GÜNÜN MÜCADELESİ: İstismara karşı ‘annelerin gücü’
Endonezya’da kadınlar İnternet’te çocuk istismarı fotoğrafları ve videoları paylaşan bir Facebook grubuna sızarak çeteyi ihbar etti. Çetenin bir kısmının da yakalanmasını sağladı.

Tesadüfen bir blog yazısı ile Facebook grubuna ulaşan Risrona Simorangkir adında bir kadın çeteyi ilk fark edenlerden. "Grupta binlerce üye vardı. Fotoğraflar, videolar paylaşıyorlar. Bazıları görüntüleri kendilerinin çektiğini bile söylüyordu. Akrabalarının ve komşularının çocukları olduğunu söylüyorlardı" diyen Simorangkir grupta çocukları istismara maruz bırakanların çocuklara takma ad taktıklarını anlattı.
BBC’nin haberine göre 29 yaşındaki Risrona Simorangkir, ilk iş olarak yakın arkadaşlarını uyarmış. Uyarı sonrasından Endonezyalı anneler bu gizli gruba sızarak daha fazla bilgi edinmeye karar vermiş.
Simorangkir, "İnternet'te çocuk bakımı, yaşam gibi konuları konuştuğumuz bir anneler grubumuz var. Durumu o grupta paylaştım. Sonra da çeteye sızma kararı aldık. Amacımız kanıtlar ele geçirmekti" diyor.
Simorangkir ilk deneyimini şöyle anlatıyor:

Gruba sadece dört saatliğine üye oldum. Daha fazlasına dayanamadım. İçerik öyle korkunçtu ki anlatamam. Bu paylaşımları yapanlar insan olamaz. Bir çocuğa nasıl yaklaşıp 'baştan çıkarabileceklerini' konuşuyorlar. Cinsel ilişkiye nasıl ikna edebileceklerini tartışıyorlar. Ardından da çocukların ailelerine olup biteni anlatmaması için nasıl bir yol izleyebileceklerini konuşuyorlar. Çocukların kanama yaşamadan nasıl cinsel ilişkiye sokulabileceğini bile yazıyorlar. Bir tanesi yeğenine uyguladığı istismarı anlatıyordu. Tüyler ürperticiydi.



Pedofillerin Facebook'taki grubuna sızan Risrona Simorangkir.

Risrona Simorangkir'in arkadaşı Michelle Lestari, ekran görüntülerini kaydetmeye başlamış. Üye profilleri, grubun yöneticileri ve telefon numaralarının hepsini bulup kaydetmiş. "Hepsini polise bildirdim" diyor Lestari. Diğer çocuk bakımıyla ilgili Facebook gruplarının da bu gizli grubu Facebook'a şikayet ettiğini anlatan Lestari, ihbarların sonucunda Facebook'un grubu kapattığını söylüyor.
Olay ortaya çıktıktan sonra 14 Mart'ta polis suçlamalarla ilgili olarak beş şüpheliyi gözaltına aldı.
Dava Endonezya basınında büyük yankı buldu ve sosyal medya operasyonunu gerçekleştiren annelere de büyük övgüler iletildi. Bir Twitter kullanıcısı 'Annelerin gücü' yorumunu yapıyordu.
Endonezya polisi, gizli istismar grubunun üye sayısının 7000'i aştığını, grupta en az 400 video ve 100 fotoğraf paylaşıldığını açıkladı.
Ayrıca grubun bazı üyelerinin uluslararası çocuk istismarı çetelerle de bağlantısı olduğunu tespit etmiş. 

BBC'ye konuşan Cakarta Emniyeti sözcüsü Argo Yuwono, "Şüphelilerden birisi 11 WhatsApp grubuna üye. Bu gruplar 11 farklı ülkeden. Ülkeler arasında pornografik içerik paylaşımları yapıyorlar. Endonezya'dan bir video gidiyor, karşılığında Kuzey Amerika'dan bir video geliyor" diyerek şebekelerin nasıl çalıştığını anlattı. 

Geçtiğimiz yıl Endonezya parlamentosu çok tartışmalı bir yasayı kabul etmiş ve çocuk istismarından hüküm giymişleri kimyasal yollarla kısırlaştırılması ve hatta idam edilmesini yasalaştırmıştı. Ancak bu olaydan da hareket edersek ve Endonezya’da her gün yaşanan istismar haberlerini düşünürsek bu yasanın bir çözüm olmadığı görülüyor.

İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

GÜNÜN MESELESİ: İstismarcıları hadım etmek, idam e...

“Cezalar artırılsın, bu erkekler idam edilsin, hadım edilsin” gibi önerileri daha sık duymaya başlad...

Sadaka ya da yardım değil, Dayanışma ve mücadele ç...

Kadınlar yoksulluk, şiddet, çaresizlik ve yalnızlık sarmalında boğuşuyor. Tablonun sadece Esenyalı’d...