SF Trade’de sendikalı olduğu için işten atılan Nurcan: Birleşirsek başaracağız
SF Trade’den sendikalaştığı için işten atılan dört kadın işçiden biri olan Nurcan Köksal da eşi de işsiz. Nurcan geçimlerini sağlamak için binbir türlü yol denerken, işçilere seslenmeyi ihmal etmiyor.

Nurcan Köksal, uluslararası firmalara üretim yapan SF Trade’den sendikalaştığı için işten atılan dört kadın işçiden biri. 174 gün boyunca Gaziemir Serbest Bölgede direnenlerden. İlk kez direnişe katılan Nurcan, o alanı bir okul gibi görürken 1 Mayıs’ta en önemli talebinin de “işçilerin birliği” olduğunu söylüyor.

Nurcan Köksal, işten atılma sürecini anlatarak başlıyor sözlerine, “12 yıl SF’de çalıştım, işten çıkarma çok zordur, hep alım vardı fabrikada. Ben sendikalı olduktan sonra ise baskılar günden güne arttı. Beni işten çıkarmadan önce 3 hafta izne göndermişlerdi oysa ben yıllardır izin bile kullanmamıştım.”

‘12 YIL SONRA BAKTIM Kİ DIŞARIDA BAŞKA BİR HAYAT VARMIŞ’

İşten çıkarıldığı hafta boyunca kendisinin sürekli kenara çekilip “Vazgeç, seni usta yapalım” gibi konuşmalara maruz kaldığını söyleyen Nurcan, “Genel Müdür bile beni izliyordu. Saat 14.00 gibi çağırıp üyelikle ilgili bir şey söylemeseler de insanları kışkırttığımı söylediler. Üretim şefi de zaten ‘Bak vazgeç işsiz kalırsın’ diyordu. Zaten şöyle diyeyim, ben en son ağlıyordum baskılardan…” diyor. Artık akşam olduğunda ise imza atmak zorunda kalan Nurcan, “Çıkışa zorladılar. O an, saatlerce baskı altında kalınca lanet olsun dedim…” diye anlatıyor.

Ama sonrası daha önemli Nurcan için, çünkü ilk kez bir direnişe katılıyor ve şöyle söylüyor: “Sonra sendikayla birlikte yürüdük, direnişe başladık. Pandemi nedeniyle yarım kaldı ama benim için bir ilkti. Direniş alanı bir eğitimdi, okul gibiydi. Sabah 7’de girip bazen 9’da veya 10’a çıkardık fabrikadan, 12 yıl böyle geçti. Oysa dışarıda, direniş alanında baktım ki başka bir hayat varmış…”

Nurcan Köksal’ın kişisel arşivinden

‘YA AÇLIKTAN YA DA KORONADAN DURUMUNA GETİRDİLER’

2019’dan bu yana işsiz kalan Nurcan’ın 8 yaşında bir kızı var, eşi ise iş olursa çalışabiliyor. O da tekstil sektöründe. Pandemi, zor olan geçim derdini daha da güçlendirmiş. Nurcan, “Koronadan dolayı eşim şimdi evde. O çalışırsa kira öderiz, çalışırsa markete giderim. Aslında tekstilde bir işe başlamıştı 1 hafta gidebildi ama sonra korona bulaştı. Hastalığı düşünen yok ki çünkü o duruma getirdiler. Başta dikkat ederken artık ‘Ya açlıktan ya koronadan öleceksin’ durumuna geldik…” diyor.

İşsizlik, geçim derdi derken bir arkadaşının tavsiyesi ile kuru meyve kursuna online olarak başlayan Nurcan, “Aslında bu işe karar verme gibi durum olmadı. İşçiler olarak zaten karar verme gibi bir şansımız olmaz ki. Hocalar derste sürekli kendi fırınınızda da bunları yapıp satışını da sağlayabilirsiniz derlerdi. Bende de bir fikir oldu, ama nereye vereceğim? Instagram hesabımı açtım ama sipariş de gelmedi… Meyveleri kurutup satmaya çalışıyorum. Bir arkadaşımla yapmaya çalışıyoruz” diye anlatıyor “fikrini”.

‘DİRENİŞE KATILDIĞIM İÇİN İŞE ALMADILAR’

Ancak satış olmayınca çabası da bekleyişi de sürüyor Nurcan’ın. Bu süreçte 2 tekstil işine de başvurmuş ancak direnişe katıldığı için işe alınmadığını belirtiyor. “Dışarıda iş bulamayınca en azından evden bir şeyler yapmak istedim. Birkaç yere iş başvurusu yaptım, ama direnişe katıldım diye önümüze çıkarıyorlar, almıyorlar. Zaten ESBAŞ’a oraya giremiyoruz bile” diyen Nurcan, eşinin de şu an çalışmadığını ve aslında geçim diye bir şeyin olmadığını ekliyor ve “Neyse ki borcumuz yok” derken şükrediyor.

‘BİRLEŞİRSEK BAŞARIRIZ’
1 Mayıs’a günler kala ise ‘pandemiye rağmen sence nasıl olmalı, talebin nedir’ diye sorduğumuzda net ve kararlı bir şekilde şunları söylüyor Nurcan, “İşçilerin gerçekten birleşmesini istiyorum, birleşe birleşe bir şeyleri başarabileceğiz. Ayrıca sendikalı olmak suç değil, anayasal haktır. Bu süreçte birlikte direnişte olduğum arkadaşlarım ve sendikam bana güç oldu. Gücümüzü her alanda göstermeliyiz.”

Manşet fotoğrafı: SF Trade direniş/Evrensel/Arşiv


İlgili haberler
Hakkında 200 bin liralık tazminat davası açılan SF...

SF Trade Tekstil’de işten atılan ve patron tarafından haklarında 200 bin liralık tazminat davası açı...

SF Trade Tekstil’in güler yüzlü direngen kadınları

SF Trade Tekstil işçisi kadınlar hakaretlere, kötü çalışma koşullarına, ağır baskılara karşı sendika...

Adin Oto işçileri hakları için seslendiler: Emeğim...

Sendikalaştıkları için ücretsiz izne gönderilen Adin Oto işçileri fabrika önünden seslendi: Bizi ücr...