İşviçreli kadınlar ‘Aynı işi yapıyorsak aynı ücreti almalıyız’ diyerek sokağa çıktı
İsviçre’de on binlerce kadın, 24 ve 25 Eylül tarihlerinde Federal Parlamentoda ücretlerde kadınlara yönelik ayrımcılığın ele alınacağı görüşmeler öncesi ‘Eşit işe eşit ücret istiyoruz’ dedi.

Cumartesi günü İsviçre'nin başkenti Bern’de sendikalar, politik partiler ve kadın örgütlerinin çağrısı ile bir araya gelen binlerce emekçi, kadınlara karşı uygulanan “ücret eşitsizliğine, cinsiyetçilik ve ayrımcılığa” son verilmesini istedi.

“Eşit işe, eşit ücret” talebi uzun yıllardır İsviçreli kadınların gündeminde. Daha önce, 14 Haziran 1991’de “Rüyadan daha iyi, kadınların grevi!” diye greve çıkan kadınlar, eşitsizliğin katlanarak sürmesiyle 14 Haziran 2019'da bir kez daha greve çıkma kararı aldı. Bu sefer “Daha fazla hayal etmiyoruz, greve çıkıyoruz” diyor kadınlar.

“Eşit ise eşit ücret” anayasa ile garanti altına alınmasına rağmen, gerçek hayatta yaptırımı yok. Ücret eşitliği patronların keyfine bırakılmış durumda. Bern Schützenmatte’de biraraya gelen başta emekçi kadınlar olmak üzere, sendikalar, siyasi partiler, göçmen örgütleri, yaptıkları konuşmalarda, anayasada güvence altına alınan hakların pratikte de uygulanmasını istedi. Ellerindeki pankartları ve dövizleriyle ayrımcılığa karşı “yeter” dediler. “Eşitlik istiyoruz”, “Ayrımcılığa son”, “Yaşamın her alanında eşitlik sloganları” ile öne çıkan kadın emekçiler, 2019 yılında greve bütün güçleri ile katılacakları mesajı verdiler.

Mitinge çeşitli ülkelerden gelen binlerce mülteci kadın da katılarak destek verdi. Mülteci kadınlar taşıdıkları pankartlarda hem kadın ve hem de mülteci olmaları nedeniyle iki kez ayrımcılığa maruz kaldıklarına ifade etti.

EŞİT ÜCRET TALEBİ
Asgari ücretin olmadığı İsviçre’de çalışanlar Avrupa ortalamasına göre en yüksek maaşı alsalar da kadınlar erkeklere göre daha az ücret alıyor. Dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olan İsviçre’de kadınlar diğer birçok ülkeye nazaran daha kısa süreli doğum iznine sahip. İsviçre’nin bazı kantonlarında kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1990’lı yılların sonunda tanındı.
İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Eşit işe eşit ücret yüz yılın mesele...

1952’de Birleşik Krallık’ta kadınların aynı işi yaptıkları erkeklerle aynı ücreti alması kararı alın...

GÜNÜN ÇİZİMİ: Eşit işe eşit ücret

The Sanat’ın geçtiğimiz 8 Mart için hazırladığı “Puslu Kadınlar Atlası”nda yer alan çalışmalardan Es...

GÜNÜN DENEYİ: Maymunlar adaletsizliği fark edebile...

2003 yılında yapılan bir deneyle maymunların adaletsizliği fark edip etmeyecekleri araştırıldı. Sizc...