Tuzluçayır’da kadınlar anlatıyor: Muhtaç değil, hür olmak istiyoruz
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği’ndeki asgari ücret altında çalışan kadınlar kendilerini ve ailelerini geçindirmekte güçlük çektiğini Ekmek ve Gül’e anlatıyor.

Asgari ücret geçtiğimiz aylarda belirlendi. Asgari ücretin ardından peş peşe uygulanan zamlar emekçilerin tepkisine de neden oldu. Geçtiğimiz haftalarda ek zam talebiyle greve çıkan işçiler, yaşam koşullarını dile getirmiş, insanca yaşanabilir bir ücret istemişti. İşçilerin, emekçilerin yaşam koşullarının vahameti bir yana, asgari ücret bile alamayan kadınların yaşamı daha da zorlaşıyor. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği’ndeki asgari ücret altında çalışan kadınlar kendilerini ve ailelerini geçindirmekte güçlük çektiğini Ekmek ve Gül’e anlatıyor.

'ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ EKSTRA MASRAF HALİNE GELİYOR'

Konuştuğumuz kadınlardan N., geçimini eşinin getirdiği halı ve kilimleri kızıyla birlikte tamir ederek sağladığını anlatıyor. Yaptıkları işin sürekli olmadığını belirten N., “Otursak günlük 500 liralık iş yapabiliyoruz ancak yeri geliyor hiç iş gelmiyor.” diyor. Eşinin durumundan dolayı ek olarak engelli maaşı da aldıklarını belirten N., ellerine geçen paranın ancak kira ve mutfak masraflarına gittiğini anlatıyor. N.’nin elektrik faturasını devlet ödüyor, su faturasını ise kızı onunla birlikte yaşamaya başladığından beridir devletin karşılamadığını söylüyor.

N. kızının eşinden şiddet gördükten sonra 18, 14 ve 4 yaşlarında üç çocuğuyla birlikte yanına geldiğini ifade ediyor. Çocukların ikisi okula gidiyor en küçüğüne ise evde bakıyorlar. N.’ye çocukların bakımında zorlanıp zorlanmadıklarını sorduğumuzda şöyle cevap veriyor: “Bu sene okula gönderecek miyiz diye konuşuyoruz. Masraflı olur. Altından kalkamayız diyorum kızıma. Öbürleri de okuyacak, onlar da masraf olacak. En azından bir iş merkezine verelim çalışsın diyorum küçük için. Büyük çalışıyor sınava da girdi. Ortanca liseye gidecek. Bakımları da zor oluyor... Her birisi ayrı ayrı şey istiyor. Okuldan bir şeyler istiyorlar, ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyoruz.” N. çocukların kıyafet ihtiyaçlarını dernekten karşıladığını vurguluyor.

KADINLAR İÇİN GÜVENCELİ İŞ, ÖZGÜR YAŞAM

Konuştuğumuz diğer kadın F. ise, sekiz yıl önce eşinden ayrılmış ve sekiz yaşındaki çocuğuyla birlikte yaşıyor. Geçimini gündelikçilik yaparak geçiren F., işinin düzenli olmadığını, bazı zamanlar iş bulamadığını belirtiyor. F. hali hazırda sigortalı ve düzenli bir iş arıyor ancak ekonomik krizden dolayı bulamadığını söylüyor. Hayatını sürdürme noktasında ise şunları ifade ediyor: “Nafaka alıyorum. Devletin yardımlarına yazıldım onlarla geçinmeye çalışıyorum. Her şey dört dörtlük olmuyor, her istediğimizi alamıyoruz. Bir ayda elime ne geçerse hepsi gidiyor.” Eski eşinden sürekli şiddet gördüğünü boşandıktan sonra daha mutlu olduğunu söyleyen F. son olarak şunları ekliyor: “Bir iş bulabilsem benden mutlusu yok. Dimdik ayaklarımın üstünde durmak isterim, yalnızca bir eşe değil aileme de muhtaç olmak istemiyorum, hür olmak istiyorum.” F’nin talep ettiği şeyler güvenceli iş ile sınırlı kalmıyor, kadınlara daha fazla iş alanının ve çocuklara ücretsiz bakılabilecek yerlerin açılmasını istiyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Aşırı sıcaklar hastanelik etti: PTT emekçisi Berra...

KESK’e bağlı Haber-Sen üyesi PTT çalışanı 42 yaşındaki Berran Özen Kırmızıgül dağıtım sırasında beyi...

Kiraya zam yapıldı, kiracı tehdit edildi

İzmir'de emekli maaşı yetmediği için asgari ücretle bir işte çalışan Ayfer Çelik, oturduğu evin kira...

Bu iş yerinde grev var: Corning grevinde kadın işç...

Kablo üretimi yapan Corning fabrikasında Lastik-İş üyesi işçiler toplu sözleşme talepleri için grevd...