Bakanlığa sesleniyoruz: Yanlış bilgiyi düzeltin!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, emziren kadın işçilerin ilk 6 ay gece vardiyasında çalıştırılamayacağını söylüyor. Bu bilgi yanlış. Gece çalıştırma yasağı 1 yıl!

Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. Öncelikle böyle güzel bilgilerin olduğu bir site kurduğunuz için teşekkürler. Benim şöyle bir sorum olacak. Doğum yaptım izinlerimi kullandım 10 aylık bebeğim var. 1 Aralık’ta işe başladım. Başladığım gün bana vardiyalı bir bölümde çalışacağım açıklandı. Ben de yasal olarak emzirdiğimi “bir yaşa kadar gelemeyeceğimi” söyledim. Nette okuduğumda 6 ay diyor. Yasal olarak durum nedir?

Öncelikle okurumuzu tebrik edelim; okurumuza bebeğiyle birlikte mutlu, uzun ve sağlıklı bir ömür dileyelim.

Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesi çok açık:

“Gebelik ve analık durumunda çalıştırılma yasağı
MADDE 6 –
(1) Kadın çalışanlar, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden başlamak üzere kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bir yıl süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar.
(2) Ancak emziren kadın çalışanlarda bu süre, anne veya çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun iş yerinde görevli iş yeri hekiminden alınan raporla belgelenmesi halinde altı ay daha uzatılır.
(3) Bu çalışanların anılan sürelerdeki çalışmaları …gündüz postalarına rastlayacak şekilde düzenlenir.”

Görüldüğü üzere kadın çalışanlar, gebe olduklarının tespit edildiği tarihten, doğumdan sonraki bir yılın sonuna kadar gece vardiyalarında çalıştırılamazlar.

Gece çalıştırma yasağı kadın çalışanın gebe olduğunun tespit edildiği tarihte başlar ve çocuk bir yaşına girene kadar devam eder. İşyeri hekimi raporuyla bu süre 6 ay daha uzatılabilir. Yani doktorun rapor vermesi halinde, kadın işçi çocuğu 1,5 yaşına gelene kadar gece vardiyasında çalıştırılamaz. Bu süre boyunca kadın çalışanların çalışma süreleri, gündüz vardiyalarına (yani saat 06:00-20:00 arasına) rastlayacak şekilde düzenlenir.

Ancak ne yazık ki eski adıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni adıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yayımladığı broşürde şu yanlış bilgi yer alıyor: “Emziren kadın işçiler doğum tarihinden başlamak üzere altı ay süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar. Emziren kadın işçilerde bu süre... doktoru raporuyla belgelenmesi halinde, bir yıla kadar uzatılabilir”.

Yönetmeliğe göre emziren işçiler için gece vardiyasında çalıştırma yasağı 1 yıl ve doktor raporu halinde ilave 6 ay (toplamda 1,5 yıl) iken Bakanlık bu sürenin 6 ay ve doktor raporu halinde ilave 6 ay (toplamda 1 yıl) olduğunu söylüyor. Yani Bakanlık, mevzuata aykırı yanlış bir bilgiyi dolaşıma sokuyor.

Ne yazık ki bu yanlış birçok internet sitesinde ve basın organında tekrarlandı. Bakanlığın acilen bu yanlış bilgiyi düzeltmesi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmesi gerekiyor. Sonuç olarak okurumuz çocuğu 1 yaşına gelen kadar gece vardiyasında çalıştıramaz. İşyeri hekiminden rapor alınması halinde bu süreye 6 ay daha ilave edilebilir.

Okurumuz işverenine bu link üzerinden mevzuatın doğrusunu gösterebilir.

İlgili haberler
Analık ödeneği hesabı nasıl yapılır?

Analık ödeneği hesabının nasıl yapılacağına ilişkin temel kurallar ve örnek bir hesap yanıtımızda.

Acil düzenleme yapılmazsa analık ödeneği alınamaya...

Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle primleri ödenmeyen hamile işçiler, acilen yasal...

Kısa çalışmadan analık ödeneğine geçiş mümkün

Kısa çalışma kapsamında olan kadın işçi, analık iznine ayrıldığında son 1 yılda 90 gün primi varsa a...