Mersin Kadın Platformu Özgecan Aslan Meydanı’ndan seslendi: Eşit, özgür ve şiddetsiz bir dünya kuracağız
Mersin Kadın Platformu Özgecan Aslan Meydanı’ndan seslendi: Eşit, özgür ve şiddetsiz bir dünyanın gerçekliği buradadır. Haklarımızı ve yaşamlarımızı savunacağız.

Mersin Kadın Platformu Özgecan Aslan Meydanı’nda bir araya gelerek şenlik gerçekleştirdi. Kadınlar “Eşit, özgür ve şiddetsiz bir dünyanın gerçekliği buradadır. Haklarımızı ve yaşamlarımızı savunacağız” dedi. Kadınlar “İstanbul sözleşmesi yaşatır”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Nafaka hakkından vazgeçmeyiz”, “Aile değil kadınız isyandayız” sloganları atıldı.

Basın metni Metin Türkçe, Kürtçe ve Arapça 3 dilde okundu. Ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmanın, çaresizliğin karşısında kadın dayanışmasının olduğuna vurgu yapan kadınar, hakları için direnen işçilere de selam gönderdi. “Taciz, tecavüz, şiddete başkaldırıyoruz!” diyen kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmediklerini vurguladı.


LGBTİ’lere yöneklik saldırılara karşı da mücadelelerinin süreceğine dikkat çeken kadınlar, “Zorunlu göçe maruz kalan kadınların, çocukların, yoksul halkın mülteci statüsünde nelere maruz kaldığının en yakından tanıkları olarak bu savaş çığırtkanlığına karşıyız. Mültecilerin sınırlarda, yaşam alanlarında uğradığı katliamların tanıklarıyız. Mülteci kadınlara yönelik cinsel, fiziksel, psikolojik saldırılara geçit vermeyeceğiz” dedi. Kadınlar son olarak “Eşit, özgür, şiddetsiz bir dünyayı birlikte kuracağız; eşit, özgür ve şiddetsiz bir dünya hakkımız!” diyerek taleplerini sıraladı:


🟣Kadın cinayetlerinin, taciz ve tecavüzlerin, kadına yönelik şiddettin önüne geçilmesi için etkin önlemler geliştirilmeli, devletin tüm mekanizmalarında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine son verilmelidir. Kadın katillerine uygulanan haksız tahrik, iyi hal indirimleri gibi cezasızlık politikalarından vazgeçilmelidir. İstanbul sözleşmesi tekrar imzalanmalı ve 6284 sayılı kanunla birlikte etkin şekilde uygulanmalıdır.
🟣 Kadınları ilgilendiren her türlü yasal düzenleme, kadınların görüşleri alınarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak, kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik haklarına erişimini kolaylaştıracak nitelikte yapılandırılmalıdır.
🟣 Bakım emeğinin sömürüsüne karşı sosyal haklar çerçevesinde hasta, yaşlı bakım evleri ve kreşler açılmalıdır.
🟣 Kadınlara tam zamanlı, güvenceli, eşit ücret alacakları istihdam sağlanmalıdır.
🟣 Toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri ilkokuldan üniversiteye kadar her kademede okutulmalıdır.
🟣 Savaşa karşı kadınlar barışı savunacak! Mülteci kadınların barınma, eğitim, sağlık gibi temel hakları sağlanmalıdır.
🟣 Cezaevlerinde kadınlara ve translara yönelik çıplak arama, taciz, fiziksel ve psikolojik şiddeti kabul etmiyoruz. Hasta tutsaklara özgürlük talep ediyoruz.

Açıklama sonrası Mersin Türk Tabipler Odası Hekim Ritim Grubu müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart Büyük Kadın Buluşması| Değiştirecek gücümüz...

İstanbul 8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla, Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşmasında bir araya gelen k...

Batıkent’te kadınlar: Barışı savunuyoruz

Batıkentli kadınlar 8 Mart öncesi savaşa karşı barışın sesini yükseltmek için bir araya geldi: ‘Sava...

Ortaca Kadın Platformu: Savaşa, yoksulluğa, şiddet...

Muğla Ortaca’da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde savaşa, yoksulluğa, işsizliğe, güvence...