Muğla'da öğrenciler ellerinde bavullarla sokakta
Üniversite öğrencisi Defne, Muğla'da öğrencilerin mecbur bırakıldığı göçebe hayatı, barınacak yer arayışlarındaki çaresizliklerini anlatıyor ve kurumları eyleme geçmeye çağırıyor.

Bazı üniversitelerin açılmış bazılarının ise başlamasına günler kalmışken, üniversite öğrencilerin nerede barınacağı sorusu sıcaklığını koruyor. İktidarın “Yurtlarımız yeterli” açıklamasının gerçek dışılığını yurt yetersizliğinden dolayı çaresizce barınacak yer arayan, tüm kurumların kapısını çalıp yine de kalacak yer bulamayan Muğla’dan öğrencilerin yaşadıkları ortaya koydu. Okulların açılmasına günler kalmışken yeni KYK yurdunun açılmasını bekleyen öğrenciler misafirhaneleri, apartları doldurdu ya da aile evlerine geri dönmek zorunda kaldı. Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencisi Defne de tüm yolları aşındırmış olmasına rağmen yurt yetersizliği nedeniyle kalacak yer bulamayıp şiddet gördüğü aile evine dönmek zorunda kalan genç kadınlardan biri. Şimdi sesini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışıyor, kurumları barınma sorununu çözmek için hareket etmeye çağırıyor.

‘OKULUMU BIRAKMAK İSTEMİYORUM’

Yaşadığı şehirden Muğla’ya kalacak yer aramak için bile gelemediğini, maddi durumunun bilet parasına zar zor yettiğini belirten Defne barınacak bir yer arama çabasını “KYK açıklanır açıklanmaz yedekte olduğumu görünce apart ve ev arayışına girdim. Maddi durumumun buna yetmeyeceğini bildiğim halde apart sahiplerini ve emlakçıları aradım. KYK çıkana kadar 1-2 ay idare ederim dedim ama kaç hafta öncesinden hepsi dolmuş. Bodrum katlar bile dolmuş! Muğla merkezdeki tüm misafirhaneleri aradım dolu, Belediyeyi, Valiliği ve okulu aradım, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ellerinden bir şey gelmediğini ve 2 hafta okula gelmememin, evde oturmamın daha doğru olacağını söylediler çünkü gelenler de yer bulamayıp geri dönüyormuş” diye anlatıyor.

Bir sürü arkadaşının ellerinde bavullarla sokak sokak kalacak apart arayıp, boş yer bulamayınca geldikleri şehre geri döndüğünü ifade eden Defne, kalacak yer bulamadıkları için çoğunun okulu dondurmayı ya da kaydını sildirmeyi düşündüğünü dile getiriyor ve kendisi için yaşadığı korkuyu ve kaygıyı şu sözlerle dile getiriyor: “Okulumu bırakmak istemiyorum, gerçekten elimden geleni yapıyorum kimseye muhtaç olmamak için ama hayat beni hep bir şekilde birilerine muhtaç ediyor.”

ŞİDDET GÖRDÜĞÜ EVE MAHKÛM EDİLDİ

Defne, yurt bulamadığı için çıkamadığı aile evindeki yaşantısından şöyle bahsediyor: “Ailem çok baskıcı, çocukluğumdan beri bana şiddet uyguluyorlardı, küçükken bunun normal bir şey olduğunu sanıyordum ama 18’ime girdiğimde bu şiddet hâlâ devam ettiği için şikayetçi oldum. Bir süre mahkememiz sürdü. Şu an 21 yaşındayım, inanın o kadar çok şey yaşadım ki hiç yüzüm gülmedi. Ailemle birlikte yaşıyorum ve onlardan para almıyorum, sadece aynı evde kalıyoruz çünkü gidecek hiçbir yerim yok.” Ailesinin kendisini sürekli takip ettiğini, üniversiteyi başka bir şehirde ilk kazandığında arkadaşlarıyla dışarıda oturduğu için herkesin ortasında şiddet gördüğünü, tekrarladıktan sonra şikayetçi olduğunu ve evden ayrıldığını ama eve zorla geri getirildiğini anlatıyor. Şikayetini geri çekmek zorunda kalmış ancak kamu davası olduğu için dava sürmüş. Defne, pandemi dönemini de ailesiyle geçirmek zorunda kaldığından da bahsediyor. Güvenliği için ismini değiştirerek verdiğimiz Defne, kendi ayakları üzerinde durmak ve eğitimine devam etmek istediğini vurguluyor: “Ben kendi ayaklarımın üstünde durmak istiyorum sadece ama okumak bile lüks olmuş durumda” diyor. Yaşadığı stresten sağlığının da çok etkilendiğini, başında yaralar çıktığını söylüyor.

‘BU KADAR ÖĞRENCİ MAĞDUR EDİLMESİN’

“Bir ülkenin öğrencilerini bu kadar mağdur etmesi beni çok üzüyor” diyen Defne, aslında yurdun olduğunu ancak açılmadığını şöyle anlatıyor: “Muğla merkezde yeni yapılan bir KYK yurdu var ve açılmıyor. Yurdun inşaatı bitmiş ve içinde yatakları hazır durumda ama yasal süreci bitmediği için açılmıyor. Bilmiyorum bu işler nasıl işliyor ne kadar sürer ama hazır bir yurdu açmayarak öğrencileri mağdur etmek nasıl bir vicdansızlıktır. Gençlik ve Spor Bakanlığını aradığımda yılbaşında açılacağını söylediler.” Yurt açılana kadar öğrencilerin geçici süreli olarak konaklayabilecekleri günlük pansiyonların dolduğunu söylüyor Defne. Şimdi, 4 Ekim'de açılacak bir misafirhaneye başvurduğunu ve oradan haber beklediğini aktarıyor. “Ben KYK için yasal sürecin hızlandırılmasını ve bu kadar öğrencinin mağdur edilmemesini istiyorum” diyerek kurumları öğrencilerin barınma sorununu çözmeye çağırıyor.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Eskişehir’den üniversite öğrencileri anlatıyor: Ok...

Tebrikler, üniversiteyi “öğrenci şehri” olarak bilinen Eskişehir’de kazandın! Peki ya nerede, nasıl...

Hükümetin barınma çözümü: Başınızın çaresine bakın...

Yurtlarda bir yatağa 32 öğrencinin düştüğü İstanbul’da barınma sorunu kadın öğrencileri kaygılara bo...

Günün 6 saati neden yoldayım?

İnönü Üniversitesi öğrencisi Berivan, yolda 6 saat geçirmeden gidemiyor; okula devam etmesi için ona...