Nepal’de 40 yaş altı kadınlara yurtdışı çıkış kısıtlaması
Nepal'de 40 yaşın altındaki Nepalli kadınların tek başına yurtdışına çıkışı için ailesinin ve yerel hükümet koğuş ofisinin iznine ihtiyacı olması kısıtlaması önerisi İçişleri Bakanlığına gönderildi.

Nepal hükümeti, onlarca yıldır yurtdışında çalışan Nepalli kadınlara yönelik istismar ve sömürü olaylarına yönelik önlem adı altında birbiri ardına kadınlara daha çok zarar verecek kanunlar uyguladı. Bu sefer de seyahat etme ve geçiş haklarını kısıtlayarak “önlem” alacağını duyurdu.
Göçmenlik departmanının yeni önerileri uyarınca, 40 yaşın altındaki herhangi bir Nepalli kadının, diğer gerekliliklerin yanı sıra, tek başına yurtdışına seyahat edebilmesi için yakın zamanda ailesinin ve yerel hükümet koğuş ofisinin iznine ihtiyacı olacak. Öneriler onaylanmak üzere İçişleri Bakanlığına gönderildi ve yakında yürürlüğe girebilir.

KADINLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Nepalli kadınlar teklife öfkeyle tepki gösterdi. İnsan hakları avukatı olan Mohna Ansari, bu önerilen kısıtlamaların "tüm vatandaşlara eşit ve adil muameleyi garanti eden ve cinsiyete dayalı ayrımcılığı sona erdirme çağrısı yapan anayasal hükümleri" ihlal edeceğini söyledi.

YASALAŞABİLECEK BU KISITLAMA İNSAN TİCARETİ VE İSTİSMAR RİSKİNİ ARTIRIYOR

Halihazırda yürürlükte olan yeni teklifler ve kurallar, cinsiyete ve yaşa dayalı olarak - yasadışı olarak - ayrımcılık yapıyor ve kadınların özgürlüklerini reddediyor. Ayrıca kadınları daha riskli, belgesiz istihdama zorlayarak insan ticareti ve taciz tehlikesini artırıyor.
Nepalli kadınların yabancı istihdamına getirilen kısıtlamalar, 1985'teki ilk Yabancı İstihdam Yasasına kadar uzanıyor. 2012'de hükümet, Körfez eyaletlerinde 30 yaşın altındaki kadınların çalışmasını yasakladı ve sonraki yıllarda yasağın yaş eşiği ve coğrafi kapsamı defalarca değişti. Mevcut kurallara göre Nepal, çoğu Körfez'de olmak üzere birçok ülkede vatandaşlarının -çalışanların yüzde 80'inin kadın olduğu bir sektör- ev işlerinde çalışmasını yasaklıyor. Sonuç olarak, Nepal ekonomisi göçmen işçilere dayansa da, belgelenmiş göçmen işçilerin yüzde 10'undan azı kadın.  Bu arada, hükümetin iş aramalarını yasakladığı ülkelere tehlikeli yollardan kaçırılan Nepalli kadınların sık sık kaçırılması, onları daha büyük istismar ve sömürü riskiyle karşı karşıya bırakıyor. İstismara maruz kalırlarsa, yardım almaları daha zor ve belgesiz oldukları için hükümetin programı kapsamında hastalık, ölüm veya yaralanma için tazminat alma hakları olmuyor.

KADINLARIN HAKLARINI ENGELLEMEK YERİNE KADINLARI KARAR ALMA SÜRECİNE DAHİL ETMELİ

Kadınlar da dahil olmak üzere göçmen işçilerin istismarı ciddi bir sorun ancak bu politikalar durumu daha da kötüleştiriyor. Nepal hükümeti, bir kadının ülkesini terk etme hakkını engellemek yerine işe alım ajanslarını daha iyi düzenlemeli, koruma sağlamak için hedef ülke hükümetleriyle birlikte çalışmalı ve istismarlar meydana geldiğinde koruma hizmetleri sağlamak için etkili bir şekilde yanıt vermelidir.
Nepal hükümeti, kadınlara çocuk ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmak yerine kadınları karar alma sürecine dahil etmelidir.

Ekmek ve Gül tarafından hrw.org'dan çevrilmiştir

Fotoğraf: Unplash

İlgili haberler
Sınırların ötesinde COVID-19’un kadına yönelik şid...

Birleşmiş Milletler Kadın Komisyonunun yayımladığı rapora göre salgın sürecinde dünyanın birçok yeri...

SINIRLARIN ÖTESİ: Kadınların en temel kazanımları...

Bilim alanında kesintiler toplumsal cinsiyet çalışmalarını vuruyor, sağlık emekçisi kadınlar vahşi ş...

SINIRLARIN ÖTESİ: Hindistan, Güney Afrika, Arjanti...

220 milyonluk Hindistan grevinde kadınlar güvenceli istihdam, Güney Afrika’daki çiftlik işçi kadınla...