GÜNÜN ÖNERİSİ: Çocuklar için Mor Masallar
Toplumsal cinsiyet eşitliğini odağa alarak hazırlanan Mor Masallar kolektif bir çabanın sonucu olarak okurlarla ve dinleyicilerle buluşuyor.

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu yazarları tarafından toplumsal cinsiyet eşitliğini odağa alarak hazırlanan Mor Masallar, 2009'da hayatını kaybeden Dr. Dicle Koğacıoğlu anısına okurla buluştu. Jülide Kural ve Tilbe Saran tarafından seslendirilen masallar, YouTube, Spotify gibi dijital platformlarla birlikte, www.mormasallar.com.tr internet adresi üzerinden ücretsiz olarak da dinlenebilecek.

Elif Çelebi, Gülay Pamuk ve Nevzat Süer Sezgin'in projelendirip, derlediği 8-12 yaş çocuklarına uygun nitelikte eserlerin yer aldığı "Mor Masallar" kitabındaki masallara, çizer Beste Örge Sağlam resimleriyle eşlik ediyor. Dicle Koğacıoğlu anısına hazırlanan "Mor Masallar", toplumsal cinsiyet eşitliği odağında çocuklara 20 yeni anlatı sunuyor.

ÇÜNKÜ MASALLARDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ YOK, BOL BOL ÖNYARGI VAR!

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencisi Zehra Değirmenci, Eray Ersan ve Agâh Tosun’un; danışman Dr. Öğr. Üyesi Züleyha Özbaş Anbarlı rehberliğinde hazırladığı, 40 masalın 140 karakterinin incelenmesiyle oluşturulan araştırmaya göre ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle:

• “Cinsiyetçilik” masallar ile küçük yaşta zihinlere kazınıyor.

• Karakterlerin cinsiyet dağılımı orantılı. Temsiliyet ise orantısız.

• Ana karakterlerin yüzde 31’i kadınken, yüzde 63’ü erkek.

• Kadınların yüzde 54,5’i masallarda cinsel obje olarak yer alıyor.

• Kadınların yüzde 40,9’u, erkeklerin yüzde 78,3’ü zeki olarak betimleniyor.

• Kadın karakterlerin yüzde 43,9’u güzel, yüzde 24,2’si cesur olarak, erkek karakterlerin ise yüzde 15,9’u yakışıklı, yüzde 82,6’sı ise cesur olarak temsil ediliyor.

• “Tercih edilebilir” olmak için kadınlar güzel olmak zorundayken, erkekler için böyle bir durum söz konusu değil.

• Kötü karakterlerin yüzde 60’ı kadınlar, yüzde 31,1’i erkekler tarafından temsil ediliyor. Kötü kadınlar sıklıkla cadılar, üvey anneler ve üvey kız kardeşler olarak gösteriliyor.

• Masallarda zayıf karakterli olarak gösterilen kadınlar, erkeklerin 3 katı. Kendine güvenen karakterlerin ise yüzde 63,5’ini erkekler oluştururken, bu oran kadınlarda yalnızca yüzde 31,4.

• Her 10 kadından 5’i, her 10 erkekten 2’si itaatkâr gösteriliyor.

Toplamda 2 bin adet basılan kitabın 1000 adedi, çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte özellikle dezavantajlı bölgelerde bulunan çocuklara ücretsiz dağıtılması hedefleniyor. Kalan 1000 adedi ise bağımsız kitabevi ve internet sitelerinde eş zamanlı olarak satışa sunulacak.
İlgili haberler
GÜNÜN KİTABI: Masalını Terk Eden Prensesler

Hepimiz istemişizdir gerçek hayattan bir an için uzaklaşıp kitapların hatta masalların büyülü dünyas...

Geleneklere ters düşen masalların yazarı: Astrid L...

Astrid Lindgren, geleneklere ters düşen çocuk masallarıyla bir fark yarattı... Her ne kadar kitaplar...

Didem Çelenk ile ‘Büyüklere Masallar’

Didem Çelenk’in Yaşar Kemal’den bir hıdırellez hikâyesi, Binboğalar Efsanesini anlatacağı etkinliğe...