Tunceli ASHM’de taciz iddialarına ilişkin soru önergesi: Gerekli soruşturmaları yürütecek misiniz?
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı bir kurumda kalan 2 kız çocuğuna yönelik gündeme getirdiğimiz taciz iddialarını Aile Bakanı Derya Yanık’a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Evrensel gazetesinden Orhan Kurul’un Tunceli Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kurumlarda kalan kız çocuklarına yönelik taciz iddiası haberine ilişkin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

DOSYANIN KAPATILMASI İÇİN BASKI YAPILDI MI?

Taciz iddialarına ilişkin bilgileri paylaşan Önlü, “Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne (ASHM) bağlı kurumlarda kalan kız çocukları, 2022 yılının ekim ayında aralarında kurum müdürlerinden E.Ç.’nin de bulunduğu bir ekiple Urfa ve Mardin gezisine katılmış, bu gezi sırasında kurum müdürlerinden E.Ç.’nin bazı kız çocuklarına yönelik tacizde bulunduğu ve bu tacizin kurum içerisinde kapatılmak istendiği iddia edilmektedir. Ekim ayında kurum yöneticileriyle yapılan görüşmenin ardından olayın üstünün örtülmek istendiği ancak olayın basına yansıyacağı söylentileri üzerine “şifahi soruşturma” başlatıldığı ancak açılan soruşturmanın da usullere aykırı yürütüldüğü belirtilmektedir. İddialara göre çocukların ifadelerinin psikolog eşliğinde Elazığ’da bulunan Çocuk İzlem Merkezinde (ÇİM) alınması gerekirken Tunceli’de alındığı soruşturmada görevlendirilen psikoloğunda kurum müdürü E.Ç.’nin nikah şahitliğini yapan B. Adlı psikolog olduğu ifade edilmektedir. Tunceli Valiliğinin 18 Ocak 2023 tarihinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada da soruşturmanın Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce yapıldığı ve konunun adli makamlarca incelenmesi için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına iletildiği ifade edilmektedir. Yine iddialara göre soruşturmanın başından itibaren Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Ekber Yurt’un dosyanın kapatılması yönünde çalışanlara baskı yaptığı da ve itiraz edenleri de sürgün etmekle tehdit ettiği iddia edilmektedir?” denildi.

İDDİALARA DAİR SORULAR

Önlü’nün taciz iddialarına ilişkin yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

• Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kurumlarda kalan kız öğrencilerin 2022 yılın Ekim ayı içerinde götürüldükleri Urfa ve Mardin gezilerinde tacize maruz kaldıkları iddialar hakkında bakanlık olarak soruşturma başlatacak mısınız?

• Basına ve kamuoyuna yansıyan iddialara ilişkin bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı kuruluşlar şu ana kadar ne işlemler yapmıştır?

• Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kurumlarda kalan kız öğrencilere yönelik tacizde bulunduğu iddia edilen kurum müdürü E.Ç hakkında yürütülen soruşturma için görevlendirilen psikoloğun E.Ç.’nin nikah şahitliğini yapan B. Adlı psikolog olduğu iddialar doğru mudur?

• Taciz iddialarında ismi geçen kurum müdürü E.Ç.’nin soruşturma süresince görevine devam ettiği ve soruşturmayı yürütenlerce korunduğu doğru mudur?

• Kurum müdürü E.Ç. 2022 yılının ekim ayında gerçekleştirilen geziye katılmış mıdır? Katılmışsa bu gezide ki görevi nedir?

• Tacize uğrayan kız çocuklarının şikâyeti sonrasında kız çocuklarıyla yapılan görüşmeye kurum müdürü E.Ç hangi sıfatla katılmıştır? Şikayetlere neden olan kişinin bu toplantıya katılması hukuki olarak doğru mudur?

• Tacize uğrayan kız çocuklarının ifadesi neden Çocuk İzleme Merkezinde psikolog eşliğinde alınmamıştır?

• Müdür yardımcısı N. adlı biyoloji öğretmeni tacize uğrayan çocuklarla hangi sıfatla özel görüşme almıştır? Bu özel görüşmede çocuklar tehdit edilerek olayın üstünün kapatılması talimatı verilmiş midir?

• İddiaların titizlikle araştırılması için bakanlığa bağlı bir birim ve psikoloğun görevlendirilmesi noktasında bir çalışmanız olacak mıdır?

• Kız çocuklarına taciz olayının üstünün kapatılması için yoğun çaba sarf ettiği ve kurum çalışanlarını sürgünle tehdit eden Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Ekber Yurt’u görevden alacak mısınız?

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Tunceli ASHM’de taciz iddiası: Çocuklar iftira tut...

Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kurumlarda kalan kız çocukları, katıldıkları g...

ŞÖNİM müdürü, 11 kadın çalışanı taciz ettiği gerek...

Bursa’da Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nde çalışan 11 kadın, kurum müdürü tarafından tacize uğrad...

Namluların ucundan, tankların gölgesinden çıkacağı...

‘Güvenlik tedbirleri’, her türlü yetkiyle donatılmış kolluğa her alanda hareket kabiliyeti sağlıyor....