Van’da ‘Kor Kitap Sayfalarında Kadın’ söyleşisi düzenlendi
Van’da editörümüz Sevda Karaca'nın katılımıyla “Kor Kitap Sayfalarında Tarihiyle, Bilimiyle, Edebiyatıyla, Haklarıyla Kadın” söyleşisi düzenlendi.

Van’da Ortakça İnisiyatifi tarafından “Kor Kitap Sayfalarında Tarihiyle, Bilimiyle, Edebiyatıyla, Haklarıyla Kadın” söyleşisi düzenlendi. Evrensel Yazarı ve editörümüz Sevda Karaca’nın gerçekleşen etkinliğe ilgi yoğundu.

Van Kültür Sokağı'ndaki Bajar Kafe'de düzenlenen söyleşide, sözlerine egemen tarih yazımını anlatarak başlayan Karaca, "Tarih yazımında rol alamayan kadınlar, varlığını metinlere mühürleyemiyor. Egemen tarih anlatısı, kamusal alanda kalıp özel alana inemiyor" dedi. Kadınların bu duruma karşı tarihe not düşme ihtiyacı duyduğunu belirten Karaca, pek çok tarih yazıcısının gündelik hayata baktıklarında orada hep kadınları bulduklarını söyledi.

Kadınların tarih, bilim ve edebiyattaki yerini anlatan Karaca, "Bir Kadın İşçinin Gençliği", "Haklarımız Var", "Masallar ve Toplumsal Cinsiyet", "Fransız Devriminde Kadınlar", "Çalınan Hayatlar", "Mavi Kulübe" ve "Kayıt Dışı Ekonomide Örgütlenen Kadın İşçiler" kitaplarından örnekler verdi.

Kitapların içeriklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karaca, “Kayıt Dışı Ekonomide Örgütlenen Kadın İşçiler” kitabına dair, şunları söyledi:

“Kayıt dışı çalıştırılan kadınların bu koşulları değiştirmek için yarattıkları stratejileri, örgütlenme deneyimlerini anlatıyor. Ayrıca genel olarak örgütlenmenin geleneksel olasılık ve olanağının dışında kadınların kendi gündelik hayatlarının sıradanlıklarının onlara öğrettikleri, olmayanı olumlu kılma başarısının, geniş kadınların örgütlenmesi içerisinde ne kadar yaratıcı olanaklar sunduğunu görebiliriz bu kitapta.”

Soru cevap kısmında tekstil sektöründe çalışan bir kadın, iş yerlerindeki dilek şikayet kutusuna kadınların attığı şikayet ve isteklerden örnekler verdi. Söz alan başka bir dinleyici de Kürt kadınların mücadele tarihine değindi.
Etkinlik, müzik dinletiyse sona erdi.


İlgili haberler
Van’da ‘Tarihiyle, bilimiyle, edebiyatıyla, haklar...

Van'da faaliyet yürüten Ortakça, ‘Kor Kitap sayfalarında; Tarihiyle, bilimiyle, edebiyatıyla, haklar...

İsviçre’de kadınlar ‘Gücümüz birliğimiz’ diyor, 8...

İsviçre’de faaliyet yürüten Albatros Kültür ve Dayanışma Derneği ‘gücümüz birliğimiz’ diyerek tüm gö...

Kadınlar Ankara’da 8 Mart’ta sokakta olacak

Ankara Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar 8 Mart’ta sokakta olacaklar!