8 Mart Büyük Kadın Buluşması| Değiştirecek gücümüz var
İstanbul 8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla, Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşmasında bir araya gelen kadınlar büyük bir kalabalık ve coşkuyla taleplerini haykırdı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yurdun pek çok yerinde bir araya gelerek kadınlar şiddete, savaşa, eşitsizliğe, kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı mitingler, kitlesel basın açıklamaları ve şölenler düzenledi. Kadıköy-Beşiktaş İskelesinde gerçekleşen Büyük Kadın Buluşmasında da kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı sonrası hayatın her alanında artan şiddete, medeni kanunda yer alan nafaka hakkının gasbedilmek istenmesine, tacize, tecavüze karşı mücadeleyi birleştirme ve yükseltme çağrısı yaptı, savaşa karşı barış talebinde bulundu, “Birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak” dedi.

FARPLAS İŞÇİSİ KADINLAR ALANDA: KAZANMAK İÇİN BİRLİK İÇİNDE OLMAK GEREKİYOR

Farplas’ta işten atılan işçilerden Songül, 8 Mart Büyük Kadın Buluşmasına katılan pek çok kadının elinde Farplas ile dayanışma pankartlarını, dövizlerini görünce yalnız olmadıklarını hissettiğini ifade ediyor: “Mutlu oluyoruz, kadın dayanışmasının devamını da diliyoruz. Kazanmak için birlik beraberlik içinde olmak gerekiyor.”

8 Mart’ta Farplas fabrikası önündeki direniş alanlarında da etkinlikleri olacağını söyleyen Songül, emekçi kadınların kazanır, işçi kadınların kazanacağını umduğunu ekledi.

‘HAKKIMIZI İSTİYORUZ, SUSMUYORUZ KORKMUYORUZ İTAAT ETMİYORUZ’

İşten çıkarılan bir başka Farplas işçisi kadın da “Bu mücadeleyi sürdürdüğümüz için gururluyuz, kadın olarak yaşamak zorken kadın işçi olmak çok daha zor. Yağmur çamur demeden 1 aydır direniyoruz. Çalışan, baskı gören, tacize şiddete uğrayan, işyerinde ezilen tüm kadınlar adına sesleniyorum, hakkımızı istiyoruz, susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz.”

‘8 MART’TA TÜM KADINLARI DESTEĞE, FARPLAS ÖNÜNE ÇAĞIRIYORUZ’

Farplas’ın işten çıkardığı işçilerden olan Zahide ise “Direnişimizin ülkenin dört bir yanında ses bulması, insanlar tarafından destekleniyor olmamız bizim için gerçekten çok onur verici. Kadınlar olarak artık susmayacağımızı, korkmayacağımızı, itaat etmeyeceğimizi görmelerini istiyoruz. Direnebilme gücünü insanlara aşılayabildik, insanlara bir ışık olduk, bir umut olduk ya bu bile bizim için büyük bir kazanım. Umarım işçi sınıfı her zaman hakkını kazanmak için mücadele etmesi gerektiğini bilir ve cesaretle mücadeleye girebilir bu süreçten sonra. Direne direne kazanacağız, tek kurtuluşumuz bu” diye konuştu. “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır” diyerek 2 Şubat’tan beri, Farplas fabrikası önünde direnişte olduklarını söyleyen Zahide, tüm kadınları desteğe, fabrika önünde yapacakları 8 Mart kutlamasına “Bütün kadınları direniş alanımıza desteğe bekliyoruz. Bu bizim için çok önemli” diyerek çağırdı. Zahide, “Medyada ‘melek yatırımcı’ olarak lanse edilen Farplas Yönetim Kurulu Başkanı kadının gücünü görsün. Melek yatırımcı olmanın yalnızca reklam yapmakla olmayacağını, içerdeki çalışan kadınlara zulmedemeyeceğini, kadınların hak arama arayışına destek vermesi gerektiğini artık anlasın. Bu sürecin bizim kazanımımızla sonuçlanacağı için mücadele edeceğimizi görsünler! Direnmeye devam ediyoruz” diye ekledi.

