İranlı kadın hakları savunucusu Nesibe Şemsai'ye saldırı
İran’da başörtüsü zorunluluğuna karşı çıktığı için 12 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Türkiye’ye kaçmak zorunda kalan Nesibe Şemsai’nin avukatı durumunun iyi olduğunu belirtti.

İran’da başörtüsü zorunluluğuna karşı çıktığı için 12 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Türkiye’ye kaçmak zorunda kalan Nesibe Şemsai’nin avukatı, evinde saldırıya maruz kaldığını belirttiği müvekkilinden haber alamadığını duyurmuştu. Nasibe Şemsai’nin durumunun iyi olduğu öğrenildi. Avukatının aktarımına göre Nasibe, evine saldırı gerçekleştirenlerin İran ajanı olma ihtimali üzerinde duruyor.

Mimar ve dağcı olan İranlı kadın hakları savunucusu Nesibe Şemsai, 2018’de İran’ın en yüksek zirvesi Damavand’a tırmandı. Şemsai burada başörtüsü zorunluluğuna karşı eylem yapan kadınlara destek vermek için başındaki örtüyü çıkararak fotoğraf çektirdi. Bunun üzerine 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Şemsai, ülkesinden kaçarak Türkiye’ye gelmek zorunda kaldı.

Nesibe Şemsai’nin avukatı Kurtuluş Baştimar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Şemsai’nin İstanbul Kadıköy’deki evine kimliği belirsiz dört kişinin saldırdığını belirtti. Baştimar, saldırının ardından Şemsai’den haber alamadıklarını duyurmuştu. Avukatı Baştimar, Nasibe’nin durumunun iyi olduğu bilgisini paylaştı. 

Avukatı, Nasibe’nin, kimliği belirsiz saldırganların İran devleti tarafından gönderildiği ve ajan olduğu endişesi taşıdığını aktardı. Kimliği belirsiz kişinin kapıyı kırarak Nasibe’nin evine girmeye çalıştığını kaydeden Kurtuluş, “Polisi aradık ve Nasibe güvenli şekilde emniyete ulaştırıldı. Nasibe, Türkçe ve İngilizceyi iyi konuşamadığı için kendini ifade edemedi. Beni aradılar, ben de durumu anlattım” dedi

Avukat Baştimar, geri gönderme işlemlerinin durdurulması, iptal edilmesi ve Nesibe’nin Türkiye’den üçüncü bir ülkeye gidebilmesi için Birleşmiş Milletler’e başvuru yaptıklarını ve başvuru sonucunun mayıs ayında çıkacağını dile getirdi.

Kaynak GazeteKarınca, Jinnews

İlgili haberler
GÜNÜN HAREKETİ: İranlı kadınların güçlenen ‘Beyaz...

Başörtüsü takmak zorunda bırakılan İranlı kadınlar yaşadıkları yerlerde yüksek bir yere çıkarak ve b...

GÜNÜN EYLEMİ: ‘Beyaz Çarşamba’

İran’da kadınların başlarını açık sokağa çıkamamalarına karşı Benim Saklı Özgürlüğüm Hareketi kadınl...

İran’dan Türkiye’ye, ofsayttan kırmızı karta

Kartal’da bir araya gelen Ekmek ve Gül okurları; İran’da kadınların tribünde futbol izlemesinin yasa...