Ürdün'de kadın öğretmenlere ücretleri ödenmiyor
Ürdün’de özel sektörde çalışan kadın öğretmenler, online eğitim vermelerine rağmen ücretlerini alamıyorlar. Öğretmenler Sendikaları Federasyonu Ürdün hükümetine ücretlerin ödenmesi çağrısı yaptı.

Ürdün’de özel sektörde çalışan kadın öğretmenler, online eğitim sistemine geçilmiş olmasına rağmen ücretlerini alamıyor. Öğretmenler Sendikaları Federasyonu (Education International), Ürdün hükümetine, öğretmenlerinin ücretlerini ödemesi, haklarının garanti altına alınması ve işyerlerindeki cinsiyet ayrımcılığını yasaklaması çağrısında bulundu.  15 Mart’tan itibaren Ürdün’deki anaokulları da dahil olmak üzere tüm okullar Covid-19 nedeniyle kapatıldı. Online eğitime geçilmesi birçok ülkede olduğu gibi Ürdün için de kolay olmadı. Öğretmenler bu sisteme uyum sağlamak ve öğrenme sürecinin devam etmesi için tüm özverileriyle çalıştılar, çalışmaya da devam ediyorlar. Ancak öğretmenlerin, bu sistemle derslere devam etme taahhüdüne rağmen, iş verenler Covid-19 krizini bahane ederek maaşları tam ödemiyor ve öğretmenlerin taleplerini reddediyorlar. Özel okul öğretmenleri temsilcisi Hadeel Kiswani, iş verenlerle iletişime geçerek, ücretlerin tam ödenmesini ve pandemi sonrasında da tüm haklarının korunmasını talep ettiklerini söyledi ancak talepleri tehditkar bir dille reddedildi. Educational International, Ürdün hükümetinin uluslararası çalışma standartlarında tanımlanan öğretmen haklarını ihlal ettiğini, bu durumun devam etmesinin hem çalışma koşullarında hem de eğitimin kalitesinde sıkıntılar yaratacağını ifade etti.  

Ürdün'deki özel sektör koşullarının kötü olduğu ve hatta kamuda çalışan öğretmenlere kıyasla kadın öğretmenlerin iş yerlerinde daha fazla tacize, haksız işten çıkarmalara ve daha fazla cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığı belirtiliyor. Education International, Ürdün’deki eşit ücret mücadelesini yakından takip ediyor. 2011 yılında Ürdün Ulusal Kadın Komisyonu(JNCW) ve Çalışma Bakanlığı, ILO ile birlikte cinsiyete dayalı ücret ayrımcılığına karşı Ücret Eşitliği Komitesi’ni kurmuştu. Bu çalışmayla birlikte hem özel eğitim sektöründeki cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı, hem de 2015 yılında ‘Öğretmenleri yalnız bırakma’ kampanyası’ ile kadın öğretmenleri konuya ilişkin güçlendirmeyi amaçlayan bir kampanya başlatılmış oldu. Kampanyanın koordinatörlüğünü ise Hadeen Kiswani yürütüyor. Kampanya ile birlikte, özel okul öğretmenlerine asgari ücret ödenmesi ve sosyal güvenlik kapsamında olmalarını sağlayacak bir dizi temel hakkı barındıran yeni bir toplu sözleşme kabul edildi. Fakat kadın öğretmenlerin çoğu işten atılma korkusu yaşadığı için sadece yüzde 30’u bu sözleşmeye imza atabildiler. Ürdün hükümeti her ne kadar 1966 yılında eşit ücret maddesiyle ILO Sözleşmesi’ni imzalamış olsa da, var olan yasal düzenlemeleri uluslararası standartlarla çelişiyor. Ürdün ulusal mevzuatında cinsiyet ayrımcılığına ilişkin bir yasak yok ve hatta eşit işe eşit ücret hakkı da bulunmuyor.  


Berivan Balkay, ei-ie.org'dan  Ekmek ve Gül için çevirmiştir. 


İlgili haberler
Özel okul öğretmenlerinin tazminat hakkı devam etm...

Sözleşmesi süresinden önce haksız feshedilen ya da sözleşmesi işverence yenilenmeyen öğretmen kıdem...

Ekonomi paketinde ücretli öğretmenlere de kaynak a...

Ücretli öğretmenliğe bizi mahkum edenler özel okullarda ve devlet okullarında bizi ucuz iş gücü olar...