Yurtiçi Kargo’da taciz: Yaşadığı tacizi şikayet eden kadını işten attılar
Yurtiçi Kargo Erzurum Bölge Müdürü tarafından tacize uğradığını duyurduğu için işten atıldığını söyleyen Dilara Özonur, yaşadığı süreci Ekmek ve Gül’e anlattı, kadınlara ‘Susmayın’ çağrısı yaptı.

Yurtiçi Kargo Erzurum Bölge Şubesinde çalışan Dilara Özonur geçtiğimiz hafta yaşadığı tacizi duyurduğu için işten atıldığını paylaştı sosyal medyada. Son dönemde yaşadıkları tacizleri duyuran, yaşadıkları tacizi yargıya taşıyan kadınları işsizlikle cezalandırma yöntemi giderek artıyor.

Dilara da yaşadığı tacize karşı ses çıkaran, ses çıkardığı için de işsiz kalan hatta susması için tehdit edilen kadınlardan biri. 1 Eylül 2020 tarihinde önce sekreter olarak başladığı Yurtiçi Kargo Erzurum Bölge Müdürlüğünde insan kaynakları mezunu olduğu için insan kaynakları departmanına geçirilme sözü verilerek işe alınmış. Başlangıçta bölge müdürünün sekreterliğini yapmaya başlamış. “Bölge müdürünün, yani beni taciz eden kişinin başta hep imaları oluyordu, ama ben hep kendimi suçluyorum ‘Fesatlık mı ediyorum’ diye düşünürdüm. Şehir dışı seyahatlerine çıkardı, Bana ‘Van’a gideceğim, 3 gün seni göremeyeceğim’ ya da ‘Biraz kilo mu alsan’ gibi sözler ederdi. Bense beni taciz ettiğine çok ihtimal vermiyor, kendimi suçluyordum. Bir gün evrak imzalatmaya yanına gittim bana ‘Sınırların neler, evetlerin hayırların neler?’ diye sordu. Genel geçer şeyler söyledim. Cevaplarımın çok klasik olduğunu söyledi. Yine bir gün evrak imzalatmaya gittiğimde ‘Sen dost musun?’ diye sordu bana, sonra da bununla ilgili açıklama yaptı. ‘Üç çeşit dostluk vardır’ diyerek bir tanımlama yaptı ve üçüncü tanımda ‘Sınırsızca her şeyini paylaştığın’ diye bir örnek verdi. Ben de ona üçüncü tanıma eşinin uyduğunu söyledim. Bu konuşmadan sonra hiçbir şekilde ‘Beni yanlış anladın’ gibi bir şey söylemedi” diye anlattı yaşadıklarını Dilara.

‘GENEL MÜDÜRLÜĞE ŞİKAYET ETTİM BİR HAFTA SONRA ÇIKIŞIM VERİLDİ’

Daha sonra insan kaynakları departmanına geçmiş. İnsan kaynakları departmanında genel müdürlüğe daha yakın olduğu için yaşadıklarını paylaşma ihtiyacı duyduğunu söyleyen Dilara devam ediyor: “Çünkü o insanla sürekli birlikte çalışıyordum. İşini çok seven biriyken ayaklarım geri geri gidiyordu artık. Sonra Genel Müdürlük'te insan kaynakları müdür yardımcısı ile görüşüp durumu anlattım, o da bana durumu görüşüp bana dönüş yapacağını söyledi. Aradan bir hafta geçti iş çıkışım verildi. Çıkışım verilmeden önce kendi müdürümle de paylaşmıştım durumu. O ‘Hiç duymamış sayalım, beni hiç dahil etme’ dedi. Kendisi susmak istedi, arkamda durmadı. Konuştuktan 2 gün sonra beni çağırdı. ‘Senin performansın çok iyi, çalışman, iş takibin çok iyi ama söylediğin şeyi iftira olarak değerlendiriyoruz ve iş feshin veriliyor’ dedi.

