GÜNÜN İTİRAFI: Emniyet şiddetle mücadelede yetersizmiş
Polis Akademisinin yayımladığı ‘Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele’ raporunda Emniyet’in kadına şiddetle mücadelede yetersiz kaldığı itiraf edildi.

Polis Akademisi ile Emniyet Asayiş Daire Başkanlığı, “Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Raporu”nda; emniyetin şiddetle mücadele şubelerindeki durumunu anlattı. İtiraf niteliğinde olan raporda, Polis, Yargı, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın olay bazlı çalışmaya özen göstermeyip her olaya aynı çözüm önerisini sunduğunu ortaya çıkardı.

Raporda ayrıca; emniyet, ilgili kurum, kuruluş ve bakanlıklarda, yaşanan şiddetin ardından muhatap bulmada sıkıntılar yaşandığı, uygulanan tedbirlerin sorunlu olduğu, çözüm önerisi geliştirilemediği, kanunların yetersiz kaldığı ve her olaya aynı çözüm yolunun gösterildiği tespiti yapıldı.

Raporda “Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir yeniden yapılanma süreci olacaksa öncelikli olarak erkekler bu sürece dahil edilmeli. Esas üzerinde tartışılması gereken, bir erkeklik durumu ve bu durumun neden olduğu iktidar ilişkisi içerisinde şiddetin farkında olmaksızın olağan ve normal kabul edilmesi” denildi.

6284’TE DEĞİL UYGULAMADA SIKINTI VAR
Polis Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Seda Öz Yıldız, rapora ilişkin sunumunda, Aile içi ve kadına yönelik şiddetin mahrem bir mesele olmadığını ifade etti. Yıldız, şöyle devam etti:
"Çalışmalarımızın sonucunda ne bulduk? Türkiye'de aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele meselesinde muhteşem 6284 sayılı kanunumuz var ama uygulama düzeyinde çeşitli sorunlarla karşılaşıldı. Bu, devletin uygulayıcıları Adalet ve İçişleri Bakanlıkları yetkilileri tarafından şapkalarını önüne koyup objektif bir şekilde değerlendirerek çıkan bir sonuçtur. Kanunun yorumlanması, çeşitli boşluklar ve suistimali konusunda belirli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu da sanki kanunun aile içi şiddeti artırdığı, daha farklı bir boyuta taşıdığı, sanki kanundan önce her şey çok güzeldi, kanundan sonra değişti gibi bazı değerlendirmelere neden olmaktadır."

Yıldız, kanunun uygulanmasında hakimler ve kolluk kuvvetlerinde bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğunu, soruna kadın odaklı bakılmamasının yanlış ve yetersiz hizmeti beraberinde getirdiğini belirtti.

Şiddet sorunuyla sadece kadını koruyan yasal ve mevzuat düzenlemeleriyle mücadele edilemeyeceği değerlendirilen raporda, geleneksel toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin farkındalığın artırılması, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayabilecek, farkındalık yaratacak ve farkındalığı arttıracak eğitimlerin yaygın olarak verilmesi gerektiği vurgulandı.

İlgili haberler
Şiddeti Önleme Yasası sadece ucube Akit’in hedefin...

Akit gazetesi bugünkü manşetinde Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Karşı Kanun’u hedef aldı. Ancak y...

Kadınlar öldürülüyor, Akit ‘zavallı erkekleri’ sav...

Akit’in günlerdir manşetine taşıyarak hedefe koyduğu 6284’ü Avukat Devrim Avcı yazdı: ‘Zavallı babal...

6284 sayılı Şiddetle Mücadele Yasası neden hedefte...

6284 sayılı Yasa bir süredir hedefte. Yasa’yı değerlendiren Mor Çatı avukatlarından Deniz Bayram sal...