Dam Meydanı'nda kadın cinayetlerini protesto eden 70 kırmızı topuklu
Yetmiş kırmızı topuklu: Ocak 2021 ile bugün arasında öldürüldüğü için artık giyemeyen her Türkiyeli kadın için birer tane.

Cumartesi öğleden sonra, kadın cinayetlerini protesto etmek için Amsterdam'daki Dam Meydanı'na yetmiş kırmızı topuklu ayakkabı yerleştirildi.

  

Türkiye'de 2021 Ocak ayından beri öldürülen 70 kadını temsilen ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek amaçlı sanatçı Vahit Tuna'nın 2018 yılında öldürülen 440 kadını temsilen 440 çift kadın ayakkabısından oluşan "İsimsiz" segisinden esinlenerek Dam Meydanı'na 70 kırmızı kadın ayakkabısı yerleştirildi.

Yetmiş kırmızı topuklu: Ocak 2021 ile bugün arasında öldürüldüğü için artık giyemeyen her Türkiyeli kadın için birer tane. Yazar ve radyo sunucusu Yeşim Candan, Cumartesi öğleden sonra Dam Meydanı'ndaki protesto eyleminin arkasındaki fikrin bu olduğunu söylüyor.

“Bir noktada beş aylık bir çocuğa hamile olan on altı yaşındaki bir kızdan bir mesaj geldi. Kocası tarafından on altı kez karnından bıçaklandı ve öldü. Sonra düşündüm: bu normal değil, bu nereye gidiyor?" Yeşim Candan, şarkıcı ve yazar Stella Bergsma ile birlikte Dam Meydanı'nda, kadın cinayetlerine dikkat çekmeye karar verdi.

  

Türkiye, bu yılın Mart ayında, ülkelerin kadına yönelik şiddetle mücadele etme ve toplumdaki konumlarını geliştirme taahhüdünde bulundukları İstanbul Sözleşmesi'ni geri çekme kararını yayınladı. Muhafazakar politikacılar bir süredir sözleşmeyi eleştiriyorlardı ve Türkiye'de de diğer pek çok ülkede de İstanbul Sözleşmesi saldırı altındaydı. Polonya'da da anlaşmadan çekilmek üzere girişimlere karşı kadınların mücadelesi sürüyor.

Hollanda'da her 8 ila 10 günde bir kadın cinayeti gerçekleşiyor. Kadın cinayetlerinin Hollanda'da da sık sık kadınların ilişkisi olduğu erkekler tarafından gerçekleştiğini söylüyor: "Pandemi bunu daha da kötüleştirdi çünkü kadınlar evde oturmak zorunda kaldıklarında yardım istemekte zorlanıyorlar."

Candan, "Bu nedenle, Hollanda dahil tüm dünyadaki duruma dikkat çekmek istiyoruz" diyor.

Belediye gösteriye 35 kişinin katılmasına izin verdi. Yazar Nazmiye Oral "Ben birim ve yetmişim" diye başlayan bir şiir kaleme aldı, gazeteci Sinan Can okudu.

"Biz bir ve milyarlarcayız. Burada yalnız ve birlikte duruyoruz."

  

Eylemin örgütleyicilerinden Candan özellikle Türkiye'deki kadınların kendilerini desteklenmiş hissetmelerini istiyor: "Umarım bu tür protestolar tüm dünyayı takip eder."

Sosyal medyada #rodehakken #redshoes #redheels #👠 tag'lerinde kadınlar şiir ile birlikte kırmızı ayakkabıları ve kadın cinayetlerine karşı mesajlarını paylaşıyorlar.

Sosyal medya hesaplarından tepki gösteren kadınlar her yıl dünya çapında yaklaşık 180 bin kadının (eski) partneri veya aile üyeleri tarafından öldürüldüğüne dikkat çekiyor.

Kaynak: Het Parool'dan çevrilmiştir, çeviri Ekmek ve Gül'e aittir. 

Fotoğraf: @ShirinMusa Twitter hesabından

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi neden birçok ülkede hedefte?*

İstanbul Sözleşmesi, son zamanlarda Türkiye, Polonya, Macaristan, Bulgaristan ve Slovakya gibi ülkel...

Sınırların Ötesinde: Eşitsizlik sınır tanımıyor

Eşit ücret hakkı için açılan davalar, bir gecede kapanan fabrikalar, darbeyle artan şiddet… İngilter...

Zan Jang - Niloufar | İran'ın kurtuluşunun öncüsü...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bu şarkı, İran'ın kurtuluşunun öncüsü olan İranlı kadı...