‘ARKADAŞLARIMIN İŞTEN ATILMASIYLA TEHDİT EDİLDİM’

Bir anne, bir kadın olduğunu ve Erzurum gibi küçük bir yerde adının böyle şeylerle anılmasını istemediğini ifade eden Dilara, “Ailemle yaşıyorum ama bakmakla yükümlü olduğum 3 yaşında bir kızım var. Müdürüme her şeyden önce bakmakla yükümlü olduğum bir çocuğum varken niye iftira atayım, niye böyle anılmak isteyeyim’ dedim. Benim başım sonuna kadar dik. Ama hiçbir anne adını böyle lekelemek istemez ya da başkasına böyle bir iftira atmak istemez” diye konuştu. İşten atıldıktan sonra suç duyurusunda bulunup yaşadıklarını sosyal medyada paylaşınca iş arkadaşları üzerinden tehdit edildiğini belirten Dilara, yakın arkadaşlarının kendini arayarak “Suç duyurusunu geri çekmezsen bizi işten atmakla tehdit ediyorlar” dediklerini ifade etti. “Orada karı koca çalışan arkadaşlarım var. Onlar da ‘Sen geri adım atmazsan ikimizin de iş çıkışı verilecek. Bizim de çocuklarımız var’ dediler. Ben arkadaşlarımı bu olaya hiçbir şekilde dahil etmedim, onlar nasıl dahil ediyorlar! Haklıyım ve bunu bildikleri için yaptırım uygulamaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Babasının olay sonrası bölge müdürüyle görüşmeye gittiğinde iş teklif edildiğini ‘Ona iş ayarlayalım’ denildiğini söyleyen Dilara, derdinin sadece iş değil gerçeklerin açığa çıkması olduğuna dikkat çekti.

‘İFTİRA DEDİLER AMA BİR SORUŞTURMA YÜRÜTMEDİLER’

Yurtiçi Kargo’nun yaptığı açıklamayı hatırlattığımızda da yapılan açıklamanın tam bir "fiyasko" olduğunu söyledi Dilara: “Açıklamada da yazmışlar ‘iftira’ diye ama iftira demek için önce soruşturma yürütülür, bir değerlendirme yapılır. Herhangi bir soruşturmada yapmadılar, bana ‘Dilara bir iftira olarak algılanıyor bu dediklerin, var mı bir savunman’ da denilmedi. Çalışan arkadaşlarımı arayıp bana destek olduklarını söylediler, ancak hiçbiri şahit olmamıştı bana. Tabii ki bana şahitlik yapmak zorunda değiller ama ‘Bu, bu adamın ilk vukuatı değil’ dediler. Daha önce de tacize uğrayıp böyle şikayet edenleri olmuş ve işten çıkarılmışlar. Çalışanları taciz ettiğine dair mail de atılmış daha önce ancak Genel Müdürlük hep üstünü kapatmış. Hep bölge müdürünü savunmuş.”

Yurtiçi Kargo’nun Dilara Özonur’un sosyal medya paylaşımları sonrası yaptığı açıklama

‘BU OLAYLAR YARGIYA TAŞINSIN, BAŞKA KADINLAR YAŞAMASIN’
Çözümün susmak değil ses çıkarmak olduğuna da işaret eden Dilara “Gerçekten susmak bir çözüm değil yani biz sustukça tacizler çoğalacak. Daha önce tacize uğrayan arkadaşlar hep sustukları için bu adam bunu yapabilmiş. Sadece Genel Müdürlüğe bildirmekle sınırlı kalmışlar ama bu olaylar yargıya taşınsın ve yeni gelenler böyle şeylere maruz kalmasın. Hiçbir kadın böyle bir duruma maruz kalmasın” dedi son olarak.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Pandemide mobbing arttı: Tuvalete gitmek bile azar...

Bursa’dan hizmet sektöründe çalışan Ayşe ve Ferda pandemiyle birlikte artan iş yüküyle beraber mobbi...

Mağdur iken suçlu, şikayetçi iken sanık yapılıyor...

Avukat İlke Işık AKP'li Grup Başkanvekili Zengin'in kadınları hedef alan sözlerine dair yazdı: 'Bu ü...

Banka müdürü çalışanın kafasına silah dayadı, savc...

Yapı Kredi bankasının Kahramanmaraş’taki bir şubesinde müdür T.K. çalışan M.B.’nin kafasına silah da...