Kadın mücadelesinin içinden bir muhtar adayı
‘Hiç aklıma gelmezdi muhtar olabileceğim. Şimdi muhtar adayıyım. Kadın derneğinde olmam, örgütlü olmam ve dayanışmanın bana verdiği güç ile her şeyi yapabiliriz.’

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinde bu sıralar hem tatlı bir telaş hem de büyük bir heyecan var. Derneğin kurucu üyelerinden Esengül Başaran, Tuzluçayır semtinin Çağlayan Mahallesi’nin önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerine muhtar adayı olduğunu açıkladı. Yıllarca adli kâtip olarak çalışan, son zamanlarda yarı zamanlı temizlik işinde çalışan Esengül yıllardır kadın mücadelesinin içerisinde çalışmalar yürütmüş bir kadın. Dernekteki kadınlar, “Dernekte yan yana birlikte mücadele yürüttüğümüz Esengül ile birlikte sokak sokak, apartman apartman geziyoruz bu sıralar. Girdiğimiz evlerde, işyerlerinde mahalle sakinleriyle hep birlikte bir mahalleyi nasıl daha yaşanır bir yere çevirebileceğimizin imkanlarını anlatıyoruz. Hem heyecanlı hem de içimizden biri aday olduğu için gururluyuz” diye anlatıyorlar. Esengül de kadınlar da heyecanlı. Esengül’ün bu yola çıkmaya nasıl karar verdiğini, beklentisini, mahalle sakinleriyle birlikte neler yapmayı planladığını gelin ondan dinleyelim…

HAYATIN HER ALANINDA KADINLARIN SÖZÜ DUYULMALI

Esengül 2019 yerel seçimlerinde de aday olmayı istemiş muhtarlığa, “Ancak oğlumun okulundan dolayı aday olmamıştım” diye anlatıyor vazgeçişini. Ama unutmamış bu isteğini: “Muhtarımız vefat edince bu sefer neden olmasın dedim. Dernekteki kadınlar da bana güç verdi, destekledi ve aday olmaya karar verdim” diye anlatıyor muhtarlığa aday olma kararını. İşe koyuluyorlar dernekteki kadınlarla birlikte. Destek veren kadınlar oldukça fazla. Bu yola çıkışında kendisine en büyük cesaret veren şey kadınların dayanışması ve bu dayanışmanın gücü. “Hayatın her alanında olduğu gibi siyasettin de her alanında kadınların sözünün duyulmalı” diye vurguluyor sohbetimizde.

‘BİR MAHALLENİN YÜKÜNÜ EN ÇOK KADINLAR ÇEKER’

Bir mahalle muhtarlığına neden bir kadının desteklenmesi gerektiğini sorduğumuzda cevabı şöyle oluyor: “Şöyle anlatayım… Mahallenin yükünü en çok çeken kadınlar. Hayatta olduğu gibi mahallenin sorunları ile en çok boğuşanlar, evde olanlar, en çok çarşıya, pazara, alışverişe çıkmak zorunda olan kadınlar. Biz biliriz mahallemizin neresinde ne eksik var. Ayrıca kadınlar gerçekten çözüm odaklı düşünüyor ve çalışıyorlar. Mesela, bir kadın kapıları çaldığında insanlar daha güvenli açıyor o kapıyı.”
Mahallenin tepkisi de oldukça olumlu Esengül’e. “Sosyal medyada ve mahalle çalışmalarımızda karşılaştığımız insanların ‘Oh… Sonunda mahallemizde bir kadın adayı çıktı’ sözleri bizleri güçlendiriyor. Özellikle kadınlarımız ve gençler olumlu tepkiler veriyorlar ve de çok memnun kalıyoruz yaptığımız işten” diye anlatıyor seçim çalışması sürecini.

‘DAYANIŞMANIN GÜCÜ İLE HER ŞEYİ YAPABİLİRİZ’

Kadınların desteğini her fırsatta vurguluyor Esengül. Dayanışma olmazsa olmazları. Sohbetimizde şöyle anlatıyor örgütlülüğün ve mücadelenin gücünü: “Hiç aklıma gelmezdi muhtar olabileceğim. Şimdi muhtar adayıyım. Kadın derneğinde olmam, örgütlü olmam ve dayanışmanın bana verdiği güç ile her şeyi yapabiliriz. Her şeyi başarabiliriz.”

‘SORUNLAR TEK BAŞINA DEĞİL DAYANIŞMAYLA AŞILIR’

Esengül’ün muhtar adayı olmaya karar vermesinin en büyük nedeni mahallede dayanışmayı güçlendirmek ve sıkıntıları birlikte aşabilmek. Şöyle anlatıyor: “Mesela kadınlar için geceleri sokakların aydınlatmasının ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Çevre temizliği, altyapı sorunları, mahallemizin daha birçok sorunu var. Bütün sorunlarımıza dayanışmayla, birlikte çözümler üretmeye çalışacağız. Bu işin ayrısı gayrısı olmadığını, birleşerek mahallemizin sorunlarını birlikte çözmek dışında bir çıkar yolumuzun olmadığını biliyorum. Bu yüzden de muhtar adayı oldum.”

‘HERKESİN YÖNETİME KATILDIĞI BİR ORTAM ARZUMUZ’

Seçimi kazanırsa neler yapmayı planladıklarını da konuşuyoruz Esengül ile. Mahallenin kadınları, engelliler, çocuklar, gençler öncelikli: “Öncelikle gençlerimizle birlikte üreteceğimiz, kültür-sanat sosyal aktiviteler için kullanılabilecek gençlik kültür evlerini oluşturmak istiyoruz. Mahalledeki engellilerin sosyal hayata daha fazla katılabilmeleri için gerekli çevre düzenlemelerinin yapılması, sosyal alanların oluşturulması gerekiyor. Engellilerin talepleri doğrultusunda gerekli kurumlarla görüşüp bu sorunlar karşısında hep birlikte çaba sarf edeceğiz. Mahalle halkı ile birlikte paylaşım içinde sorunlarımıza çözüm arayacağız. Kadın dayanışmasını güçlendireceğiz. Kültürel sosyal etkinlikleri birlikte organize edeceğiz. Sokak temsilcilerinin seçildiği, mahalle meclislerinin kurulduğu, herkesin yönetime katıldığı bir ortam oluşturacağız. Çağlayan Mahallesi Gençliği oluşturacağız mesela. Hatta şimdiden çalışmalara başladık bile. Her sorunun çözümünde mahalle halkının görüşlerini esas alacağımız bir muhtar anlayışı ile çalışmalarımızı yürüteceğiz ve bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bizim de gözümüz kör değil!

Tabii kocaman saraylarda oturanlar açın halini bilmez. Benim evim kadar yemek masaları olanlar halim...

Tez-Koop-İş Samsun şubesinden işçi kadınlar: Ne ev...

Tez-Koop-İş Samsun Şubesinde örgütlü kadınların gündeminde çalışma yaşamında pandeminin artırdığı yü...

HPV halk sağlığı sorunudur, aşısı haktır

Maddi zorluklar bu denli yakamıza yapışmışken fiyatı 1800 liraya varan HPV aşısı ne yazık ki ‘lükse’...