Sığınma evleri sorusu İçtüzüğe aykırı bulundu: Gerekçe 128 milyar dolar
HDP’li Oya Ersoy’un sığınma evlerine ilişkin Meclise sunduğu soru önergesi İçtüzük hükmüne aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un 19 Nisan’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması için verilen sığınma evlerinin sayısına dair soru önergesi reddedildi.

‘AYKIRILIK TAŞIDIĞI’ GEREKÇESİYLE SORU ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından reddedilen soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: “TBMM İçtüzüğünün ‘Sorulamayacak konular’ başlıklı 97’inci maddesi ‘Aşağıdaki sorular başkanlıkça kabul edilmez. A) Başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular. B) Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular’ hükmünü içermektedir. Bu madde uyarınca yazılı soru önergelerinde sadece belli bir konu hakkında istişare edilmesi amacına yönelik sorulara yer verilmemesi gerekmektedir. Önergenizin 3,5,7 ve 9 numaralı sorularının TBMM İçtüzüğünün 97’inci maddesine aykırılık taşıdığı değerlendirilmiştir. Önergeniz, söz konusu sorular çıkarıldığı veya yeniden düzenlendiği takdirde işleme alınabilecektir.”

Gerekçe 128 milyar soruları

Söz konusu 3, 5, 7 ve 9’uncu sorularda Merkez Bankası’nın kasasından kaybolan 128 milyar dolara atıfta bulunuyor. Ersoy’un 19 Nisan’da o tarihte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı olan Zehra Zümrüt Selçuk’a sorduğu sorular şu şekilde:

■ Türkiye’de hizmet veren sığınma evi sayısı kaçtır?

 ■ Türkiye’nin her ilinde sığınma evi bulunmakta mıdır?

■ 128 milyar dolar ile kaç sığınma evi açılabilir?

■ 81 ilde her ilde bir tane olmak üzere hizmet veren ŞÖNİM’lerin şiddet gören kadınlar için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

■ 128 milyar dolar ile kaç adet ŞÖNİM kurulabilir?

■ Bakanlığınıza bağlı olarak hizmet vermek üzere Tecaviz Kriz Merkezi veya Cinsel Şiddet Önleme Merkezi kurulması planlanmakta mıdır?

■ 128 milyar dolar ile kaç adet Tecavüz Kriz Merkezi kurulabilir?

■ Bakanlığınıza bağlı kaç adet kreş ve gündüz bakım evi bulunmaktadır? Bu kurumlarda eğitim gören kaç adet çocuk bulunmaktadır?

■ 128 milyar dolar ile kaç adet kreş ve gündüz bakım evi kurulabilir?”

Haber: Jinnews

Fotoğraf: HDP

İlgili haberler
Sığınma evlerindeki kadınların destek talepleri re...

Mor Çatı gönüllüsü Ezgi Çelik 6 ay önce alınan bir kararla sığınma evlerinde kalan kadınların sosyal...

Sığınmacı çocuklar için pandeminin bir yılı: Sağlı...

SGDD Göç Akademisinin araştırması, pandemi döneminde geçici ya da uluslararası koruma altındaki çocu...

AKP'nin kadın politikaları gölgesinde sığınmaevler...

83 milyonluk Türkiye nüfusunda sığınmaevi sayısı 148, kapasitesi ise 3 bin 576. Sığınmaevlerinin bu...