‘Çocuklarım ayakta kalma çabamı örnek alsın istiyorum’
‘Güçlü bir kadının kızıyım, mücadeleye onunla başladım’ diyen Nihal, yıllar sonra liseyi bitirdi, şimdi üniversitede uçak bakım ve onarım okumaya hazırlanıyor. Azim ve umut dolu bir hikaye…

Nihal anne ve babasının ayrılığı sonrası annesi ile hayata tutunmaya çalışan, geçimini yalnızca annesinin bulaşıkçılık yaparak kazandığı para ile sağlayan, 11 yaşındayken küçük kardeşine bakmakla ağır sorumluluklar yüklenen bir çocukluk geçirmiş. “Güçlü bir kadının kızıyım, mücadeleye onunla başladım” diye anlatıyor o zamanlarını. Eğitimi de gerek maddi koşullar gerek üstlendiği sorumluluklar sebebiyle yarım kalmış.

Henüz 17 yaşındayken evlenmeye karar veren Nihal, 18 ve 19 yaşında anne olmuş. Eşinin işi sebebiyle başka bir şehirde yaşamış ve oldukça zor günler geçirmiş.Tam da bu dönemlerde bir kadınla tanışmış Nihal. “Bir gün komşum eşiyle yaşadıkları sorunları anlatıyordu. Eşi onu fiziksel olarak beğenmiyor ve aldatmakla tehdit ediyordu. Fakat kadın hayatı boyunca engellendiği için kocasını dayanak olarak görüp kendi ayakları üzerinde durmak yerine kendini bu hakaretlere mecbur hissediyordu. Bir anlık empati ile asla böyle bir mecburiyette kalmamam gerektiğini düşündüm ve o gün lise okumak için açıköğretime kayıt yaptırmaya karar verdim. İlk başta eşim istemedi, ben direttim. Lise okurken bir taraftan çocuklarımla ilgileniyor, aynı zamanda estetisyenlik kursuna gidiyordum. Okulum bitti ve çalışmaya başladım. Üniversite okumaya karar vermiştim ve hazırlık için bir dershaneye kaydoldum. İlk zamanlarımızda boyun eğmeyi sevgi zanneden eşim, ona göre kararlı bana göre olması gereken tavrımı görünce destek olmaya başladı. Annemin yaptığı gibi kendimi bir erkeğin kafa karışıklığına bırakmak istemiyordum. Kayınvalidem gibi kendimi bir erkeğin hakaretlerine maruz bırakmak istemiyordum. Çocuklarım benim ayakta kalma çabamı örnek alsınlar istiyorum” diyor.

Tüm bu sorumluluklar yormadı mı diye sorduğumuzda ise Nihal, “Kayınvalidem ve görümcem olmasaydı 2 çocuk ile zorlanabilirdim ama onlar iyi ki var. Kadın dayanışmamızı biz aile içinde başlattık” diye yanıtlıyor.

Uçak bakım ve onarım bölümünü okumak isteyen Nihal en çok da mühendisliğin erkeklere has bir meslek olmadığını göstermek için çabaladığını söylüyor.

Nihal’in kadınlara bir mesajı da var: “Bugün yarım kaldığını düşündüğünüz, ertelediğiniz ne varsa koşullarınız ne olursa olsun peşinden gidin. Kadın dayanışmasının verdiği güçle tüm engelleri aşacaksınız.”

Görsel: Freepik

İlgili haberler
Tutunabileceğimiz tek şey işte bu dayanışma

Göz göre göre ölüme itilen Ayşe Tuba’nın davasında katil ‘namus’ dedi, mahkeme dinledi, kadınlarsa g...

Kaynana-gelin kavgası yok, kadın dayanışması var

Asiye’nin küçük oğlu eşini aldatmış ve bu ortaya çıkınca eşine şiddet uygulamış. Asiye bunu öğreninc...

Dayanışma ve öyküyle iyileşen kadınlar

“Öykülerimizi yazıyoruz” diyen eğitim emekçisi kadınların sözleri, bizler için umut oldu. Şiddete uğ...