Liseli kadınlar: 'Hep birlikte şiddete karşı durmalıyız'
Ankara Çubuk'ta 17 yaşındaki lise öğrencisi Şeyma Yıldız, erkek arkadaşı olduğu bahanesiyle babası tarafından öldürüldü. Ankara Yenimahalle'deki lise öğrencileri Şeyma'nın ölümüne tepki gösterdi.

Ankara’nın Çubuk ilçesinde lise son sınıf öğrencisi olan 17 yaşındaki Şeyma Yıldız, babası Harun Yıldız tarafından "Erkek arkadaşı var" bahanesiyle öldürüldü. Şeyma’nın ölümünün ardından birçok liseli genç sosyal medyada Şeyma’nın öldürülmesine tepkilerini dile getiren paylaşımlar yaptı. Biz de Ankara’daki lise öğrencileriyle Şeyma Yıldız cinayeti üzerine konuştuk.

‘ŞEYMA İÇİMİZDEN BİRİ’
Batıkent Anadolu Lisesi öğrencisi Sıla, “Bugün Şeyma dün başka biri. Yarın ise belki ben belki, bir başkası. Kadın olmamızdan kaynaklı yaşadığımız bu korku artık sabrımızı taşırıyor” diyerek kadınlara yönelik suçlar karşısında bir adım atılmadığını dile getirdi. Taciz ve şiddetin neredeyse normal görülmeye başlandığını dile getiren Sıla, “Bunun sorumlusu kesinlikle yasalara uyulmaması” diye konuştu. 15 yaşındaki lise öğrencisi İlkim ise Şeyma’nın içlerinden biri olduğunu dile getirerek “Kadınların öldürülmesini, taciz edilmesini haberlerde görmekten çok yorulduk. Normalleştirilen cinayetler, yasaların uygulanmamasından kaynaklı bence. Artık yapılan bu cinayetler bir son bulmalı ve bunun için bir şey yapılmalı” dedi.

‘YAŞADIĞIMIZ ŞİDDETİ GÖRMEZDEN GELMEMELİYİZ’
Mobil Anadolu Lisesi öğrencisi Eylül ise iktidarın kadın politikaları sonucu birçok kadının hayatını kaybettiğini belirterek “Belki sıra arkadaşım belki sıradan bir arkadaşım. Kadınların yaşadığı taciz tecavüz olayları bitmek bilmiyor maalesef. Suçlu birini bulacaksak eğer bu iktidar olmalı. Kadınların haklarını hiçbir şekilde tanımıyor. Yapılması gereken belli bence. Biz liseli kadınlar yaşadığımız şiddeti tacizi tecavüzü görmezden gelmemeliyiz” dedi.

‘GEREKEN CEZALARIN VERİLMEMESİ ROL OYNUYOR’
Polatlı Fen Lisesi öğrencisi Sude ise Türkiye’de “namus” kavramının kadınların üzerine yıkıldığını ifade ederek “Eminim ki bu cinayeti işleyen kişi, kızının yerine oğlunun sevgilisi olsaydı bu olayı gururla desteklerdi. Ülkemizde sürekli kadın cinayetleri oluyor. Kan dondurucu savunmaları sürekli duymamıza rağmen en fazla 2 gün içinde unutuluyor ve kadın cinayetleri işlenmeye devam ediyor. Bu cinayetlerin işlenmesinde bence Türkiye’de bu olaylara gerekli cezanın verilmemesi büyük rol oynuyor” diye konuştu. Lalin isimli bir diğer lise öğrencisi ise “Bu nasıl bir namus kavramıdır ki bizim yaşlarımızda gayet normal olan bir olay "normal dışı" yansıtılıp öldürülüyor ve değersiz bir kağıt parçası gibi yol kenarına atılıyor. Tam anlamıyla kan donduran bir olay. Aklım alamıyor. Ama şunu biliyoruz bu olayın suçlusu tamamen yasaların hala uygulanmamasında ısrar eden iktidar. Bu ilk değildi ve son da olmayacak bu iktidar olduğu sürece” dedi. 

‘LİSELİLER OLARAK BİR ARADA BULUNMALIYIZ’
17 yaşındaki Öykü ise genç bir kadın olarak sürekli tedirgin yaşamak istemediğini ifade etti. Kadın cinayetlerine alışmayacaklarını ve susmayacaklarını dile getiren Öykü, “17 yaşındaki Şeyma'nın katledilmesine iktidar hala bir şey demese de biz kadınlar bize yapılan bu şiddet bitene kadar sözlerimizi söylemeye devam etmeliyiz” diye konuştu. Bir diğer lise öğrencisi Beren ise “Okulda, yaşantımızı sürdüğümüz bir çok alanda korkarak yaşamaktan bıktım. Bugün Şeyma’nın yarın başka birinin katledilmesini görmekten bıktım. Taciz edilmekten, ıssız bir sokaktan geçerken titreyerek yürümekten bıktım. Kadınların ikinci plana itilmesinden, okuldan mahallemize kadar yaşam alanlarımda ezilmekten bıktım. Kadınların haklarını uygulamayanlardan bıktım. Liseli öğrenciler olarak bir arada bulunmalıyız. Hep birlikte şiddete, tecavüze, tacize karşı durmalıyız” dedi.

İlgili haberler
Şiddetin karşısında kadınların yanında posterler

Kadına yönelik şiddet... Dünyanın her yerinde kadınlar şiddete maruz kalıyor ve dünyanın her yeri mü...

Lise öğrencisi Helin göz göre göre katledildi

Pendik’te Helin Palandöken, Mustafa Yetgin tarafından öldürüldü, yanındaki iki arkadaşı ise yaraland...

Şeyma’yı babası ‘erkek arkadaşı var’ bahanesiyle ö...

Ankara Çubuk’ta lise öğrencisi 17 yaşındaki Şeyma Yıldız, erkek arkadaşı olduğu bahanesiyle babası t...