Pandemi kadın işçilerin süt parasını da vurdu!
Pandemi nedeniyle primi yatırılmayan kadın işçiler analık ödeneği alamadıkları gibi süt parasından da mahrum kalıyor. Acil düzenleme şart!
Okurumuzun Sorusu:

Merhaba ben özel bir okulda öğretmen olarak çalışıyorum. Nisan ayından beri kurumumuz kısa çalışma ödeneği alıyor. 9 aydır devam ediyor. Sigorta ödememiz ayda 1 ya da 2 gün olarak yatıyor. Ve süreç gereği daha da devam edecek gibi. Ben şu an 25 haftalık hamileyim. Son bir yıldır sigorta gün sayım bir iki gün yattığı için çok eksik. Kısmetse 32. haftada izne çıkacağım o da şubat ayının sonuna denk geliyor. Peki ben ne kadar analık ödeneği alacağım? Ödenek üzerinden mi yoksa ödenekten önceki maaşım üzerinden mi? Ayrıca süt parası alabilir miyim? 

Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim.

Ne yazık ki analık ödeneği hesabından önce okurumuzun analık ödeneğine hak kazanıp kazanamayacağına bakmak gerekecek.

Eğer okurumuzun primleri ayda 1 ya da 2 gün üzerinden yatmaya devam ederse, okurumuz doğumdan önceki son 1 yılda 90 gün şartını yerine getiremeyeceği için analık ödeneği alamayacak. Birçok kadın işçi okurumuzla aynı sorundan mustarip. Bu sorunun çözümü için bir kanun değişikliği gerekiyor. Detaylı bilgiler bu yanıtımızda mevcut: 

Eğer okurumuz 90 gün şartını yerine getirirse ya da gerekli yasal değişiklik yapılırsa okurumuzun analık ödeneği alması mümkün olacak.

Okurumuz analık ödeneğine hak kazandığı takdirde doğum tarihinden önceki son 1 yıl içinde prim ödemesi yapılan son 3 aya bakılacaktır. Bu dönemdeki toplam prime esas kazanç, toplam prim gün sayısına bölünerek günlük ortalama elde edilecektir. Bu tutarın 3’te 2’si ise günlük analık ödeneği olacaktır. Analık ödeneği hesabında kısa çalışma ödeneği dikkate alınmayacak, hesaplama ödenen prim üzerinden yapılacaktır. Örnek bir hesaplama bu yanıtımızda mevcut: 

Gelelim gündelik dilde süt parası olarak anılan emzirme ödeneğine. Eğer okurumuzun doğumdan önceki son 1 yılda 120 gün primi olursa okurumuz emzirme ödeneği (süt parası) alabilecektir. Emzirme ödeneği 1 defaya mahsus ödenmektedir. 2020 yılında emzirme ödeneği 202 TL’ydi. 2021 yılına ilişkin tutar SGK tarafından belirlenip Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının onayı ile yürürlüğe girecektir.

Eğer okurumuz sigortalı olmasaydı, okurumuzun eşi sigortalı olması (4-a ya da 4-b) şartıyla emzirme ödeneğini alabilecekti. Ancak okurumuz sigortalı olduğu için bu olanak da mevcut değil. Okurumuz çok büyük ihtimalle emzirme ödeneğinden de mahrum kalacak.

Sonuç olarak hem analık ödeneği hem de emzirme ödeneği ile ilgili mağduriyetin giderilmesi için yasada değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Sorunu çözecek kanun teklifleri Meclis’te bekliyor!

İlgili haberler
Evden çalışma süt iznine engel değil

Kovid-19 nedeniyle evden (uzaktan) çalışanlar da süt iznini kullanabilir. Evden çalışma süt izni hak...

Kısmi de olsa prim yatıyorsa, analık ödeneği son 3...

Kısa çalışma nedeniyle primleri 30 günün altında yatan kadın işçilerin analık ödenekleri son 3 aydak...

Gıda-İş Sendikası: Prim şartı aranmaksızın analık...

Gıda İş Sendikası yaptığı açıklamada Meclise seslenerek, hamile işçilerin analık ödeneği alması için...