TÜİK: 'Biz enflasyonu ölçüyoruz. Halkın enflasyonu kişiden kişiye değişir'
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, enflasyon rakamları konusunda gelen eleştirilerle ilgili olarak TÜİK'in "yaşam maliyeti hesaplayan bir kurum olmadığını" söyledi.

Yayınladığı enflasyon, işsizlik gibi bazı verilerde gerçekleri yansıtmadığı yönünde eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer, kendilerinin yaşam maliyetini ölçmediğini belirterek, “Biz enflasyonu ölçüyoruz. Halkın enflasyonu kişiden kişiye değişir” dedi. Dinçer “İnsanlar hep kendi hissettikleri enflasyonu en son aldığı ve daha sık tükettiği ürünlere bakıyor” diye de ekledi.

Dünya Gazetesi'nden Maruf Buzcugil'e konuşan Dinçer, “Halk enflasyonu, bütün dünyada tartışılıyor. Hissedilen enflasyon, bütün dünyada farklı bir kavramdır. İnsanlar hep kendi hissettikleri enflasyonu en son aldığı ve daha sık tükettiği ürünlere bakıyor. Enflasyonda iki tane ölçü var. Ya enflasyona odaklanırsınız ya da eşya maliyetine odaklanırsınız. Biz enflasyonu ölçüyoruz. Halkın enflasyonu kişiden kişiye değişir. Biz tamamen Eurostat kurallarına bağlıyız. Aslında iki amacı var bunun. Birincisi Merkez Bankası para politikasına yardımcı olacak, karar vericilerin, fiyat gelişmelerini yorumlayabileceği rakamı üretmek, ikincisi uluslararası hesaplara yardımcı olmak. Bunun için de sabit bir sepet yapıyoruz. Tanımlarımız, işyerlerimiz, kalitemiz sabit. Yıl boyunca bu sabit tanımlar üzerinden gidiyoruz. İkincisi sepetimizin ağırlık sistemi var. Bu ağırlık sistemi, her şeyi algıyı değiştirebiliyor. Algıdan kastımız, örneğin bir çocuğunuz varsa bebek mamasından daha fazla etkileneceksiniz, bezden daha fazla etkileneceksiniz. Bende bu yoksa farklı şeylerden etkilenirim” dedi.

"Yaşam Maliyeti Endeksi" adıyla özel kapsamlı yeni bir endeks üzerinde çalıştıklarını açıklayan Dinçer, 2022 yılında "şaibeleri ortadan kaldıracaklarını" ifade etti: “2021 yılında verilerin yüzde 21’i online olarak barkod sisteminden geldi. Bu oran gıdada yüzde 50 oldu. 2022 yılında sepetteki barkod hedefimiz yüzde 50. Gıda tarafındaysa barkodun payının yüzde 75 olmasını hedefliyoruz.”

Kademeli tarife adı altında enerjide getirilen son zamlara da değinen Dinçer, “Biz, tüketimin ne kadarı günlük 5 kWh’ın altında, ne kadarı üstünde buna ilişkin ciro ve fatura değerlerine göre ağırlıklandırma yapacağız ve ocak ayı enflasyonunda açıklayacağız” dedi.

İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: TÜİK’e göre kız çocuk evlilikleri v...

TÜİK’in Dünya Nüfus Günü dolayısıyla paylaştığı rapora göre resmi kız çocuk evlilikleri azalırken an...

TÜİK biraz alınmış, ‘kalbimizi kırdın’ diye mektup...

Sevda Karaca’nın yazdığı ‘Ev işleriyle meşgul kadınların sayısı artarken…’ yazısına TÜİK ‘çok kırılm...

Yarım satılan marullar, taneyle alınan muzlar | Ba...

Balıkesirli kadınların pazar halleri ülkenin ekonomisine ayna tutuyor, alım gücünün ne kadar düştüğü...