GÜNÜN KADINI: Gisela Elsner
Eserlerinde ‘Savaş Sonrası Almanyası’nın iki yüzlü politikasını hicivle anlatan yazar Gisela Elsner 2 Mayıs 1937’de Nürnberg’de doğdu.

Yüksek gelirli bir ailenin çocuğu olarak iki kardeşi ile birlikte büyüdü; babası Richard Elsner Siemens’te yöneticiydi. Nürnberg’de bir ortaokula gitti ve 1957’de mezun oldu. 1959 yılına kadar Viyana’da felsefe, Almanca ve tiyatro bilimleri okudu. Daha sonra Starnberg Gölü’nde, Frankfurt am Main’de, 1963-1964’te Roma’da, 1964-1970’de Londra’da, sonra Paris, Hamburg, New York ve en sonunda Münih’te serbest yazar olarak yaşadı. Gisela Elsner, 1958, 1962 ve 1963’te ilerici edebiyatçılardan oluşan Grup 47’nin toplantılarına katıldı, 1962’den itibaren Dortmund’da Grup 61 içinde yer aldı. 1971’den itibaren yazarlar kulubü PEN üyesiydi.

Ekonomik sorunlar, edebi başarı eksikliği ve politik beklentilerinin gerçekleşmemesi evine çekilmesine, inzivada yaşamasına neden oldu. 13 Mayıs 1992’de Münih’teki Josephinum özel kliniğinin 4. katındaki bir pencereden atlayarak intihar etti.

EDEBİ KİMLİĞİ

Gisela Elsner, ünlü “Prix Formentor” ödülü aldığı ilk romanı Die Riesenzwerge/Dev Cüce (1964) ile aniden tanındı. Savaş sonrası Alman toplumunun ikiyüzlü dünyasına dair hicivsel anlatımı çok dikkat çekti. Kitabı Avusturya’da geçici olarak gençler için tehlikeli olarak sınıflandırıldı. Elsner toplam dokuz roman, iki cilt hikaye, bir cilt denemeler, üç radyo oyunu ve opera libretto Friedenssaison/Barış Sezonu yayınladı. Çalışmaları, en önemli kitabı olarak kabul edilen ilk kitabı Dev Cüce’nin başarısının gölgesinde kaldı. 1991 yılında Elsner, Rowohlt Verlag’ı çalışmalarını kamuoyundan uzak tutmakla açıkça suçladı. Kendisini Federal ‘Edebiyat’ Cumhuriyeti içinde “edebi gettolaştırılmış” olarak gördü. Eserlerinin kadın edebiyatı kavramıyla tanıtılmasına ve Alman ana akım edebiyatı içine sokulmamasına karşı çıktı ve sadece edebiyatçı olarak tanınmak istediğini açıkladı. Şimdilerde Hamburglu Germanist Christine Künzel, Berliner Verbrecher Verlag’da eserlerinin tümünün yayımlanmasını sağlayarak eksiksiz bir baskı yayımlayarak edebiyat ustası ve hicivci Gisela Elsner’ı yeniden keşfedilmesine çalışıyor. 2012 yılında yazarın eserlerini tanıtmak için arşiv mahiyetindeki Uluslararası Gisela Elsner Topluluğu kuruldu.
Gisela Elsner hayatı boyunca burjuva kökenleri ile ikiyüzlü olarak nitelediği kapitalist topluma tepki gösterdi. Bunu, Şubat 1978’de Alman Komünist Partisi DKP’nin parti gazetesinde yayımlanan oyun yazarı Franz Xaver Kroetz ile yaptığı söyleşide olabildiğince sert şekilde ifade etti: “Esas olarak, kendini toplumun üstünde ya da bir peygamber gibi gören, bireysel özgürlüklerini toplumsal özgürlüklerin yerine geçiren yazarlar midemi bulandırıyor.”

SİYASİ YAŞAMI
Doğu Almanya Cumhuriyeti sosyalizmine sempati duydu, DKP’ye üye oldu ve 1989’un başlarında partinin yönetim kuruluna seçildi. Elsner, Gorbaçov yanlısı eğilimler nedeniyle Haziran 1989’da DKP’den istifa etti. Ekim 1989’da kısa süreliğine DKP’ye üye oldu DAC’nın yıkılmasından sonra bile sosyalist düşüncelerine sadık kaldı.


İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Dora Benjamin

Alman ekonomist, sosyal bilimci ve psikolog olan Dora Benjamin yaşamı boyunca Nazi faşizminden kaçar...

GÜNÜN KADINI: Elisabeth Schumacher

Grafik sanatçısı Elisabeth Schumacher, Nazi rejimine karşı Rote Kapelle örgütü içinde aktif mücadele...

GÜNÜN KADINI: Lucia Varga

Macar-Avusturyalı tarihçi Lucia Varga Nazi barbarlığının neden olduğu açlık ve hastalıkla boğuşarak...