GÜNÜN ŞARKISI: Four Women
Bugünün şarkısı Cazcı Nina Simone’dan Four Women. 4 kadının hikayesini anlatıyor bu şarkı. Dinlemeden ve sözlerini okumadan geçmeyin.

Asıl adı Eunice Kathleen Waymon olan Nina Simone şarkıcı ve söz yazarı olmasının dışında insan hakları savunucusuydu. Four Women (Dört Kadın) şarkısı adından da anlaşılacağı üzere 4 kadından bahseder. İlki yaşlıca olan güçlü Sarah teyze, ikincisi beyaz adamın tecavüzü sonrası siyah anneden doğan iki dünya arasındaki Siffronia, üçüncüsüsü ‘hayat’ın kadını, dördüncüsü de köle olarak doğmuş bir kadın. Güzel bir müzik, derin sözler ve Nina Simone. Nina Simone’nin bu şarkısı onun gibi sıra dışı kadınlara gelsin.

Cildim siyah
Kollarım uzun
Saçım yün gibi
Sırtım güçlü
Acıyı kaldıracak kadar güçlü
Tekrar tekrar zorlanmıştı
Bana ne derler
Benim adım Sarah teyze
Benim adım Sarah teyze

Cildim sarı
Saçım uzun
İki dünya arasına aitim
Babam zengin ve beyazdı
Bir gece geç vakit annemin üzerine geldi
Bana ne derler
Benim adım Siffronia
benim adım Siffronia

Cildim yanık
Saçım normal
Güzel kalçalarım seni çeker
Ve dudaklarım şarap gibi
Ben kimin küçük kızıyım?
Senin tabii ki eğer alacak paran varsa
Bana ne derler
Benim adım tatlı şey
Benim adım tatlı şey

Cildim kahverengi
Ve tavırlarım sert
İlk gördüğüm anneyi öldüreceğim
Çünkü hayatım çok sert geçti
Bugünlerde berbat bir şekilde yaralıyım
Çünkü annem babam köleydi
Bana ne derler
Benim
Adım
Fıstık

4 KADIN

Onlarca hit bestenin içerisinde Simone’nin en önemli klasiklerinden birisi, Amerika’nın siyah kadınlarını 4 karakterle anlattığı ‘Four Women’dır. Şiddete maruz kalan, tecavüze uğrayan, fahişeliğe zorlanan, kötü koşullarda çalıştırılan köleler ve torunları: Sarah, Safronia, Sweet Thing ve Peaches.

“Ten rengim siyah, kollarım uzun, saçım arapsaçı, sırtım güçlü; sürekli tekrar eden acıları kaldıracak kadar güçlü” sözleriyle Köle Sarah Teyze’yi anlatarak başlayan Four Women, “Ten rengim kahverengi, tavrım sert şu aralar çok sinirliyim çünkü ebeveynlerim köleydi” diyerek sonlanır. Siyah kadının Amerika serüvenini, ihtiyarı ve genciyle aynı çağa mensup 4 öfkeli karakter üzerinden anlatır Simone. 60’ların başından itibaren yüzünden ve sesinden hiç atamadığı öfke ona en çok bu şarkıda yakışır.

Mithat Fabian Sözmen’in 19 Nisan 2015’te Evrensel gazetesi için yazdığı "Siyah tanrıçanın büyüyen öfkesi" yazısı için tıklayın... 

NİNA SİMONE KİMDİR?
Nina Simone, gerçek adı; Eunice Kathleen Waymon, (21 Şubat 1933- 21 Nisan 2003) ABD'li şarkıcı, şarkı sözü yazarı, piyanist, insan hakları savunucusu.
Caz, blues, soul, folk müzik türlerinde unutulmaz bir yer edinen Simone, müzikle yaşayan kalabalık bir ailede dünyaya geldi. İlk müzik bilgilerini annesinin desteğiyle edinen sanatçı, çocukluğunda kilise korosunda şarkı söylerken, yardımsever birinin ilgisiyle klasik piyano eğitimi aldı. Müziğe olan yeteneği, 10 yaşındayken keşfedilince 1950 yılında New York Juilliard Müzik Okulu'nda eğitim görmeye başladı. O günlerin yoğun ırkçı baskılarına ailesinin maddi sıkıntıları da eklenince Philadelphia'ya taşındılar. 1954 yılında bir barda şarkı söylemeye başladı.
1958 yılında ilk albümünü yaptı, aynı yıl adını İspanyolca 'kız' anlamına gelen Nina ve hayranı olduğu oyuncu Simone Signoret'ten esinlenerek, bilindiği sahne adını aldı. Siyahi hakları ve sivil haklar konularında bilinçli bir eylemci olarak bunu yaşamına yayan Simone, satış rakamları bir milyonu aşan albümlere imza attı.
Martin Luther King'le yakınlaşarak siyasi çizgisini netleştirdi. Irkçılık ve savaş karşıtı dünya görüşü yüzünden ABD'ye tavır koyarak Avrupa'ya geçti. Liberya, İsviçre, Hollanda, Belçika, İngiltere gibi ülkeler dolaştıktan sonra Fransa'ya yerleşti. 1978'de Vietnam Savaşı'nı protesto amacıyla vergi ödemeyince tutuklandı.
Şarkı sözü yazarlığı da yapan sanatçı, 'Four Woman' adlı eserinde siyahi kadınların çektiği işkenceyi anlattı. 'Mississippi Goddam' adlı şarkısı, Medgar Evers adlı ırkçılığa direniş kahramanının öldürülmesi, bir siyahi kilisesi bombalanarak dört küçük siyahi çocuğun ölmesi gibi olayları protesto etmek için yazılmıştı.
Efsanevi caz vokalisti olarak tanımlanan sanatçı, protest kişiliği, yatıştırıcı sesi, 10 dakika uzunluğundaki Sinnerman şarkısıyla, aşkın karakteristiğini çizen şarkı sözleriyle akıllara kazındı. Simone, geçirdiği göğüs kanserinin ardından, yedi yıl sonra 70 yaşındayken yaşamını yitirdi.

İlgili haberler
GÜNÜN ŞARKISI: Mahsa & Marjan Vahdat kardeşler’den

Doğdukları ve vazgeçmek istemedikleri ülkelerine şarkı söyledikleri için yabancı kalan ve bunun acıs...

GÜNÜN ŞARKISI Türkü Ana'dan

1913 Malatya Arapgir doğumlu Ermeni Zehra Bilir (Eliz Surhantakyan) 'türkü ana' diye tanınır. Kendi...

GÜNÜN ŞARKISI: Kadınlar Vardır

Dün Adalet Yürüyüşü’ne katılan kadınlar hep bir ağızdan bu parçayı söyledi. Filiz Kerestecioğlu’nun...