aşı

Bilirkişi raporu: ‘HPV aşısı tıbben gerekli’

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin HPV aşısının ulusal bağışlama programına alınması için açtığı davada ilk bilirkişi raporu geldi.

Kovid’e yakalanan Aysel öğretmenin bebeği sezaryenle doğdu, kendisi kurtarılamadı

Bursa’da bir çocuk annesi, 8 aylık hamile okul öncesi öğretmeni Aysel Şentürk’e koronavirüs teşhisi konulunca bebeği sezaryenle alındı. Şentürk, doğumdan 10 gün sonra hayatını kaybetti.

‘Aşı candır aşı şanstır’

Aşılama, toplumun her kesimine hızlı, yaygın, eşit bir şekilde yapılmalı Yurttaşlar da hem kendi sağlıklarını korumak, hem de topluma bulaşıcı hastalığı taşımamak için aşılanmak için gönüllü olmalı.

Hemşireleri ‘robot’ gibi görüyorlar

Sağlık Bakanlığı, aşılamadaki rekorla övünürken sağlıkçıların insanüstü gayretlerini görmüyor. 16 saat aşılama yapıp soluksuz çalıştığını anlatan Sabahat Hemşire ise kendini ‘robota’ benzetiyor.

HPV halk sağlığı sorunudur, aşısı haktır

Maddi zorluklar bu denli yakamıza yapışmışken fiyatı 1800 liraya varan HPV aşısı ne yazık ki ‘lükse’ giriyor. Halbuki en temel haklarımızdan biri sağlıklı bir yaşam.

Rota ve menenjit aşıları ücretsiz uygulanmalı

Rota ve menenjit aşılarının önemine vurgu yapan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Aslan, “Çocuk ölümlerinin önüne geçmek için bu aşıların devlet eliyle ücretsiz uygulanması gerekiyor” dedi.

‘Zatürre aşısını iki ay sonunda parayla olabildim, Kovid-19 aşısından umutsuzum’

340 liraya zatürre aşısı yaptıran emekli öğretmen Adile: Aşı bulunmuyorsa her yerde olmaması gerekmiyor mu? Parayla var ama parası olmayan ne yapacak? Kovid aşısında bize sıra zor gelir.

Herkese ücretsiz, yeterli miktarda aşı… Hemen!

İktidara duyulan güvensizlik, çelişkili açıklamalar, halka şeffaf bilgi verilmemesi aşıya güveni azaltıyor. Aşıya erişimin eşit olmaması sorunları büyütüyor. Talebimiz net; açık bilgi, ücretsiz aşı!

Sağlık Ocaklarından Aile Hekimliğine ne değişti?

Sağlık Ocağı sisteminden Aile Sağlığı Merkezlerine geçişin özellikle kadınların ve çocukların sağlığı için ne kadar büyük bir sorun yarattığı pandemide tüm açıklığıyla ortaya serildi.

Katalin Kariko: Kovid-19 aşısını mümkün kılan mRNA teknolojisinin mucidi Macar bilim kadını…

BioNtech’in korona aşısının temel aldığı mRNA teknolojisini geliştiren Kariko, bunun göçmen bir kadından beklenmediğini söylüyor ve ekliyor: Bana ‘yetkili nerede’ diye soruyorlardı.

Dr. Maçkalı: ‘Aşı salgın hastalıkların önlenmesinde en etkin yöntem’

Kocaeli Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mehtap Yılmaz Maçkalı: ‘Toplumsal bir bağışıklığın sağlanabilmesi ve salgının kontrol altına alınabilmesi için aşı umudumuz.’

Matilda etkisi: Kovid-19 aşısı geliştiren Dr. Özlem Türeci’nin görmezden gelinen başarısı…

Matilda etkisi tarihte birçok bilim kadınının ayaklarına takılan bir taş. Başarılarının görülmemesi, yaptıkları çalışmalara verilmesi gerekenden daha az kredi verilmesi… Hala yaşanan bir gerçek!

UNICEF: 80 milyon çocuk risk altında

UNICEF, koronavirüs nedeniyle, bir yaşın altındaki en az 80 milyon çocuğun risk altında olduğuna dikkat çekerek, 68 ülkede çocuklar için aşılamanın önemli ölçüde kesintiye uğradığını belirtti.

‘Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtarıyor’

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, "Aşılama dünyada ve ülkemizde bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli koruyucu sağlık hizmetidir" dedi.

UNICEF: Kızamık aşısı kampanyası devam edilmeli

UNICEF, koronavirüs nedeniyle 24 ülkede ertelenen kızmak aşısının 117 milyon çocuğu etkileyeceğini söyleyerek bir an önce aşı hizmetlerinin devam etmesi gerektiğini de vurguladı.

Salgın hastalıklar, aşı reddi ve toplumsal sorumluluk

‘Aşı ile önlenebilir hastalıklardan arınmış bir ortamda doğmak ve büyümek her çocuğun hakkı, sorumlusu da devlet olarak kabul ediliyor.’

GÜNÜN DİKKATİ: 20 milyon çocuk aşı olamadı, salgınlar tekrar ediyor

Dünya genelinde çocukların aşılanma oranındaki düşüşle birlikte artık yok olduğu düşünülen salgınlar yeniden yaşanıyor. Aşılanmanın azalmasının nedenleri ise yoksulluk ve aşı karşıtlığı.

GÜNÜN BİLGİSİ: Aşı karşıtlığının bilimsel bir tarafı yok

Giderek artan aşı karşıtlığı toplumu tehdit eden hastalıkların yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Dr. Özer Akgül, aşı karşıtlığının bilimsel bir tarafının olmadığını söyledi.

‘Aşı yaptırmak, toplum sağlığı için bir sorumluluk’

TTB Merkez Konsey üyesi Selma Güngör: Çocukluk döneminde aşı zorunlu hale gelmedi, yaptırmayan ailelere ceza verilmeli.

GÜNÜN KAMPANYASI: Aşı candır, hayat kurtarır!

Kalben, Ercan Kesal, Mehmet Esen, Serra Yılmaz, Leman Sam, Mert Fırat, Redd Grubu ve Hatıra Topaklı anlatıyor: Aşı candır, hayat kurtarır...