Züleyha Gülüm kadınların istihdam alanlarında yaşadığı sorunları Meclise taşıdı
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kadın istihdam oranlarını ve istihdam alanlarında yaşadığı sorunları Meclise taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kadın istihdam oranları ve istihdam alanlarında kadınların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Gülüm, konuyla ilgili Meclis Başkanlığına verdiği önerge ile Meclis araştırması istedi.

Gülüm, araştırma gerekçesinde ise şöyle dedi: “Kadınların istihdam oranının erkeklerin istihdam oranının yarısından az olduğu Türkiye’de çalışan kadınların iş yaşamında karşılaştığı sorunların tespit edilerek çözülmesi, işgücü piyasasında kadınların maruz kaldığı ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadınların işgücüne katılımını etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve kadın istihdamının arttırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim.”

KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIMININ ÖNÜNDE ENGELLER VAR

Gülüm ayrıca konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergede, “Türkiye’de kadınların iş gücüne ve istihdama katılma düzeylerinin gelişmiş ülke ortalamalarının gerisinde olduğu belirtilerek, kadınların iş gücüne katılmalarının önünde kültürel engeller olarak tanımlanan toplumsal cinsiyet rollerine dayalı çeşitli engeller bulunmaktadır” diye belirtildi.

Önergede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu sorular soruldu:

*Bakanlığınız tarafından çalışan kadın oranlarına ilişkin istatistiki bir çalışma yürütülmüş müdür? TÜİK verileri ile Bakanlığınızın verileri örtüşmekte midir?
*İşgücü piyasasında kadınların maruz kaldığı ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadın istihdamının arttırılması yönünde Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?
*İşgücü alanında düşük ücret, uzun çalışma saatleri, sigortasız çalıştırılma ve mobbing gibi kadınların karşılaştığı temel sorunların çözümü için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?
*Çalışma alanında kadınların erkeklere göre daha az istihdam edilmesinin sebebi nedir? Kadınların çalışma yaşamında yer alması için gerekli koşullar neden sağlanmamaktadır?
*Kadın istihdamının arttırılması ve kadın işsizliğin asgari düzeye indirilmesi için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamaların giderilmesine yönelik çalışmalarınız nelerdir?
İlgili haberler
Türkiye’de her 10 kadından 7’si istihdam dışında

Türkiye’de 10 kadından sadece 3’ü istihdam ediliyor, 3 milyon kadın haftada 45 saatten fazla çalışıy...

GÜNÜN SORUSU: Kadın istihdamı sorunu nasıl çözülür...

Türkiye’de 10 kadından sadece 3’ü istihdam ediliyor. 2018 yılında kadın istihdamı erkek istihdamına...

GÜNÜN DİKKATİ: Genç kadınlar daha eğitimli, daha i...

TÜİK verilerine göre; Türkiye’de genç kadınların yükseköğretim okullaşma oranı yüzde 47.4, genç kadı...