İş güvencesi kapsamına girmek için 6 ayın dolması gerekiyor
İş güvencesinden yararlanabilmek için 30 işçi ve belirsiz süreli iş sözleşmesi şartlarının yanı sıra işçinin işyerinde en az 6 ayını doldurması da gerekiyor.
Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. Ben beyaz yakalı bayanım. 6 aylık geçici bir pozisyonda çalışmak için kurumsal bir firmada işe girdim. 5 ay sonra beni sevip işe aldılar. 2 aydır kadrolu çalışıyorum. Fakat hamilelik durumum var ve bu ay yeni öğrendim. Bende korku başladı işten çıkaracaklar mı diye. Size yazmak istedim.

Öncelikle okurumuzu tebrik edelim; rahat, sağlıklı ve mutlu bir hamilelik süreci dileyelim.

İş Yasası açık ve net. Hamilelik işten çıkarma gerekçesi olamaz. Hamilelik nedeniyle kadın işçilere ayrımcılık yapılamaz.

Ancak İş Yasası, iş güvencesi kapsamında olan işçilere daha etkin bir yasal koruma sağlıyor. İş güvencesi kapsamında olabilmek için de en az 30 veya daha fazla işçi çalıştıran bir işyerinde en az 6 aydır, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmak gerekiyor.

Okurumuzun sözleşmesi belirli süreli sözleşmeden belirsiz süreli sözleşmeye dönmüş. Okurumuzun 6 ayı da dolmuş. Kurumsal bir firmada çalıştığına göre de işyerinde en az 30 işçi olsa gerek. Sonuç itibariyle okurumuz iş güvencesi kapsamına girmiş durumda.

İşveren yasal olarak okurumuzu hamileliği nedeniyle işten çıkaramaz. İşverenin okurumuzu işten çıkarabilmesi için İş Yasası’nın 18. maddesinde sıralanan gerekçelerden birinin var olması, okurumuza bu gerekçenin açık ve yazılı bir biçimde bildirilmesi ve işten çıkarmanın son çare olması gerekiyor. Aksi takdirde işçi işe iade için arabulucuya gidebiliyor ve dava açabiliyor.
Okurumuz geçici pozisyonda girdiği işte başarısı nedeniyle kalıcı pozisyona alınmış. Dolayısıyla bugün itibariyle işverenin okurumuzdan kaynaklanan yasaya uygun bir işten çıkarma gerekçesi mevcut değil.

Sonuç olarak okurumuzun endişe etmesini gerektirecek bir durum görünmüyor. Ancak altını çizelim. İlgili yönetmeliğe göre hamile olduğunu öğrenen işçi en kısa sürede işvereni bilgilendirmekle yükümlü.

Okurumuz hamileliğini işverene bildirmek yerine bunu işverenden gizlerse ve işveren bir biçimde okurumuzun hamileliğini öğrenirse, bu işveren için bir işten çıkarma gerekçesi oluşturabilir. Yani hamilelik değil, hamileliği gizlemek işten çıkarma nedeni olabilir. Öte yandan hamileliğini işverenden saklayan işçinin işten çıkarılma halinde, hamilelik nedeniyle işten çıkarmayı ispatlaması da daha zor olur.

Dolayısıyla okurumuz en kısa sürede hamileliğini işverene yazılı olarak bildirmelidir. Bu okurumuzun yasal yükümlülüğüdür. Hamileliğin işverene yazılı olarak ve daha sonra ispat edilebilecek şekilde bildirilmesinde yarar vardır. Detaylar için: TIKLAYIN 

Diyelim ki okurumuzun işvereni gerçekten kötü niyetli ve yasaya aykırı olmasına rağmen hamileliği öğrendiğinde okurumuzu işten çıkaracak. Bu ihtimalde de hamileliğinin yazılı olarak işverene bildirilmesi okurumuzun lehine olur. Çünkü hamileliğin bildirilmesinden ardından okurumuz kâğıt üzerinde başka bir gerekçe ile işten çıkarılsa dahi bu yazılı bildirim okurumuzun hamilelik nedeniyle işten çıkarmayı ispatlamasını kolaylaştırır. Bir başka deyişle muhtemel bir davada okurumuzun eli güçlenmiş olur.

İlgili haberler
Kadroya geçişte asıl önemli olan idari dava

İşe iade davası devam ederken kadro başvurusu reddedilen ve idari dava açan işçi, davayı kazandığı t...

Hamilelik değil, hamileliği işverenden saklamak iş...

Hamilelik işten çıkarma nedeni değildir. Hamilelik nedeniyle işten çıkarma yasaya aykırıdır. Ancak h...

Hamile işçilerin hakları var!

Hamile işçi ihtiyaç kadar periyodik kontrole gidebilir. Hamile işçi 7,5 saatten fazla çalıştıralamaz...