Geçici işçinin çalışma süresi kuruma ve maliyeye bağlı
Geçici işçilerin çalışma süresinin 5 ay 29 günden 9 ay 29 güne çıkarılması için önce kurumun talep etmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da bu talebi onaylaması gerekiyor.
Okurumuzun Sorusu:

Hocam merhaba. Ben 22 yıldır belediyede geçici işçi olarak çalışıyorum. 5 ay 29 gün çalışıyoruz. Bu 9 ay 29 gün dedikleri çalışma süresi bizim için geçerli mi? Ne yapmamız gerekiyor? Şimdiden cevabınız için sağ olun.

696 sayılı KHK ile geçici (mevsimlik) işçilere ilişkin bir düzenleme yapıldı. Düzenlemenin ne getirdiğinden önce ne getirmediğini bir not düşelim.

1) Mevsimlik işçiler kadroya alınmadı.

2) Mevsimlik işçilere tam yıl çalışma hakkı getirilmedi.

3) Sanıldığının aksine mevsimlik işçilerin bir yıl içinde 9 ay 29 gün çalıştırılması zorunlu hale getirilmedi.

Taşeron işçilerin kadroya geçişini de düzenleyen 696 sayılı KHK’nın 106. maddesinde şöyle denildi:
“…geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir”.

Bu düzenlemeye göre:

1) 5 ay 29 günlük azami çalışma süresinin 4 ay uzatılabilmesi, yani 9 ay 29 güne çıkarılması için öncelikle ilgili kurum veya kuruluşun Maliye Bakanlığı’na talepte bulunması gerekiyor. Yani süre uzatımı kendiliğinden olmuyor. Örneğin okurumuzun örneğinde belediyenin Maliye Bakanlığı’na talepte bulunması şart.

2) Kurumun talebi tek başına yetmiyor. Sürenin uzatılması için Maliye Bakanlığı’nın kararı gerekiyor. Yani kurum talep etse bile Maliye Bakanlığı talebi yerine getirebileceği gibi reddedebilir.

3) Kurum tüm mevsimlik işçilerinin çalışma süresinin 4 ay uzatılmasını talep etse bile Maliye Bakanlığı daha kısa bir süre belirleyebilir. Örneğin çalışma süresini 2 ay uzatabilir. Çünkü KHK’da “4 ay” denilmedi, “4 aya kadar” denildi.

4) Kurum tüm mevsimlik işçilerinin çalışma süresinin uzatılmasını talep etse bile Maliye Bakanlığı, a) kurum, b) birim, c) pozisyon itibarıyla süre uzatımı kararı verebilir. Yani Maliye

Bakanlığı kurumdaki tüm işçilerin çalışma süresini 4 aya kadar uzatabileceği gibi, kurumda belli birimlerde çalışan işçilerin çalışma süresini uzatabilir. Hatta Maliye Bakanlığı, pozisyon bazında, yani işçi düzeyinde bile süre uzatımına gidebilir. İşçilerin bir kısmının çalışma süresini uzatırken, bir kısmını uzatmayabilir.

Görüldüğü üzere süre uzatımı için önce kurumun talebi gerekiyor. Ancak ipler, Maliye’nin elinde…

Okurumuz, diğer geçici işçi arkadaşlarıyla birlikte çalıştıkları belediyeye başvurarak, belediyeden Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvuruda bulunmasını talep edebilir.

Ancak sorunun nihai çözümü tek maddelik bir yasa değişikliği ile mümkün. Okurumuz, Türkiye’de benzer durumdaki on binlerce geçici işçi ve sendikaları ile birlikte bu yasa değişikliğinin yapılması için mücadele edebilir!

Bir kez daha köşemizden geçici (mevsimlik) işçilerinin talebini dile getirelim.

Geçici işçiler tam kadro istiyor!

Geçici işçiler tam yıl çalışmak istiyor!

İlgili haberler
Geçici işçiler en fazla 9 ay 29 gün çalışabilecek

Taşerondan geçici işçiliğe geçirilen işçilerin yıllık çalışma süresi yılda 9 ay 29 günü aşamayacak....

Taşeron işçi kadınlar: Bizimki yaşamak değil nefes...

Sincan'daki taşeron işçi kadınlar: 'Pek çok okulda , ücretler bankaya 2 bin 20 lira olarak yatarken,...

‘Taşeronu kaldırdık’ deyince televizyonu kaldırıp...

Ayşe ve Emine iki komşular. Biri taşeron işçi diğeri ev kadını. Daha önce ek gelir olsun diye mantı...