UNICEF: 80 milyon çocuk risk altında
UNICEF, koronavirüs nedeniyle, bir yaşın altındaki en az 80 milyon çocuğun risk altında olduğuna dikkat çekerek, 68 ülkede çocuklar için aşılamanın önemli ölçüde kesintiye uğradığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Henrietta Fore, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un düzenlediği basın toplantısında konuştu. Örgütün İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda Henrietta aradan geçen zamanda salgının çocuklar üzerindeki derin etkisinin uzun süreceğini bildiklerini vurguladı. 

Henrietta, salgına karşı alınan önlemler nedeniyle dünya genelindeki çocukların dörtte üçünün başka bir ifadeyle 1.8 milyar çocuğun “Evde kal” politikasının uygulandığı ülkelerde yaşadığını aktardı. Ayrıca, 153 ülkede okulların kapatıldığını 1.2 milyar çocuğun (toplam eğitim alan çocukların yüzde 70’i) eğitim alamadığına dikkat çekti.

‘6 AY SONRA HER GÜN 6 BİN ÇOCUK ÖNLENEBİLİR HASTALIKLARDAN DOLAYI ÖLEBİLİR’
Henrietta, geçen hafta Johns Hopkins Üniversitesinin açıkladığı verilere göre, salgının devam ederek sağlık hizmetlerini kesintiye uğratması durumunda, gelecek altı ay her gün 6 bin çocuğun “Önlenebilir hastalıklardan dolayı ölebileceği” tahmini yapıldığını aktardı. “Bir yaşın altındaki en az 80 milyon çocuk risk altında, çünkü 68 ülkede küçük çocuklar için rutin aşılama hizmetleri önemli ölçüde kesintiye uğradı” ifadelerini kullanan Henrietta, Covid-19 dolayısıyla kızamık ve çocuk felci için aşı kampanyalarının büyük darbe yediğini söyledi.

‘AŞI KAMPANYASI BAŞLATILMALI’
27 ülkede kızamık, 38 ülkede de çocuk felci aşı kampanyalarının askıya alındığı bilgisini paylaşan Henrietta, “Bunun sonuçları çocuklar için ölümcül olabilir.” uyarısında bulundu. Salgına rağmen aşı kampanyalarının yürütülmesi için pek çok yol olduğunu vurgulayan ve bunları tek tek sayan Henrietta, “Ölümcül bir salgını bir başkasıyla değiştiremeyiz. Herkesin onlarca yıldır elde etmek için çok çalıştığı sağlık kazanımlarını kaybetmeyi göze alamayız. Aşı kampanyalarının başlatılması için ortak ve uyumlu çabalara ihtiyacımız var. Bunu yapmanın pek çok yolu var” dedi.

KÜRESEL DAYANIŞMA VE BİRLİK
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus ise kovid-19 salgını nedeniyle sekteye uğrayan en önemli hizmetlerden birinin de rutin çocuk aşıları olduğunu belirtti. Yoksul veya varlıklı ülkelerde on milyonlarca çocuğun difteri, kızamık ve zatürre gibi öldürücü hastalıklara yakalama riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Dünyanın kovid-19 için güvenli ve etkili bir aşı geliştirmek için bir araya geldiği bir dönemde, zaten var olan ve her yerde çocuklara ulaşmaya devam etmesi gereken onlarca hayat kurtarıcı aşıyı unutmamalıyız” diye konuştu.

Ghebreyesus, salgına karşı ‘küresel dayanışma ve birlik’ çağrısını yineledi.

Kaynak: Jinnews

İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: 20 milyon çocuk aşı olamadı, salgın...

Dünya genelinde çocukların aşılanma oranındaki düşüşle birlikte artık yok olduğu düşünülen salgınlar...

GÜNÜN BİLGİSİ: Aşı karşıtlığının bilimsel bir tara...

Giderek artan aşı karşıtlığı toplumu tehdit eden hastalıkların yeniden gündeme gelmesine neden oldu....

İlk koronavirüsü keşfeden kadın: June Almeida

İnsana bulaşan ilk koronavirüsü keşfeden kişi, okulu 16 yaşında bırakan İskoç bir otobüs şoförün kız...