Tuzluçayırlı kadınlar depremzede ailelerle buluştu: Umudu dayanışmayla büyütüyoruz
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen 35 yöre derneği 8 Mart açıklaması sonrası deprem bölgesinden gelen ailelerle kahvaltıda buluştu.

Yaşatmak için dayanışmayı ören, dayanışma ile hayatı yeniden kuran kadınlar, tüm kadınlara da #8Mart’ta sokaklarda olma, örgütlenerek değiştirme çağrısı yapıyor. Mamak’ta, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü öncesinde 35 yöre derneği ile bir araya gelerek, Tekmazar-Hacı Bektaşi Veli Parkı’nda açıklama yaptı. Kurumlar açıklama sonrası depremden sonra Mamak’a yerleşen aileler ile dayanışma kahvaltısı düzenledi.

Her yıl davul zurnaları ve halayları ile başlayan 8 Mart etkinliği bu sene günün taleplerini içeren afiş ve sloganlar ile başlatılmak istendi. Basın açıklaması yapılacak alana gelindiğinde kadınlar karşılarında onlarca çevik kuvveti buldular. Depremzedeler için dayanışmayı bir aydır sürdüren kadınlar, devletin kurumlarının yapması gerekeni üstlenmiş zaten kıt kanaat ayakta durmaya çalışıyorlar. Anayasal bir hakkı kullanırken her defasında karşılarında baskı gücüne dönüşmüş olan emniyet güçlerini buluyorlar. Bugün de öyle oldu. Depremin yaralarını dayanışarak sarmaya çalışan kadınların açıklamaları bu baskı ortamında, kadınlar toplanmasına fırsat verilmeden, açıklama saati gelmeden “Yoksa izin vermeyeceğiz” denilerek yaptırılmak istendi.

Deprem bölgesinden gelen aileler ile kahvaltı yapılacak olan salona yürüyüş yine emniyet güçlerinin baskısı altında, slogansız olarak kadınların etrafında onlarca polis eşliğinde yapıldı.

Yolda karşılaştığım basın açıklamasından salona giden bir kadının söyledikleri ise içimi acıttı; “Bir kadın arkadaşım kot pantalon vermişti, açıklama sırasında polis saldırısı olursa diye kot pantolonları arkadaşımın emanet ettim, onları geri alarak kadınlara yetişeceğim” dedi ve ekledi: “Pantolonun başına bir şey gelmesin çok pahalı”.


‘İYİ Kİ BU DAYANIŞMA VAR’

Güvenliği sağlamakla sorumlu olan emniyet gücü korku ve baskı gücüne dönüşmüştü. Etrafları sarılı olarak yürüyen kadınlar, salona slogan ve alkışlar eşliğinde girdi. Günlerdir düzenli olarak yöre dernekleri ile bir araya gelen kadınlar, geceden başlamışlardı kahvaltı hazırlıklarına. Beş yüzden fazla kişinin katılım sağladığı etkinlikte, depremin yaşandığı illerden gelenlerin birçoğu hayatlarında ilk defa 8 Mart etkinliğine katıldı.

Deprem bölgesinden gelenlerin kaygıları, acıları, endişeleri yüzlerine yansıyor, sohbet depreme, o ilk güne, enkazın başında soğukta kar altındaki bekleyişe doğru ilerlediğinde ise gözlerde acı ve hüzün yerini alıyordu. Hemen hepsi de “İyi ki bu dayanışma var” diye de eklemeyi unutmuyordu. Kimi komşularını, kimi akrabalarını kaybetmiş kulaklarındaki çığlıklar ve gözlerinin önünde enkazlar ile yeni bir hayata tutunmaya çalışarak yaşamı yeniden kurmaya çalışıyorlar.

Kadınlar bu dayanışmayı örgütlü bir mücadeleye dönüştürmek için de daha kahvaltı bitmeden de yeni planlar yapıyorlardı. Umudu büyüten de buydu.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Balçova ve Narlıdere’de kadınlar 8 Mart etkinliğin...

Balçova ve Narlıdere’de Emek ve Gül’ün çağrısıyla kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldi. Sorunların...

BORKAD: 8 Mart’a giderken kız kardeşliğimizi büyüt...

Bornova Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla kadınlar 8 Mart etkinliğinde buluştu.

Aliağalı Kadınlar: Depremin yarattığı yıkımı kadın...

Aliağalı Kadınlar deprem bölgesinden Aliağa’ya gelen kadınlarla bir araya geldi. Kadınlar 8 Mart Çar...