Koronavirüs çıkan Akar Tekstil’de iş bırakan işçilere sopalarla saldırıldı
İzmir Akar Tekstil işçileri, bir işçiye Kovid-19 teşhisi konması üzerine işbaşı yapmadı. Eli sopalı bir grup işçilere saldırırken Sağlık Kurulu, ‘İş yerinde çalışmaya devam edilebilir’ dedi.

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Akar Tekstil’de çalışan bir işçide koronavirüs vakasına rastlandı. DERİTEKS’in örgütlü olduğu ve 2 bin kişinin çalıştığı fabrikadaki işçiler, haberi öğrenince İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 13. maddesine dayanarak işten kaçınma haklarını kullandılar ve üretimi durdurdular. İşçilerin iş bırakması üzerine eli sopalı bir grup işçilere saldırdı, patron işçileri işten atmakla tehdit etti

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Akar Tekstil fabrikasında dün bir işçide koronavirüs olduğu duyumunu alan işçiler, üretimi durdurarak fabrika bahçesine çıktı. İşçiler açıklama yapılmasını ve fabrikada çalışmanın durdurulmasını beklerken Patron Hayrettin Akar, işçilere yaptığı konuşmada iş yerinde vaka olmadığını ileri sürüp Sağlık Bakanlığının fabrikada alınan önlemleri onayladığını ve "çalışılabilir" dediğini söyledi, işbaşı yapılmasını istedi.



SİPARİŞLER VAR!
İşçilere “Bu ayın 20’sine kadar siparişlerimiz var, ayın 10’unda maaşınızı ödeyebilmem için çalışacağız. Sonrası için de kısa çalışmaya başvuracağız” diyen patron, işçileri işbaşı yapmamaları durumunda işten atmakla tehdit etti. İl Sağlık Kurulundan görevlilerin fabrikaya geleceği bilgisi ve patronun çağrısı üzerine işçiler işbaşı yaptı. Bu sırada fabrika önüne gelen DERİTEKS yöneticileri, fabrikada bulunan sağlık görevlilerinin talimatıyla içeri alınmadı. Fabrikaya gelen İl Sağlık Kurulu görevlileri ise bir işçide koronavirüs vakası çıktığını doğruladı. Testi pozitif çıkan işçi ile aynı bantta çalışan 20 işçi de test yapılarak gözetime alındı. Sağlık kurulu görevlilerinin vaka olmasına rağmen “Önlemler yeterli, çalışmaya devam edilebilir” kararı ise işçilerin ve sendikacıların tepkisine neden oldu.

İŞÇİLERE SOPALI SALDIRI
İşçiler bu sabah vakanın kesinleşmesi nedeniyle işbaşı yapmadı. Fabrikada örgütlü olan DERİTEKS İzmir Şube yöneticileri de fabrika önüne geldi. Bu arada eli sopalı bir grup, iş bırakan işçilere saldırdı. İşçilerin cep telefonuyla çektiği videolara da yansıyan saldırı sonrası arbede yaşanırken fabrikaya gelen polis görüntü almak isteyen Evrensel muhabirini engelledi.

Kaynak: Evrensel


İlgili haberler
Akar Tekstil Kadın Komisyonu, ‘Şiddete Hayır’

Akar Tekstil’de Deriteks tarafından oluşturulan kadın komisyonu ilk çalışmalarına 25 Kasım’da başlad...

Virüs değil bizi bu düzeniniz öldürür!

‘Hayatımızı dört duvar arasına sığdıracak kadar küçültmelerine izin vermeyeceğiz! Biliyoruz çünkü, h...

20 soruda koronavirüs ve işçi hakları

Pandemi sürecinde de haklarımız var! Bu süreçte zorunlu hizmetler dışındaki işler durdurulmalı, işte...