Mersin Kadın Platformu ve Boğaziçili akademisyenler: 'Nükhet Sirman serbest bırakılsın!'
Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri ve Mersin Kadın Platformu, 4 gündür keyfi bir şekilde gözaltında tutulan Prof. Dr. Nükhet Sirman’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nükhet Sirman’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Sosyal bilimler alanında yaptığı çalışmalarla ülkemizde ve dünyada saygıyla anılan bir bilim kadını olan Prof. Dr. Nükhet Sirman’ın 23 Mart 2024 tarihinde saha araştırması kapsamında görüştüğü bir kişinin teknik takip altında olduğu gerekçesiyle İstanbul’daki evinden gözaltına alınarak Mersin’e götürüldüğü hatırlatılan açıklamada “Halen gözaltında olan Sirman’ın dosyasına gizlilik kararı getirildi. Gece saatlerinde jandarma komutanlığında ifadesi alınan Sirman’ın sorgulama neticesinde aleyhinde herhangi bir somut delil olmadığı anlaşılmış olmasına rağmen gözaltında tutulmasını kanunsuz ve keyfi bir uygulama olarak niteliyoruz” denildi.

Bu yıpratıcı sürecin takipçisi olduklarını ve meslektaşları Nükhet Sirman’ın yanında olduklarını belirten Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri tarafından yapılan açıklamada “Bu tür uygulamaların ülkemiz akademisi için karanlık bir dönemin başlangıcı olmamasını diliyor, meslek hayatı boyunca özgür ve demokratik üniversite idealinden ödün vermeyen Prof. Dr. Nükhet Sirman’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” çağrısı yapıldı. 

KADINLAR: İŞKENCEYE SON VERİLSİN

MERSİN Kadın Platformu, Barış Akademisyeni Prof. Dr. Nükhet Sirman’ın akademik bir araştırma sırasında görüştüğü bir kişi nedeniyle 4 gündür gözaltında tutulmasına tepki gösterdi. İfadesi kolaylıkla alınabilecekken İstanbul’dan Mersin’e getirilen Sirman’a yönelik haksız muamelenin amacının tüm kadınlara gözdağı vermek amacı taşıdığına işaret edilerek “Sirman’ın dosyada hiçbir delil olmadığı anlaşılmasına rağmen bir gece daha gözaltında tutulması büyük bir saçmalık. Bu anlamsız kriminalizasyon halini ve itibarsızlaştırma girişimlerini asla kabul etmiyoruz. Nükhet Sirman yalnız değil, buradayız. Arkadaşımız derhal serbest bırakılsın, işkenceye dönüşen bu hale son verilsin!” denildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Barış akademisyeni Nükhet Sirman yaptığı bir araşt...

Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni Nükhet Sirman, yürüttüğü saha araştırması kapsamında yaptığı bir...

Akademide baskı ve cinsiyetçilik nereden nereye?

Tek adam rejiminin şekillendirdiği akademiye yönelik mücadele, saldırıların çok yönlü olması gibi, s...

Kadın akademisyeni darp ve taciz eden Prof. Bülent...

Eski öğrencisi kadın akademisyeni KOÜ'deki odasında darbeden ve kadını sistematik olarak taciz eden...