G20’de toplumsal cinsiyet perspektifi
Arjantin’de protestolarıyla başlayan G20 zirvesinin sonuçlarından kadınların payına düşen ‘toplumsal cinsiyet perspektifinin anaakımlaştırılması stratejisi’ oldu.

30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Arjantin’in başkenti Buenos Aires’ta gerçekleşen G20 Zirvesi sonuçlandı. “Adil ve Sürdürülebilir Kalkınma için Konsensus Oluşturma” amacıyla toplanan Zirve’nin bu yılki nihai toplantısında “çalışmanın geleceği”, “kalkınma için altyapı”, “sürdürülebilir bir gıda geleceği” ile birlikte 4 odak noktasından birini “toplumsal cinsiyet perspektifinin anaakımlaştırılması stratejisi” oluşturdu. Toplumsal cinsiyet gündemi, altında dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip 19 ülke ve Avrupa Birliği’nin imzası bulunan sonuç deklarasyonunun 12. maddesine şu şekilde geçti:

“Toplumsal cinsiyet eşitliği, ekonomik büyüme, adil ve sürdürülebilir kalkınma için kritiktir. Brisbane taahütlerimizi yerine getirip emek gücündeki cinsiyet uçurumunu 2025 yılı itibarıyla yüzde 25 oranında azaltma yolunda ilerleme kaydediyor olsak da daha fazlasının yapılması gerektiğini kabul ediyoruz. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın her biçiminin, cinsiyete dayalı şiddetin sona ermesini hedefleyen girişimleri teşvik etmeye devam edeceğiz. Özel sektörle de birlikte çalışarak, kaliteli ve ödenebilir bir bakım altyapısına erişim, ebeveyn izni, cinsiyetler arası ücret uçurumunun azaltılması gibi yollarla herkes için çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla kadınların ekonomik olarak güçlendirimesini teşvik edeceğiz. Ayrıca kadınların karar verici liderlik pozisyonlarına erişimi, kadın ve kız çocuklarının dijital becerilerinin geliştirilmesi, bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve yüksek teknolojili sektörlere katılımını da teşvik edeceğiz. Devam eden Kadın Girişimciler Finans Girişimi’ni (We-Fi) selamlıyor, çalışmalarından dolayı İş Dünyasının Kadın Liderleri Çalışma Grubuna (Business Women Leaders’ Taskforce) teşekkür ediyoruz. Bu deneyimlerden faydalanarak kadın girişimcilerle nasıl daha iyi ilişki kuracağımızı düşüneceğiz.”


G20- IMF DIŞARI
Buenos Aires’teki Arjantin Ulusal Kongresi’nin bulunduğu meydanda toplanan G20 protestocuları 9 Temmuz Caddesi’nde eylem yaptı. Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin politikalarını ve ülkenin ekonomik krizde olduğu bir dönemde G20 Liderler Zirvesi için yapılan harcamaları protesto etti.
Aktivistler, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve sol partilerin oluşturduğu “G20- IMF Dışarı” grubu (Fuera G20-FMI) devletin ekonomik kriz nedeniyle yaptığı “kesintileri, borçlanmayı ve devlet baskısını” reddeden bir bildiri okudu. Protestocular ellerinde ABD Başkanı Donald Trump, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Devlet Başkanı Macri'nin fotoğraflarının olduğu dövizler taşıdı. Arjantin’de son bir haftada G20’ye karşı 33 gösteri düzenlenirken, zirve için yaklaşık 40 milyon dolardan fazla para harcandığı tahmin ediliyor.
KAYIP ANNELERİNİN 2120. YÜRÜYÜŞÜNDE G20 GÜNDEMİ
1976-1983 arası diktatörlük döneminde zorla kaybedilen on binlerce insanın bulunması talebiyle 1977 yılından bu yana her perşembe Arjantin başkenti Plaza de Mayo’da (Mayıs Meydanı) bir araya gelen kayıp anneleri bu perşembe gerçekleştirdikleri 2120. Yürüyüşlerini G20 Zirvesi’ne ayırdılar. G20 Zirvesinde buluşan devlet liderlerinin açgözlülükleri yüzünden kendi halklarının ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade eden, Plaza de Mayo Anneleri Derneği başkanı Hebe de Bonafini, “Burada çocukların ekmek veya et bulamadıkları yerler var. Siyasetçilerse birbirinin işini kapmakla meşguller” dedi. Al Jazeera’dan Amy Booth’a konuşan Bonafini, “Birinin hayatı üzerine, özellikle de bir devrimcinin hayatı üzerine fiyat koyamazsınız” diyerek hükümetin önerdiği tazminatı reddettiklerini ifade etti.
Annelerin G20 Zirvesi için alınan aşırı güvenlik önlemleri yüzünden meydana yürüyüş saatinden 3 saat önce gelmek zorunda kaldığını belirten Bonafini “42 yıldır yürüyüşümüzden alıkonmadık. Bir keresinde barikatları diktiler, merdiven getirip öbür tarafa tırmanarak geçmek zorunda kaldık. Artık bunu yapamayız, 90 yaşındayız. Ama şimdiye dek bizi durduramadılar, şimdi de durduramayacaklar” dedi. Sembolik olarak beyaz başörtüsü giyen annelerin meydanda gerçekleştirdikleri yürüyüş sırasında tek tek kayıpların ismi okundu ve eyleme gelen kalabalık grup “Burada!” diyerek destek verdi.
İlgili haberler
ABD’nin göçmen politikalarına karşı kadınlar senat...

ABD’de kadınlar, Trump yönetiminin göçmen politikalarına isyan etti; senato binalarından birini işga...

Meksika sınırında bekletilen göçmen kadınlar açlık...

Dünyanın en büyük 20 ekonomisi Arjantin başkenti Buenos Aires’te toplanan G20 Zirvesi için bir araya...

G20, W20 ve göçmen kervanındaki açlık grevi

G20 Zirvesi, W20’nin ‘toplumsal cinsiyet danışmanlığı’ sayesinde yeni politikalar üretirken, Meksika...