Yatırılmayan SGK primlerini yatırtmanın üç yolu var
Fiilen çalıştığı halde SGK primleri yatırılmayan ya da eksik yatırılan işçi, işverene başvuru, SGK’ya başvuru ya da hizmet tespit davası yoluyla primlerini yatırtabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Merhaba, Ben pandemi sürecinde evden çalıştırıldım ama eksik bir çalışmam olmadı normal mesailerimi de tamamladım. Eksik ödeme de almadım. Fakat 2020 nisan ve mayısta ücretsiz izinli ve eksik çalışma gösterilip SGK primi hiç yatmamış ya da eksik yatmış görünüyor. Bunun için ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Okurumuz 2020 yılı Nisan ve Mayıs aylarında tam çalıştığı ve ücretini tam aldığı halde işveren SGK’ya yanlış bildirimde bulunmuş ve okurumuzun primlerini tam yatırmamış.

Bu aşamada okurumuzun (sırasıyla) izleyebileceği üç farklı yol var.

1) İŞVERENE DİLEKÇE İLE BAŞVURU

Okurumuz işverene yazılı bir dilekçe ile başvurup, 2020 yılı Nisan ve Mayıs aylarında yatırılmayan primlerin yatırılmasını talep edebilir.

2) SGK’YA BAŞVURU

İşveren okurumuzun başvurusuna rağmen gerekli düzeltmeyi yapmaz, okurumuzun eksik primlerini geçmişe dönük olarak yatırmazsa, okurumuz o dönemde çalıştığını ve ücret aldığını ispatlayan belgelerle SGK’ya başvuru yapabilir. SGK inceleme yapıp, işverene idari para cezası kesip, primlerin yatırılmasını sağlayabilir.

3) HİZMET TESPİT DAVASI

SGK’ya yapılan başvurudan da netice alınamazsa okurumuz hizmet tespit davası açarak eksik primlerinin yatırılmasını sağlayabilir.

Eğer birinci adımda sonuç alınamaz, okurumuzun SGK’ya başvuru yapması gerekirse, muhtemelen işveren bu durumdan hoşnut olmayacaktır. Ancak İş Yasası gereği işçinin yasal hak ve alacakları için yaptığı başvurular işten çıkarma gerekçesi olamaz. İşveren bu nedenle okurumuzu işten çıkardığı takdirde okurumuz önce arabulucu, anlaşma olmazsa da dava yoluyla tüm haklarını talep edebilir ve alabilir.

Okurumuz işverene başvuru yaptığı halde işveren gerekli düzeltmeyi yapmazsa, okurumuz haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanıp, kıdem tazminatı ve diğer yasal haklarını da talep ederek işten ayrılma hakkına sahiptir.


İlgili haberler
1 ayda en çok 30 gün sigorta primi yatar

Bir ay içinde işçi için iki ayrı işveren 30’ar günlük prim yatırsa bile 30 gün prim yatmış sayılır....

Ay kaç çekerse çeksin aylık SGK primi 30 gündür

Mevzuat gereği ay kaç gün olursa olsun sigorta primi 30 gün ödenir. Ancak yarım çalışma hakkını kull...

Kısa çalışma primin dolması nedeniyle feshe engel...

Emeklilik için primini dolduran ancak yaşı bekleyen işçi, kısa çalışma kapsamında da olsa kıdem tazm...