Yazaki fabrikasında cinsel saldırı!
Gemlik Yazaki fabrikasında bir işçi kadın formenin cinsel saldırısına uğradı. Formenin daha öncede bir kadını taciz ettiği ancak fabrika yönetiminin tacizciyi değil işçi kadını işten attığı öğrenildi.

Gemlik Yazaki’de bir kadın cinsel saldırıya uğradı. Birleşik Metal İş Sendikası Kadın Komisyonunun açıklamasına göre Bursa Gemlik Serbest Bölgesinde Kurulu Yazaki fabrikasında çalışan ve geçici olarak Kuzuluk Fabrikasına gönderilen bir işçi kadın yattığı yere giren formenin kendisine tecavüz etmeye yeltendiği gerekçesiyle jandarmaya başvurdu.

FABRİKADA DAHA ÖNCE DE BİR KADIN TACİZE UĞRAMIŞ
Birleşik Metal İş Sendikası Kadın Komisyonunun açıklamasında otomotiv yan sanayi alanında üretim yapan Yazaki fabrikasında tecavüze yeltenen formenin daha önce de bir kadın işçiye tacizde bulunduğu iddia edildi. Daha önceki taciz vakası ortaya çıktığında fabrika yönetiminin tutumunun olayı soruşturmak yerine kadın işçiyi işten atmak olduğunun ifade edildiği açıklamada fabrika yönetiminin tacize ve cinsel saldırılara sessiz kalındığı belirtildi.

YAZAKİ FABRİKASINDA İŞÇİ KADINLARIN SORUNLARI YALNIZCA BU KADAR DEĞİL!
Yazaki fabrikasında çalışan kadınlar yönetimden ve çalışma koşullarından az çekmedi. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde bir etkinlik düzenlenmiş, etkinliğine katılmak üzere otobüsle Ankara'ya giderlerken bir kaza yaşanmıştı. Kazada yaşamını yitiren 7 kadın işçinin birçoğu Bursa'daki Yazaki fabrikasında çalışıyordu.

KADINLARA 'BEBEĞİ SÜTTEN KES' DENEN FABRİKA
Yazaki fabrikasında çalışan bir grup kadın işçide daha önce Ekmek ve Gül dergisine fabrikada yaşadıkları sorunlardan şöyle bahsetmişti; “Üretim istenilen seviyede değil diye gerekçe gösteren Gemlik Yazaki, biz eski işçileri iki haftalığına Sakarya’daki fabrikasına gönderiyor. Fakat bu süre iki hafta değil, bir buçuk ayı geçiyor. Gönderilen arkadaşlarımız arasında çok küçük bebekleri olan, evinde hastası olan, eşinden boşanmış çocuklarına bakmak zorunda olan kadınlar da var. Bu göndermeleri bizim hiç haberimiz olmadan uygulayan Yazaki, gitmek istemeyen arkadaşlarımıza, ‘Gitmek istemiyorsan kapı orada, istifanı yaz, işi bırak’ diyorlar. Biz işçilere hiçbir seçenek bırakmıyorlar ve bin bir zorlukla bu durumu kabul etmek zorunda kalıyoruz. Nedeni mi? Çocuğunu okutan, kredi borcu olan, kirada oturan, geçim sıkıntısı yaşayan biz işçilerin gitmekten başka seçeneği yok. Sakarya’da ayarlanan bir otelde kalan işçiler bu duruma oldukça öfkeli. Fabrikada daha önceleri doğumdan dönen kadınlar çocuklarını emzirdikleri için bir sene vardiyalı çalıştırılmazdı. Fakat şimdi kadınlara, bebeklerine bir an önce anne sütünü bıraktırmaları için baskı yapılıyor. Fabrika yönetimi işçilere sürekli OHAL’i gerekçe göstererek ‘Ülkede sıkıntılar var, bu durumda hiçbir şey yapamazsınız’ diye baskı yapıyor.”

İlgili haberler
Çalışmayan kadına emeklilik: Bunlar kimi kandırıyo...

Önümüze ısıtıp ısıtıp koyuyorlar ‘ev kadınlarına emeklilik fırsatı’ diye haberleri. Ne müjde, ne fır...

Bursa’da işçi kadınlar ‘kıdem tazminatıma dokunma’...

1 Mayıs günü fabrikasındaki zorunlu mesaiye "bugün ben yokum" diyeni, "kıdem tazminatı gelecek garan...

İŞÇİ KADINLARIN ORTAK ÇİLESİ: Gece çalış, gündüz...

Kadınların öne çıkan ve acil çözüm istedikleri sorunların başında; gece vardiyası, esnek çalışma, dü...