KADINLAR PATRON AHU SERTER’E SESLENDİ: HAKKIMIZI ALACAĞIZ

Farplas işçileri Farplas Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Serter’e de seslendi: “Bizim patronumuz bir kadın, bize yapılan polis müdahalesini de emeğimizin sömürülmesini unutmuyoruz, Ahu Serter sana sesleniyoruz, hakkımızı alacağız, sen de bunu unutma.”


‘MÜCADELEMİZİ YÜKSELTİYORUZ’
8 Mart Kadın Platformu adına Türkçü-Kürtçe-Arapça hazırlanan ortak açıklamada şu vurgular dikkat çekti: “Erkek egemenliğine, emek sömürüsüne, işsizliğe, yoksulluğa, esnek ve güvencesiz çalışmaya, artan erkek devlet şiddetine ve cezasızlık politikalarına, savaşa, cezaevlerinde ve sokakta mücadelemize dönük artan şiddet ve hak ihlallerine, ayrımcı ve nefret dili ile LGBTİ+ları, göçmen ve mültecileri hedef haline getirenlere, faşizme, iktidarında ana akım muhalefetinde vaatlerine karşı ortak mücadelemizi yükseltiyoruz.
Ekonomik krizle beraber enflasyon oranları artmış; temel ihtiyaçlarımız başta olmak üzere her ürüne zam gelirken, barınma, ısınma, beslenme gibi en temel haklar dahi kısıtlanmıştır. Kadınlar elektrik ve doğal gaza gelen zamlarla karanlık ve soğuk evlere, aileye ve şiddet döngüsüne mahkûm edilmek isteniyor. Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz, devlet babanız ödesin diyoruz” ifadelerini kullandı.
‘SAVAŞ POLİTİKALARINI VE İŞGALİ KABUL ETMİYORUZ’
“Rus emperyalizminin ve NATO’nun Ukrayna, Donetsk ve Lugansk üzerinde kurduğu haksız savaş politikalarını ve işgali kabul etmiyoruz. Zorunlu göçe maruz kalan kadınların, çocukların, yoksul halkın mülteci statüsünde nelere maruz kaldığının en yakından tanıkları olarak bu savaş çığırtkanlığına karşıyız. Mültecilerin Ege Deniz’de,
Yunanistan ve Türkiye sınırlarında, yaşam alanlarında uğradığı katliamların tanıklarıyız. Mülteci kadınlara yönelik cinsel, fiziksel, psikolojik saldırılara geçit vermeyeceğiz.”
‘DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR’
“2022 yılına girdiğimizden beri erkekler en az 64 kadını katletti. LGBTİ+’lara yönelik saldırılarda giderek artmakta, nefret söylemleri normalleştirilmeye çalışılmaktadır. Homofobiye, transfobiye, ekonomik şiddete maruz bırakılan LGBTİ+’lar yoksullukla sınanıyor ve Zirve Soylu gibi intihara sürükleniyor. Bunların intihar değil heteropatriyarkal kapitalist düzenin cinayeti olduğunu biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek, 6284’e saldırarak, nafaka yasasını düzenlemeye giderek, tutuklayarak, televizyon programların da hedef göstererek saldırıyorlar. Ev emekçisi kadınlar olarak buradayız, işsiz ve yoksul kadınlar olarak buradayız, Ukrayna ve Suriye’de savaş ganimeti olarak görülen, mülteci kadınlar olarak buradayız.
Buradayız; çünkü kazanacağımız özgür ve eşit bir gelecek var! Değiştirecek gücümüz var.”


İlgili haberler
Eyüp Ekmek ve Gül Grubu: Eşit, özgür, şiddetsiz bi...

Karadolap Parkı’nda stant açan ve kadınlara seslenen Eyüp Ekmek ve Gül Grubu, Kadıköy’de gerçekleşec...

Çanakkale Ekmek ve Gül çağrısıyla kadınlar kahvalt...

Çanakkale Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla kadınlar 8 Mart öncesi kahvaltıda bir araya gelerek taleplerini...

Adana Ekmek ve Gül Grubu kadınları buluşturdu

Adana'da Ekmek ve Gül Grubunun düzenlediği 8 Mart etkinliğinde onlarca kadın bir araya geldi. Etkinl...