Yeni yıl, yeni umut, yeni bir gelecek…
Yeni yıla ramak kala Kayseri'den kadınlar yeni yıldan beklentilerin, dileklerini anlatıyor...

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Acısıyla tatlısıyla geçen koskoca bir yıl… Dönüp geriye baktığımızda hem biz kadınlar için hem de ülkenin gidişatı için güzel şeyler düşünmek veya söylemek ilk başta zor geliyor. Hepimizin hayatını kuşatan geçim sıkıntısı, kadın olmaktan kaynaklı yaşadığımız sorunlar, kişisel yaşantımız derken belki de birçoğumuz için oldukça zorlu bir yıl oldu. Hal böyle olunca kime mikrofonumuzu uzatıp yeni yıl beklentilerini ve dileklerini sorsak bu koşullardan kaynaklı ister istemez karamsar bir tablo ile karşılaştık.
Tüm bu karamsar cevapların oldukça kaçınılmaz olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak yeni bir yıl yeni bir umut demek… Sohbet ilerledikçe “E peki yok mu bir umut ışığı?” dediğimizde ise bu sorumuzun üzerine düşünen her kadından bambaşka cevaplar aldık. Bu yazıda ise kadınların geride bıraktığımız yıl değerlendirmelerinin yanında yeni yıldan beklentilerini, umutlarını dinlemek ve okuyuculara aktarmak istedik.

‘BU DEVRAN BÖYLE GİTMEYECEK’
Mikrofonumuzu ilk 45 yaşında işçi arkadaşımız Sevim’e uzattık. “Neler bekliyorsun yeni yıldan?” diye sorduğumuz Sevim bize şöyle cevap verdi: “Yeni yıldan bir kadın olarak birçok beklentim elbette var. Nasıl olmasın ki? Ben bir işçiyim. Geçim sıkıntısı arttıkça kendimi çalıştığım işe daha mecbur hissediyorum. Pek çok baskı oluyor. Bunlara göz yummak zorunda kaldım. Bir tek ben değil çalışan diğer arkadaşlarım için durum böyle. Ama bu devranın böyle gitmeyeceğine inanıyorum. Yeni yıldan en büyük dileğim geçim sıkıntısının bitmesi ve daha iyi bir ortamda çalışmak.”

‘GÖSTERECEK TELEFONUM YOK’
Bu sefer de mikrofonumuzu 16 yaşında lise öğrencisi arkadaşımız Ayça’ya yönelttik. Daha yeni yıl der demez başlıyor anlatmaya. “Yeni yıldan beklentim yeni bir telefon valla” diyor gülerek. “Bu koşullarda yeni telefon almak neredeyse imkânsız. Olanla idare etmek de zor ama ailemden de isteyemiyorum. Sokak röportajında amcalara denk gelsem ‘Çıkar göster telefonunu’ deseler gösterecek bir telefonum yok.” diyor yine aynı alaycı tavırla ve ekliyor: “Kendim için başka bir şey istemiyorum ama umarım bütün sokak hayvanları için yeni düzenlemeler yapılır.”

‘YENİ YILDAN ALACAKLIYIZ’
21 Yaşındaki üniversite öğrencisi arkadaşımız Aleyna ise “Yeni yıldan alacaklıyız. Kadınların yaşadığı sıkıntılara dair çözümler beklerken geriye giden bir tablo ile karşılaştık. Umuyorum ki bu yıl kadınların tacize ve tecavüze uğramadığı, çocuk yaşta evlendirilmediği her canlının gönül rahatlığı ile yaşayabildiği bir yıl olur. Haberleri açtığımda bugün hangi kadına zarar gelmiş diye izlemek istemiyorum. Okuluma giderken durmadan arkama bakmadığım, güvende olduğum bir yıl diliyorum” diyor.

2023 DAYANIŞMA YILI OLSUN
 Son sözü ise 23 yaşındaki başka bir üniversite öğrencisi arkadaşımız Çağla’ya veriyoruz. “Herkes gibi benim de zor koşullarla karşılaştığım bir yıl oldu 2022. Kendi kişisel problemlerimin yanında hepimizin hayatına etki eden toplumsal sorunlar da işin cabası açıkçası. Her gün bir sürü kötü haber görüyorum, bu yüzden artık Twitter’a bile girmez oldum. Görmeye katlanamadığım haberlerin birileri tarafından yaşandığını bilmekse en can acıtıcı yanı. Yeni yıldan beklentim tüm bunları aşacağımız ve hepimize iyi gelecek bir dayanışma” diyerek düşüncelerini ifade ediyor.

Fotoğraf: Unsplash

İlgili haberler
2022'yi uğurlarken

Bu yılın son dergisinde, 2022'de ne olmuş ne bitmiş bakalım mı?

Genç kadınların penceresinden 2022

2022 yılını ardımızda bırakırken genç kadınlar koskoca bir seneyi nasıl geçirdi? Zorluklar ve olumsu...

Kadınların gözünden 2022: Şiddet, yoksulluk, hak k...

EMEP İstanbul İl Başkanı ve Kadın Bürosu üyesi Sema Barbaros, geçtiğimiz yılı kadınlar açısından değ...