Almanya’da 8 Mart: Ücret eşitsizliğine, kötü çalışma koşullarına, şiddete son
Almanya’nın birçok şehrinde 8 Mart’ta sokağa çıkan kadınlar eşitlik, özgürlük, siyasete katılım, daha iyi bir yaşam ve daha iyi çalışma koşulları istedi.

Ayrımcılığa, şiddete, yoksulluğa, kötü çalışma koşullarına karşı kadınlar Almanya’nın dört bir yanında 8 Mart’ta sokaklara çıktı. Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Stuttgart ve daha birçok şehirde kadınlar eşitlik, özgürlük, siyasete katılım, daha iyi bir yaşam ve daha iyi çalışma koşulları talep etti. Kadınlar ırkçılığa, savaşa ve şiddete karşı taleplerini dile getirdi. Ayrıca, diğer ülkelerde kadınların sokaklara taşan öfkesiyle ve mücadelesiyle dayanışma çağrısı da yapıldı.

Bu yıl Almanya’da kadınların ağırlıklı temalarından biri de düşük ücretli işler ve özellikle bakım işlerindeki ağır çalışma koşullarıydı. Eşit işe eşit ücret, yaşlılıkta yoksulluğa hayır, güvenceli iş talepleri de kadınların önemli gündemleri arasında yer aldı.

Eylemlere Göçmen Kadınlar Birliği ve DİDF dernekleri de katılarak yaşanan sorunlar karşısında “birleşelim, sesimizi yükseltelim, mücadele edelim” çağrısında bulundu.

8 Mart’ın kadınlar için resmi olarak tatil günü ilan edildiği Berlin’de düzenlenen gösteriye 20 bine yakın kadının katıldığı açıklandı. Leopold Meydanı’nda başlayan yürüyüşün ardından Alexander Meydanı’nda yapılan mitingde daha çok kadınlara yönelik baskılar öne çıktı. “Kutluyoruz, grevdeyiz, mücadele ediyoruz” sloganıyla yapılan eylemde, 8 Mart’ın SPD-Sol Parti-Yeşiller hükümetinin işbaşında olduğu Berlin eyaletinde tatil günü ilan edilmesi kutlandı.


HAMBURG‘DA 6 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Hamburg’da aylar öncesinden hazırlıklara başlayan 8 Mart İnisiyatifinin çağrısıyla yürüyüş ve miting yapıldı. Eylemde 8 Mart İnisiyatifi ve Göçmen Kadınlar Birliği adına konuşmalar yapıldı. Coşkulu geçen eylemde kadınlar dayanışma ve mücadeleyi güçlendirme çağrısı yaptılar.

GKB adına Güler Ulaş yaptığı konuşmada “Bugün dünyada paylaşım mücadeleleri, savaşlar ve çatışmalar devam ediyor. Bütün bunların faturası ise emekçilerin ve halkların sırtına yıkılıyor. Birçok ülkede yüz binlerce işçi ve emekçi kadın, yaşanan ve yaşanması muhtemel krizler gerekçesiyle ilk işten atılan kesim oluyor. İşini kaybetmeyen işçi ve emekçilerin ise, ücretleri daha da düşürülüyor, emeklilik yaşı yükseltiliyor, emeklilikte yoksulluğa mahkum ediliyorlar. İşten atmalar ve yükselen işsizlik giderek artan sayıda kadını eve dönmeye ve part-time, güvencesiz, esnek ve ev eksenli çalışma koşullarında ucuz köleler olmaya zorluyor” diyerek, kadınları insanca çalışma ve yaşama koşulları için ortak mücadeleye çağırdı.

Yürüyüş boyunca pankart, döviz ve sloganlarla taleplerini dile getiren kadınlara halkın ilgisi de yoğun oldu. Yürüyüşe GKB Hamburg, DIDF-Hamburg da katıldı.


KÖLN: ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLSİN
Köln’de 8 Mart Pazar günü gerçekleşen eyleme 4 bini aşkın kişi katıldı.

Las Tesis dansı ile başlayan gösteride yürüyüş boyunca da kadınlar taleplerini haykırdı, eşitlik, özgürlük için ve ırkçılığa ve cinsiyetçiliğe karşı sloganlar attılar.

Eylemde yapılan konuşmalarda düşük ücretli işlere, özellikle de bakım işlerinde çalışan işçilerin durumuna dikkat çekilerek daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talep edildi. Kadına yönelik şiddete ve ırkçılığa karşı mücadele çağrısı yapıldı. Dünyanın değişik ülkelerinde kadınların mücadeleleriyle dayanışma çağrıları yapıldı.

Köln’de kilise kadınları da aynı gün eylem yaptı, Kadınlar, Katolik kilisesindeki geleneksel ayrımcı yapının değiştirilmesi, zorunlu bekarlık uygulamasına son verilmesi, hiyerarşide ve görev paylaşımında erkeklere ayrıcalıklı davranılmasından vazgeçilmesi, cinsel taciz ve tecavüz olaylarının faillerinin sadece disiplin cezasına değil haklarında dava açılarak adli cezaya da çarptırılması taleplerini dile getirdiler.


Münih’de yapılan eyleme 4 bin, Nürnberg’de ise bini aşkın kadın katıldı. Essen ve Bochum’da da kadınlar 8 Mart’ı sokakta kutladı. Bielefeld’de yapılan yürüyüşte ise eşit işe eşit ücret, bakım işlerinin toplumsallaştırılması ve şiddet gibi talepleri öne çıkarılırken, ağırlıkla antifaşist grupların katıldığı yürüyüşe, mültecilerle dayanışma ve ırkçılıkla mücadele için daha fazla mücadele çağrısı yapıldı.

İlgili haberler
İsviçre’de göçmen kadınların 8 Mart buluşması

İsviçre’de göçmen kadınların yan yana gelerek oluşturduğu Albatros Kültür ve Dayanışma Derneğinden k...

8 MART 2020| Krize ve şiddete karşı isyanda, tüm d...

Ortak bir söz kurmak için yan yana gelen, bugün sokaklara çıkıp, taleplerini haykıracak olan kadınla...

Kadınlar tüm dünyada 8 Mart’ta sokakta!

Kadınlar dünyanın dört bir yanında 8 Mart’ta alanlara çıkarak seslerini yükseltti! İşte ülke ülke 8...