Mezeköylü Ayşe'den Belediye Başkanına: Biz joplanırken neredeydin?
Aydın'da Mezeköylüler tarım topraklarını ve sularını acele kamulaştırma kararıyla ellerinden almak isteyen JES şirketine karşı yaşam alanlarını savunuyor.

Aydın Köşk ilçesine bağlı Mezeköylüler karayol kenarına kurdukları çadırda günlerdir nöbet tutuyorlar. Köylüler geçim kapıları olan tarım topraklarını ve sularını, acele kamulaştırma kararıyla ellerinden almak isteyen JES şirketine karşı koruyorlar. Jeotermal enerji sanstrali (JES) sondajlarına karşı köylülerin direnişine gece saatlerinde jandarma ikinci kez müdahale etti. Müdahale sırasında yaralanan köylüler olurken toplam 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar sabah saatlerinde serbest bırakıldı. Kaymakamlık, Mezeköy'e giriş çıkışları bir hafta boyunca yasakladı.

ÖNDE JANDARMA, ARKASINDA ŞİRKETİN İŞ MAKİNELERİ

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre dün jandarma, şirketin iş makinelerinin alana gireceğini belirtip köylerin yolu boşaltmasını istedi. Köyler ise yolu boşaltmayacaklarını, JES projesine karşı iki dava açtıklarını, yürütmeyi durdurma talep ettiklerini dile getirerek hukuki süreç belli olana kadar çalışmaya izin vermeyeceklerini söylediler. Köylülerin kararlı duruşlarını bozmaması üzerine jandarma, dün öğleden sonra köylere müdahale etti. Bu arada yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu. Buna rağmen köylüler alanı boşaltmadılar.

'BENİM YANIMDA OLMAN GEREKİYOR'

Belgesel yapımcısı ve gazeteci Kazım Kızıl, Mezeköy'de devam eden direnişte köy sakini Ayşe Hanım ile "yanımıza gelip bize destek olun" dediği Köşk Beldiye Başkanı Nuri Güler arasındaki konuşmayı paylaştı. Kızıl'ı npaylaştığı videoda Belediye Başkanı ile telefonda konuşan Ayşe Hanım, Belediye Başkanına "Bu düşmanlık değildir, bu bizim savunmamızdır. Nerede kaldı kadın hakkı? Bas bas bağırıyorsunuz kadın hakkı diye. Çıkın gelin o zaman. Ne demek gelmeme gerek yok? Oy toplanacağı zaman eve geliyorsunuz da niye şimdi gelmiyorsunuz? Bu saatten sonra düğünlerimize de gelmeyin. Reklam olmaya geliyorsunuz bence. Burada Türk askeri bizi joplarken sen neredeydin? Ben seni Belediye Başkanı olarak seçmişsem benim yanımda olman gerekiyor" dedi. Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, "Hatır olamam çünkü sen vatanın karşısındasın" diye yanıtladı.


MEZEKÖYLÜLER NEDEN DİRENİYOR?
Köylüler, tarım alanlarının tam ortasında, incir ve zeytin bahçelerinin içerisinde, Köşk Çayı kenarına yapılmak istenen jeotermal sondajlarına karşı haftalardır direniyorlardı. Geçtiğimiz günlerde de şirketin çalışmaya başlamak istemesi üzerine sondaj alanına giden köylüler, yolun kenarına çadır kurarak iş maskelerinin araziye girmemesi için 24 saatlik nöbete başlamışlardı.
İlgili haberler
Aydın’ın JES’e karşı çıkan köylüleri Aydın’a alınm...

JES karşıtı mücadele veren Aydın’ın Kızılcaköylüleri, Vali ile görüşmek için Aydın’a gitmek istedi,...

Kızılcaköy’de sevindiren karar: JES'e verilen ÇED...

Aydın Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova köylerinde yapılmak istenen Sarı Zeybek JES projesi için ver...

İkizköy Akbelen'deki kadınların çevre mücadelesi

Evrensel ve Ekmek ve Gül ortak yayınında bu hafta İkizköy Akbelen'deki kadınların mücadelesini İkizk...