Annelerin hakları ayaklar altında değildir!
Analık iznine ayrılacak öğretmeni işten çıkarmayı planlayan Müftülüğe iki çift sözümüz var: Annelerin hakları ayaklar altında değildir!
Okurumuzun sorusu:

Ben Diyanet’e bağlı Müftülükte fahri olarak Kuran kursu öğreticiliği yapıyorum. Hamileyim, 33. haftadayım. 7 aydır çalışıyorum. Doğumdan önceki sigorta primlerim 100 günün üzerinde. Geçen hafta doktor çalışabilir raporu verdi. Hâlâ devam ediyorum çalışmaya. Müftülük ‘İşi bıraktığın gün çıkışını veririz’ diyor. Sigortaya gittim doğum parası alabilir miyim diye. Sigorta “Müftülük çıkışınızı verir biz de bir şey yapamayız” dedi. Allah rızası için bana yardım eder misiniz? Ne yapmam gerekiyor? Müftülüktekiler de sigortadakiler de sanki onların cebinden para istiyormuşum gibi “Başımızı ağrıtma” deyip gönderiyorlar.

Öncelikle okurumuza rahat ve sağlıklı bir gebelik süreci ve doğum dileyelim; kendisine ve evladına uzun ve mutlu bir ömür temenni edelim.

İş Yasası’nın 74. maddesine göre kadın işçiler –doktor raporu almak şartıyla- doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilir ve 16 hafta toplam analık istirahatini doğumdan önce 3, doğumdan sonra 13 hafta olarak kullanabilir. 8+8 haftalık analık istirahatinde olduğu gibi bu durumda da SGK kadın işçiye toplam 16 haftalık analıktan kaynaklanan geçici iş göremezlik ödeneğini (doğum parası) öder. Okurumuz da bu haktan yararlanıyor.

Analıktan kaynaklanan geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmenin 3 koşulu vardır:

1) Kadın işçinin doğum öncesi analık izni nedeniyle rapor aldığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi (hâlâ sigortalı çalışıyor olması ya da sigorta çıkışının yapıldığı tarihten başlayarak 10 günlük süre içinde rapor almış olması).

2) Doğum tarihinden önceki 1 yıl içinde en az 90 gün priminin ödenmiş olması.

3) Doğumun gerçekleşmiş olması.

Okurumuzun verdiği bilgiye göre Müftülük okurumuzu analık istirahatine ayrılmasının ardından işten çıkaracak. Bu durumda okurumuzun rapor alarak analık istirahatine ayrıldığı tarih itibarıyla sigortalılık hali devam ediyor olacak. Yani okurumuz bu koşulu yerine getirmiş olacak. Doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 günden fazla primi de olduğu için analık ödeneği alabilecek.

Altını bir kez daha çizelim. Önemli olan kadın işçinin analık istirahatine ayrıldığı tarih itibarıyla sigortalılık halinin devam etmesidir. İstirahate ayrıldıktan sonra (ya da istirahate ayrılmadan önceki 10 gün içinde) yapılan çıkışlar, analık ödeneğini etkilemez. Kadın işçi hak kazandığı 16 haftalık ödeneğini alır. SGK görevlileri okurumuza yanlış bilgi vermiş. Okurumuzun endişe etmesine gerek yok.

Gelelim diğer meseleye. Okurumuz sırf analık istirahatine ayrıldığı için Müftülük tarafından işten çıkarılırsa bu İş Yasası’na aykırı olur. Okurumuz iş güvencesi kapsamındaysa işe iade isteyebileceği gibi iş güvencesi kapsamında değilse de kötü niyet tazminatı ya da ayrımcılık tazminatı talep edebilir. Okurumuz belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorsa, analık izninden döneceği tarih ile sözleşmesinin biteceği tarih arasındaki sürenin ücretini de ayrıca isteyebilir. Okurumuzun sözleşmesinin türüne ve çalışma süresine göre kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi hakları da doğabilir. Detaylar için bak: Hamilelik nedeniyle işten çıkarmaya karşı haklarımız var! 

Son olarak Müftülüğe de bir çift sözümüz var: Annelerin hakları ayaklar altında değildir!

İlgili haberler
Avukatınız Cevaplıyor: Ücretli doğum izni hakkı...

Bir kadın işçinin sorusu: "Çalıştığım fabrikada işe başladıktan kısa bir süre sonra hamile olduğumu...

Hamilelikte işten çıkarmada izlenebilecek 2 yol va...

Kadın işçinin hamile olduğu için işten çıkarılması halinde izleyebileceği 2 yol var. Hangi yolun izl...

Doğum işten çıkarma gerekçesi olamaz!

Kadın işçinin doğum yapması işten çıkarılmasına gerekçe olamaz. Doğum nedeniyle işten çıkarmada -yet...

Doğum sonrası ücretsiz izin yıllık izinde hesaba k...

Analık izninde geçen süre yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılır. Ancak analık izni sonra...

Hamilelik nedeniyle sözleşmenin yenilenmemesi ayrı...

Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan hamile kadın işçinin sözleşmesi sırf hamilelik nedeniyle ye...

Hamile işçi işten çıkarılabilir ama hamilelik nede...

Hamile işçinin işten çıkarılamayacağına ilişkin bir kural yok. Ancak hamilelik nedeniyle işten çıkar...