‘Mülteci kadınlar kamu hastanelerinde doğum hizmeti alamıyor'
Kimliksiz/kayıtsız mülteci kadınlar doğum için gittikleri kamu hastanelerine kabul edilmiyor veya ücret karşılığında doğum yapabiliyor. Züleyha Gülüm güvenli doğuma erişim engelini Koca'ya sordu.

Kimliksiz ve kayıtsız mülteci kadınların kamu hastanelerinde doğum hizmeti alamamasını Meclis’e taşıyan HDP’li Züleyha Gülüm, Sağlık Bakanına “Bugüne kadar doğum yapan/yapacak mülteci kadınların yaşadıkları mağduriyete dair neden herhangi bir çözüm geliştirilmemiştir” diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kimliksiz mülteci kadınların güvenli doğuma erişim hakkının engellenmesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Kimliksiz/kayıtsız mülteci kadınların doğum için gittikleri kamu hastanelerine kabul edilmediğine veya ücret karşılığında doğum yapabildiğine dikkat çekilen önergede, “Sağlık hizmeti sunan kurumlarda ise doğum masraflarını ödeyemedikleri için rehin tutulmaktadır. Hiçbir sosyal güvence ve hukuki koruması olmayan kadınlar halihazırda yoksulluk içinde yaşam mücadelesi vermektedirler. Bu nedenle merdiven altı doğuma mecbur bırakılmakta, uygun olmayan koşullarda yapılan doğumlarla kadın ve çocukların sağlık ve yaşam hakları açıkça ihlal edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’ye göç eden İ.E’nin Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğum masraflarını ödeyemediği için rehin tutulduğu bilgisi yer alan önergede, şöyle denildi: “Doğum ve bir gecelik yatış için talep edilen 3 bin 20 TL’lik ücretin Göçmen Dayanışma Derneği tarafından ödenmesiyle mülteci kadın rehin tutulduğu hastaneden çıkarılabilmiştir. Benzer bir şekilde Suriye’den 5 yıl önce Türkiye’ye göç eden ve kimliği olmayan 24 yaşındaki Z.O. İstanbul’da bulunan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taburcu olması gerektiği halde 900 TL’lik muayene ücretini ödeyemediği için hastanede alıkonulmuştur. Göçmen Dayanışma Derneği aracılığıyla hastaneden çıkarılan kadının çocuğu ise kuvözde tutulmuş ve bunun için de 4 bin TL masraf çıkarılmıştır.”

Önergede Sağlık Bakanına şu sorular yöneltildi:
“* Bugüne kadar doğum yapan/yapacak mülteci kadınların yaşadıkları mağduriyete dair neden herhangi bir çözüm geliştirilmemiştir? Mahkûm edilen çaresizliğe son verilecek midir?
* Kimliksiz/kayıtsız mülteci kadınların güvenli doğum hakkının ihlaline ilişkin Bakanlığınızda hangi bilgiler mevcuttur? Kadınların doğum nedeniyle yaşadıkları sorunlara çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?
* Tüm sağlık kuruluşlarında kimliksiz, kayıtsız ve diğer tüm yabancıların bulundukları illerde (kayıtlı ise kayıtlı oldukları şehrin dışında da geçerli olmak üzere) doğum hizmetlerine ücretsiz erişebilmesinin önündeki engellerin kaldırılması için bir girişiminiz olacak mıdır?
* Geçici Koruma Yönetmeliği’nin genişletilerek kayıtsız/kimliksiz kadınlar için doğum işleminin acil tıbbi hizmet kapsamına alınması yönünde bir planlamanız var mıdır?
* Uluşabilir sağlık hizmeti hakkının engellenerek mülteci kadınların doğum gibi acil ve gerekli tıbbi yardımdan yoksun bırakılması; herkes bakımından İHEB ve ESKHS, ayrıca çocuklar bakımından ÇHS, engelliler bakımından BMEHS, kadınlara yönelik ayrımcılığın önlenmesi bakımından CEDAW ve güvenli doğuma erişim hakkı bakımından Barcelona Sözleşmesi hükümlerine aykırı değil midir?"

Kaynak: Jinnews

Fotoğraf: Pixabay

İlgili haberler
Mülteci kadınlar sağlık hakkına erişebiliyor mu?

Mülteci kadınlar Türkiye’de hangi koşullarda yaşıyor, sağlık hakkına ulaşabiliyor mu, en çok hangi s...

Eşleri işsiz kalan mülteci kadınlar soruyor: Nasıl...

Koronavirüs salgını nedeniyle eşleri işsiz kalan yaşayan mülteci kadınlar soruyor: ‘Eşlerimiz işten...

Mülteci kadınların değişmeyeni: Şiddet, sömürü, ay...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğine başvuran mülteci kadınlar ya da mülteci Fatma ve ailesinin yaşadı...