Yarım çalışma için İŞKUR’a başvuru süresi 30 gün
Yarım çalışma hakkından yararlanabilmek için analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde yarım çalışma belgesi ile birlikte İŞKUR’a başvurmak gerekiyor.
Okurumuzun Sorusu: Merhaba. Doğum raporum bitti. Bugün çalışmaya başladım. Doğum sonrası yarım gün çalışma hakkımı kullanmak istiyorum ama muhasebecimiz “daha önce bu işlemi hiç yapmadım bilgim yok” diyor ve yapmak istemiyor. Bugün başvuru yapamadım İŞKUR’a. Birkaç gün sonra başvuru yapsam bir sorun olur mu? Bir de evraklar İŞKUR’dan mı alınacak?

Öncelikle şunu belirtelim. Okurumuzun endişe etmesini gerektiren bir durum yok. Okurumuz analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunduğu sürece yarım çalışma hakkından yararlanabilir. Yani okurumuzun birkaç gün sonra başvuruda bulunması herhangi bir engel teşkil etmiyor.

Yarım çalışma hakkından yararlanabilmek için okurumuzun yarım çalışma belgesi ile birlikte İŞKUR’a başvurması gerekiyor. İŞKUR’dan alınacak ayrıca bir belge yok. Okurumuz yarım  çalışma belgesini buradan indirebilir.

Yarım çalışma hakkı, işverenin inisiyatifine kalmış bir hak değil. Yarım çalışma hakkından yararlanabilmek için işverenin onayı da gerekmiyor.

Bununla birlikte yarım çalışma belgesinin iki nüsha olarak işveren tarafından doldurulması, hem işveren hem işçi tarafından imzalanması, belgenin bir örneğinin de işçiye verilmesi gerekiyor.

Okurumuz muhasebeciye yarım çalışma hakkının İş Yasası’nın 74 maddesinden kaynaklanan yasal bir hak olduğunu, bu hakkın işverenin onayına tabi olmadığını, hele muhasebecinin bu  konuda hiçbir biçimde tasarrufta bulunamayacağını, işçinin talebi halinde belgenin düzenlenmesinin zorunlu olduğunu belirtebilir.

Okurumuz muhasebeciye yarım çalışma belgesinin düzenlenmemesi halinde; muhasebeci hakkında işverene şikayette bulunabileceğini ve muhasebecinin görevini yerine getirmemesinin tazminatsız fesih nedeni olduğunu da anımsatabilir. Okurumuz belgenin doldurulmaması halinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na da şikayette bulunabileceğini ve Bakanlık tarafından idari para cezası kesilebileceğini, muhasebecinin kusuru nedeniyle işverenin bu idari para cezasını muhasebeciye rücu edebileceğini de belirtebilir.

Eğer muhasebecinin konu ile ilgili bilgisi yoksa şu yanıtımızdan detaylı bilgi edinebilir: TIKLAYIN

İlgili haberler
İş bulma umuduyla İŞKUR’a başvuran kadınların haya...

İŞKUR aracılığıyla işe giren kadınlar ya güvencesiz çalışma yaşamına dahil oluyor ya da çalışma yaşa...

İşsizliğin ‘İŞKUR’lu hali

Üniversite mezunu kadın iş bulamayınca umudunu İŞKUR’a bağladı. Temizlik görevlisi olarak işe başlay...

Yarım çalışmada eksik primi İş-Kur öder!

Yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçiye İş-Kur, yarım çalışma ödeneği öder. İş-Kur, yarım çalışm...