GÜNÜN DİKKATİ: ‘85 yılın ardından eşit temsil istiyoruz’
Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını elde etmesinin 85. yıldönümünde kadınların talebi “eşit temsil” olmaya devam ediyor.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) yaptığı açıklamada “5 Aralık 1934, kadınların Osmanlı döneminden başlayarak ezilmeye, ikinci sınıf vatandaş sayılmaya, eve gönderilmeye karşı verdikleri mücadelenin sonucudur. Yani kadınlar hiçbir hakkını kolay kazanamadığı gibi seçme ve seçilme hakkını zor elde etmiştir. Bugün de mücadelemiz eşit temsil için sürüyor” denildi.

KA.DER’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı “Kadınlar engellemelerle karşılaştılar, ama adım adım yürüdüler haklarına. 8 Şubat 1935’te ilk kez kadınların da olduğu seçimlerde 395 vekilin olduğu parlamentoya 18 kadın seçildi. Yüzde 4.6 oranı başlangıç için fena sayılmazdı. Peki sonra, o 85 yıllık aralıkta ne oldu? Söyleyelim; engellemeler devam etti. Şimdi 600 milletvekilinden sadece 102’si kadın olunca, KA.DER olarak soruyoruz: “85 yılda sadece bir arpa boyu mu yol gittik? Aradan geçen 85 yıla rağmen, ancak yüzde 17’ye ulaşmış olmamız, Anayasamızın eşitlik maddesine, imzaladığımız uluslararası sözleşmelere uygun mu? Kadınlar da ülkemiz de bunu hak etmiyor. Kadınlar olarak eşit temsil istiyoruz.”

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 85’nci yıl dönümünde rakamlar ise şöyle;

- 8 Şubat 1935’te yapılan seçimlerde 17 kadın, ilk kez milletvekili olarak TBMM’ye girdi.

- Şu an Meclis’teki temsili sadece yüzde 17,3.

- Türkiye kadın bakan oranı bakımından dünyada 137. sırada.

- 30 Büyükşehir Belediyesi’nden yalnızca 3’ünün başkanı kadın.

- Bölge illerinde 24 il ve ilçe belediyesine kayyum atanmasıyla tüm belediyelerdeki seçilmiş kadın belediye başkanları ya da eş başkanları görevden alındı.

- Kadın muhtar oranı yüzde 2.

- Bürokraside 9 erkek yöneticiye karşılık, yalnız 1 kadın yönetici var.

- Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin (UN Women) yayınladığı 2019 verilerine göre kadınların parlamentoda temsili sıralamasında Türkiye 120. sırada.

- Türkiye, Parlamentoda Kadın İndeksinde Suudi Arabistan ile aynı kümede.

- 2019 Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi araştırmasına göre kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke Norveç, Türkiye ise 167 ülke arasında 114. sırada yer alıyor.

İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Kadınlar seçme seçilme hakkı elde e...

5 Aralık 1934 yılında kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde etti. Ancak bu hak yıllar boyu Türkiye’...

Seçme seçilme hakkı için savaş

Geçmişte kadınlar sanıldığı gibi siyasete ilgisiz değillerdi. Türkiye’de kadınlar siyasette varlık g...

Kadınların seçme ve seçilme hakkının 100. yılı: Du...

Kadınlar seçme-seçilme hakkına kavuşmak için 100 yıla varan uzun soluklu bir mücadele sürdürdü. Bu m...