Muhasebeci kadınlar da 8 Mart’a hazırlanıyor…
Antalya Mali Müşavirler odasından kadınlar ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için hazırlıklarını ve kendi mesleki sorunları üzerine konuştuk.

Onlar beyaz yakalılar, sorunları az mesleklerden biri olarak görülse de onların da sorunları çok.

Kadınlar; muhasebecilik mesleğinin giderek yapılamaz hale geldiğini söylerken; bir yandan angaryaların arttığını diğer yandan ücretlerin ödenmesi konusunda sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

Kadınlar, ülkedeki sorunların hem çalışma yaşamına, hem de kendilerine doğrudan yansıdığını vurguladılar. Yeni vergiler ile birlikte eğitim çalışmalarının arttığını, kendilerini geliştirmek ve mesleki kariyerleri açısından zorunlukların arttığını söylediler.

Cinsiyete dayalı ayrımcılık ve erkek meslektaşlarıyla rekabet etmede zorluklar yaşadığını ifade eden kadınlar “Muhasebe erkek işiymiş gibi görülüyor hala, genelde de erkek muhasebecilerin sayısı kadınlardan çok” diyorlar.

Ancak muhasebecilerin önemli sorunlarından biri de, kendi emeklerinin karşılığını tam ve zamanında alamamaları. Haksız rekabet koşullarının da yüksek olduğu ve kriz ile birlikte muhasebecilerinde geçimlerinin zorlaştığını anlatan kadınlar “HJer gün artan büro maliyetleri ve teknolojik gelişmelere uyum için sarf edilen giderlerinin artması işlerimizi zora sokuyor” diye anlatıyorlar. Bir de mükelleflerin ödeme listelerinde kendilerine ödenecek ödemenin en alt sıralarda olması onlar için büyük dert.

Angarya işler arttıkça artmış, poşet beyanları, turizm katkı beyanları, her ay yaptıkları KDV+SSK+BA+BS+UHTASAR’lara ek, bir de gereksiz beyanlar eklenmiş durumda. Ayrı ayrı verilen kurumlara SGK ve muhtasar beyanlarının birleştirilmesi muhasebeci kadınların deyimiyle şöyle yorumlanıyor: “Kan uyuşmazlığı olan bir evliliği biz muhasebeciler şahitlik etmek zorundayız. Bundan doğacak sakat çocukları büyütmek de bize düşecek.”

Ayrıca muhasebeci kadınlar meslek hastalıklarından da muzdarip. Mesleki hastalıkları boyun fıtığı, bilekte sinir sıkışması gibi rahatsızlıklar…

Yine de kadınlar iş yüklerinin artmasına rağmen 9 mart pazartesi saat 19.30’da odanın konferans salonunda, kadın komisyonu tarafından hazırlanan gece için tiyatro hazırlığına yorgun argın katılım sağlıyorlar. Stajer, muhasebeci, öğrenci, mali müşavir kadınların yarı sıra bu sene oyunlarında çocukları da yer alacak. Toplamda çocuklar ile birlikte otuza yakın kadro ile oyuna hazırlanıyorlar. Müthiş dayanışma ve özveri ile geceye ve 8 Mart’taki yürüyüşe hazırlanıyorlar.

İlgili haberler
Antalya: İtirazlarımızı ve ihtiyaçlarımızı konuştu...

Antalya’da kadınlar olarak günlerimizi; itirazlarımızı, ihtiyaçlarımızı ve taleplerimizi konuştuğumu...

Antalyalı kadınlar 8 Mart’ta sokakta!

Antalya’da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Aydın Kanza parkında buluşacak.

İMECE Ev İşçileri Sendikasının Antalya Temsilciliğ...

İMECE Ev İşçileri Sendikası Antalya Temsilciliği açıldı. Açılışa katılan kadınlar hep birlikte, ‘Ev...