Fiili çalışma yoksa 37. haftaya kadar ‘çalışabilir raporu’ alınmamalı
Pandemi nedeniyle fiili çalışması olmayan kadın işçilerin ‘37. Haftaya kadar çalışabilir raporu’ alması uygulamada sıkıntıya yol açabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Merhabalar. Benim bir sorum olacak. Ben normalde tekstil firmasında çalışıyorum ve hamileyim. Nisan ayı başından beri kısa çalışma ödeneği alıyoruz. Benim 32. haftam doluyor ve izne ayrılmam gerekiyor. İzni uzatabilir miyim? Fabrikam çalışmıyor şu anda. Bir de doğum parası alabilir miyim?  

Normalde analık istirahati doğumdan önceki 8, doğumdan sonraki 8 haftayı kapsar. Ancak kadın işçi doktor onayıyla doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışıp, doğumdan önce kullanmadığı istirahat süresini doğum sonrasına aktarabilir. Örneğin 8+8 hafta yerine 3+13 hafta analık izni (istirahati) kullanabilir.

Okurumuz pandemi nedeniyle fiilen çalışmıyor. Fiili çalışması olmadığı için “37. haftaya kadar çalışabilir” raporu almasını okurumuza tavsiye etmiyorum.

Yasal düzenlemelerde buna engel teşkil eden bir durum yok. Muhtemelen doktoru ziyaret ettiğinde de bu raporu (onayı) alabilir. Ancak fiili çalışma olmadığı halde fiili çalışma varmış gibi gösterilip analık istirahatinin bir kısmının doğum sonrası aktarılması SGK tarafından tespit edilirse sorun yaşanabilir. Böyle olumsuz bir durumla karşılaşmamak için 32. hafta sonunda analık istirahatine ayrılmak daha isabetli olacaktır.

Okurumuzun analık iznine ayrıldığı tarihte çalışmasının olmaması, priminin ödenmemesi, okurumuzun kısa çalışma ödeneği alıyor olması analık ödeneği (doğum parası) almasına yasal olarak engel teşkil etmez. Doğumdan önceki son 1 yıl içinde 90 gün primi olması koşuluyla okurumuzun ilgili yasaya göre analık ödeneği alabilir. Bu durumda kısa çalışma ödeneğinin analık izni tarihi itibariyle kesilmesi ve analık ödenği bağlanması gerekir.

Daha önce birçok yanıtımızda vurguladığımız üzere analık iznine çıkılan ayda (ya da önceki aylarda) ayrıca prim ödenmesi koşulu yoktur. Ancak ALO 170’i arayan kadın işçilere sanki böyle bir koşul varmış gibi yanlış bilgi aktarılmaktadır. Eğer uygulamada da böyle bir yanlış yapılır, analık ödeneği bu nedenle bağlanmazsa, okurumuz muhakkak SGK’ya itirazda, CİMER’e şikâyette bulunmalıdır. Buna rağmen sorun çözülmezse dava yolu açıktır.

İlgili haberler
Gebeler pandemi süresince idari izinli olmalı

Sağlık Bakanlığı genelgesiyle gebelerin idari izinleri 32. haftadan 24. haftaya çekildi. Sağlık mesl...

Yarım çalışma ve ücretsiz izin hakkı art arda kull...

16 haftalık analık izninin sonunda kadın işçi isterse yarım çalışma, isterse ücretsiz izin hakkını k...

Doğum yapan işçi ücretsiz izni kabul etmek zorunda...

Analık izninin bitiminde kadın işçi çalışmaya geri dönebileceği gibi 6 aya kadar ücretsiz izin alabi...