ODTÜ’de kadınlar ‘Bilimde cinsiyetçilik’ tartıştı
25 Kasım dolayısıyla ‘Bilimde Kadın Olmak’ etkinliğinde buluşan ODTÜ’lü kadınlar kendi yaşamlarındaki ayrımcılıkları da paylaşarak bilim kadınlarının karşılaştığı zorlukları ve mücadeleleri konuştu.

ODTÜ Bilim Toplulukları, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında “Bilimde Kadın Olmak” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirdi. Farklı topluluklardan öğrenciler fizik, kimya, astronomi gibi alanlarında yaptıkları bilimsel çalışmalar engellen kadınların hayatlarını anlattılar. Lise Meitner, Cecillia Payne, Jocelyn Bell Burner ve Vera Rubin gibi bilim insanlarının anlatıldığı etkinlikte bilim alanında yapılan cinsiyetçiliğe karşı bilim insanlarının geçmişte sergilediği mücadele örneklerine vurgu yapıldı.

EVLİ KADINLARIN DOKTORA KABULLERİ DAHA ZOR
Sunumlar gerçekleştikten sonra bilimdeki cinsiyetçilik üzerine konuşan öğrenciler, bu durumun günümüzde de laboratuvarlarda taciz ve mobbinge varacak kadar ciddi boyutlara ulaşabilecek biçimde devam ettiğini söyledi. Sunuma katılan bir kadın öğrenci, kadın bilim insanlarının yaşadığı soruna değindi. Soyadı değiştirmek zorunda kalan bilim insanlarının eski soyadları ve yeni soyadları ile yayınladıkları bilimsel makaleler arasında bir kopukluk yaşanmasının bilimsel camiadaki yerini olumsuz etkilemesinden bahseden öğrenci, evliliklerinde mutsuz olan birçok kadın bilim insanının buna rağmen boşanmadığını belirtti. Başka bir öğrenci ise, evli kadınların doktoraya kabul edilmesinin oranının düşük olduğunu söyledi. Doktora kabullerinde hamilelik ihtimalinin de değerlendirilmesinden yakınan öğrenci, bu sebepten dolayı akademik hayatına devam edemeyen kadınlar olduğunu da belirtti. Bir başka öğrenci ise kadınların akademide de annelik yönünün öne çıkarıldığını, dolayısıyla öğrencilerin çoğu kadın akademisyene bilimsel bilgisinden çok anne figürü olarak gördüğü için saygı duyduğunu söyledi. 

’UÇAK MÜHENDİSİ OLMANI EŞİN KABUL ETMEYEBİLİR’ DEDİLER
Bilim insanlığının kadınlara uygun bir meslek olarak görülmemesinden de yakınan öğrencilerden biri, bu sorunun bilim anlatımında erkeklerin ön plana çıkarılması ve kadınlardan bahsedilmemesinden kaynaklandığını belirtti. Başka bir kadın öğrenci ise başından geçen bir olayı şöyle aktardı: “Okul müdürüme uçak mühendisliği düşündüğümü söylediğimde, benim böyle bir durumda fabrikada çalışacağımı ve ilerideki eşimin bunu kabul etmeme ihtimali olduğunu söyledi. Lise öğrencisiyken bile kadının hayatı ileride yapacağı bir evlilikte kocasının sınırlandırmaları üzerinden düşünülüyor.”

LABORATUVARLAR ERKEKLERE GÖRE DİZAYN EDİLİYOR
Son olarak uzun deneyler ve çalışma saatlerini gerektiren bilim alanında laboratuvarların erkek bedenine göre tasarlandığından şikayet eden öğrencilerden biri ise, bu tasarımın iki cinsiyeti de kapsayacak şekilde genişletilmesi ve laboratuvarlarda kadınların regl izninin olması gerektiğini söyledi.

İlgili haberler
Adana’da 25 Kasım paneli: Kadınların daha fazla bi...

Adana Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla “Haklarımız var” konulu panel düzenledi. Panelde kadınla...

Gazi Mahallesi’nde 25 Kasım yürüyüşü: Her yerde ol...

25 Kasım vesilesiyle Gazi Mahallesi’nde eylem yapan Sultangazi Kadın Dayanışması, ‘Krizsiz, şiddetsi...

Kadın mücadelesi ve dayanışması kazandı, 25 Kasım...

İstanbul Taksim’deki 25 Kasım yasağı kadınların mücadelesi sonucu kaldırıldı. Kadınlar bu akşam saat...