Mardin Kız Öğrenci Yurdunda ‘İffete aykırı’ kuralı
Mardin Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler şort giydiği için uyarıldı ve öğrencilere ‘uygunsuz kıyafetle dolaşmamak’, ‘iffete aykırı hareketlerde bulunmamak’ kuralı getirildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencilerinin kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı Kız Öğrenci Yurdunda kılık-kıyafet ve davranış biçimine dair kurallar imzalatılıyor. “Yurtlarda barınan öğrencilerin uymak zorunda oldukları kurallar” adı altında öğrencilere dayatılan formda, 25 maddeden oluşan kurallar sıralandı. Bir örneği de yurt panosuna asılan listede öğrencilerin kılık-kıyafeti, davranışı, yemek yeme ve yatak toplama şekline kadar kurallar yer aldı.

Kurallar listesinin başında öğrencilerin kılık- kıyafetlerini düzenleyen madde için “Yatakhane dışında pijama, gecelik ve uygunsuz kıyafetle dolaşmamak” ifadelerine yer verildi. Listenin 21’inci kuralında ise “Yurdun içinde ve dışında iffete aykırı hareketlerde bulunmamak” ifadesi kullanıldı.

PROTESTO ETMEK YASAK!
Askeri kuralları andıran yatak toplama biçiminin de yer aldığı listede, ikinci kural olarak “Yatağını idarenin belirlediği şekilde düzeltmek” ifadesi dikkati çekiyor. Öğrencilerin yurtta olmadıkları sırada özel eşyalarının bulunduğu dolap ve bavulların yurt idaresinin denetimine açık olması gerektiğine yer verilen listede, öğrencilerin herhangi bir şekilde yurt idarecilerini protesto etmelerinin de yasak olduğu belirtiliyor. Kurallar listesinde öğrencilerin yanlarında bulundurabilecekleri yayın ve resimler de bulunurken “Milli birlik ve beraberliği bozacak yayın” ifadesi kullanıldı.

KURALLAR DAHA DA AĞIRLAŞTIRILDI
2 yıldır yurtta kalan Y. isimli öğrenci, geçtiğimiz yıla göre kuralların daha da ağırlaştırıldığını söyledi: “Öğrenciler olarak geçen yıl kurallara karşı gelmiştik. Ama bu yıl bu kurallar daha da ağırlaştırılmış şekilde karşımıza çıkarıldı. Yeni gelen öğrencilerin de beklentilerinin altında kurallarla karşı karşıyayız. Yemeğinden tutun yurt ücretine kadar zaten her şey sorunlu. Özel yurt ücretleri ile yarışan bir ücretlendirme söz konusu. Üstüne bir de uyulması gereken kurallar diye her şeyimizi kendi keyiflerine göre belirlemeye çalışıyorlar. Kabul edilecek gibi değil. Tüm öğrenciler bundan rahatsız.”

ŞORT GİYEN UYARILIYOR
Yurtta 2 yıldır kalan bir başka öğrenci A. ise, giydikleri kıyafetlerine dahi karışıldığını, kimi zaman giydikleri şort nedeniyle de sözlü olarak uyarı aldıklarını kaydetti.

Yataklarının nasıl toplanması gerektiğinin dahi yurt yönetimi tarafından belirlenmesini saçma bulduklarını dile getiren A, “Her şey çok tuhaf geliyor. Öğrenciler bu durumdan şikayetçi ama kalacak yer sorunu olduğu için de sesini çıkaramıyor. Yemekler kötü çıkıyor mesela. O zaman sesini çıkarmak isteyen de yurttan atılma korkusuyla sesini çıkarmıyor” diye belirtti.

Kaynak: MA


İlgili haberler
Yurtta elektrikler kesildi, kadın öğrenciler isyan...

Malatya İnönü Üniversitesine bağlı Battalgazi Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler elektrik kesinti...

Öğrencilerin Görükle sınavı

40 bine yakın Uludağ Üniversitesi öğrencisinin yaşadığı Bursa’nın Görükle köyündeki yaşamı öğrencile...

Atatürk Yurdu’nun taşınmasına tepki: Kampüse uzak,...

Ankara’da Atatürk Kız Öğrenci Yurdu’nun uyuşturucu operasyonlarıyla gündeme gelen Çinçin Mahallesi’n...