Sincan’da kadınlar 25 Kasım’ı ve yaşadıklarını konuştu
Sincan’da kadınlar 25 Kasım öncesi bir araya geldi, kendileri de şiddete uğrayan ve kurtulmak için mücadele eden kadınlar, hem yaşamlarını anlattı hem de birlikte neler yapabileceklerini konuştu.

Ankara Sincan Fatih’in Gazi Osman Paşa Mahallesindeki emekçi kadınlar olarak, 25 Kasım vesilesiyle bir araya geldik. Kadına yönelik şiddeti konuştuğumuz toplantımızda her kadının kendi hikayesi var ve toplantıya katılan kadınların büyük bir kısmı şiddete maruz kalmış. Kimi fiziksel, kimi psikolojik şiddet görmüş ve toplantıda konuştuğumuzda büyük bir kısmının şiddetle yüz yüze olduğunu anlatılanlardan farkettik. Temizliğe, hasta bakımına giden kadınlardan evde tütün sararak geçinmeye çalışan kadınlar her türlü şiddetin önüne geçebilmek için güçlü olmaları gerektiğinin farkında olduklarını söylüyor.

Toplantımıza katılan Eğitim Sen 4 No’lu Şube Kadın Sekreteri Gönül Kural kadına karşı şiddetin son zamanlarda çok arttığını cinayetlerin sayısının fazlalığına dikkat çekerek konuşmasına başladı. Kural, İstanbul Sözleşmesi’nin önemini ve yasaların ne durumda olduğuna dair bilgiler verdi. Kural, “Kadın cinayetleri davaları, kadınların dayanışması ve halkın tepkisi olmadan cezalandırılmıyor ve yasalar kamuoyu oluşmadan uygulanmıyor. Bu noktada kadın dayanışması çok önemli” dedi.

‘TEMİZLİĞE GİDEREK ÇOCUKLARIMA BAKIYORUM’
25 Kasım’ı konuşurken kadınlar, kendilerinin karşı karşıya kaldıkları şiddetten bahsetmeye başladılar.

Fikriye 34 yaşında, eşinin ona şiddet uygulamasından ve evde sorumluluk alınmamasından dolayı kocasından boşanmış. Temizliğe giderek iki çocuğuna baktığını söylüyor. Evliyken de eve kendinin baktığını ve bütün ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Fikriye, “Şimdi daha fazla çalışıyorum belki ama en azından kafam rahat” dedi.

‘SABAH 7’DEN AKŞAM 7’YE KADAR TÜTÜN SARIYORUM’
Evde tütün sarararak iki çocuğunun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını ifade eden 32 yaşındaki Narin de “Kocam uzun süredir işsiz. Ben de sabah saat 7’de tütün sarmaya oturup akşam 7’ye kadar devam ediyorum. Günlük 80 ile 100 lira arasında alıyorum. Küçük çocuğumun mama, bez ve ek gıda ihtiyacını karşılamak için tütün sarmak zorundayım” diye konuştu.

39 yaşındaki Hanım ise 3 çocuğu olduğunu ve eşinin Sincan Organize Sanayi'de bir fabrikada çalıştığını, uzun zamandan beri de düzenli olarak maaş alamadığı için çok zor geçindiklerini söyledi. Hanım, “Bu da şiddetin başka bir boyutu da pahalılık. Çarşıya pazara girilmiyor, her şey o kadar pahalı ki bir de 3 çocuk okuttuğun zaman hayat çok daha zor”diyerek Hanım bunu, görünmeyen şiddet olarak tanımlıyor ve her gün bu şiddete maruz kaldıklarını ifade ediyor.

Kadına yönelik şiddeti, eşitsizliği nasıl durdurabilir diye konuşmaya başladığımızda ise kadınların çoğunun dilinden “Güçlü olmalıyız” geçiyor. Kadınlar ekonomik olarak güçlü olmak istediklerini belirtirken bir yandan da kadınların istihdam alanlarının çok dar olduğundan bahsediyor.

‘BİR KERE DEVLET YETKİLİLERİ KADINLARA KARŞI AŞAĞILAYICI KONUŞUYOR’
Kadınların boşanma süreçlerindeki çektikleri zorluk, çocukların anne üzerindeki yükü ve erkeklerin boşanma sürecinde çocukları kullanması,toplumsal baskı, ekonomik zorluklar toplantının ana gündemleri oldu. Şiddetin bu kadar arttığı bir dönemde neden okullardaki toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri kaldırıldı sorusuna ise kadınlar, “İşlerine gelmiyor”diye cevapladı. Devlete güvenmediklerini söyleyen ve yasaların işlevsiz olduğuna değinen kadınlar, “Bir kere devlet yetkilileri kadınlara karşı aşağılayıcı ve cinsiyetçi konuşursa ne olur? Şule Çet davasında da gencecik kıza bir sürü laf ettiler. Bir yandan da polis ve kolluk güçleri de şiddet ve cinayet konusunda erkeğin tarafını tutuyor ve yasaların uygulanması sağlamıyor”diye konuştu.

‘KADINLAR DAHA BİLİNÇLİ DAHA ISRARLI’
Toplantıya gelen iki kadın tütün sararak ihtiyaçlarını gideriyor. Temizliğe ve hasta bakıma giden kadınlar var ve hiç birinin iş güvencesi yok. Ama her birimiz de yaşamlarımızın koşulları ne olursa olsun artık şunu biliyoruz ki kadınlar, eskisi gibi değil. Bireysel anlamda daha özgüvenli ve daha güçlü.Eşitlik konusunda daha ısrarlı ve bilinçli. Ama şunu da biliyoruz, tek başımıza değil birlikteyken daha güçlüyüz.

Toplantı kadın dayanışmasının önemi ve toplumsal güç olmanın önemi ile devam etti. Daha sık görüşmek ve bir araya gelmek için WhatsApp grubu oluştururken birlikte hareket etme ve tekrar görüşme kararı aldık.

İlgili haberler
25 Kasım’a doğru: Şiddet, kriz, eşitsizlik... Kadı...

25 Kasım'a giderken kadınların gündemini editörlerimiz Gizem Örnek ve Sevda Karaca konuştu.