İşçi kadınlar 25 Kasım için sahneye çıkacak
25 Kasım’da eylem ve etkinliğe katılacak kadın çalışanların ücretli izinli sayılmasını fırsata çeviren Genel-İş İzmir 2 No’lu Kadın Komisyonu üyeleri 25 Kasım’da sahneleyecekleri oyuna hazırlanıyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu hem sokak eylemi hem de salon etkinliği için hazırlıklarını tamamladı. 25 Kasım Perşembe günü saat 14.00’te Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda yapılacak etkinlikte tiyatro atölyesinde yer alan kadınlarla hem taleplerini hem de hazırlıklarını konuştuk.

‘TİS’TE YER ALAN 25 KASIM MADDESİYLE YOLA ÇIKTIK’

Metro Tramvay Baştemsilcisi Sevgi Bilir, bu fikrin nasıl ortaya çıktığını anlatarak, “Toplu sözleşmemizde geçen bir maddeyle 25 Kasım’da eylem ve etkinliğe katılacak kadın arkadaşlar ücretli izinli sayılacak. Buradan yola çıkarak da o gün değişik bir şey yapmak istedik” dedi.
Bilir, “Sosyal medyada ya da televizyonlarda kadına yönelik şiddeti görüyoruz, çok üzücü. Ayrıca görünmeyen şiddet var, iş yerlerinde yaşadığımız mobbingler, tacizler, baskılar, bundan dolayı İstanbul Sözleşmesi ve ILO 190 mutlaka uygulanmalı” diye konuştu.

İdari İşler Baştemsilcisi Ebru İvgen, herkesin sahne deneyiminin ilk olduğunu daha öncesinde sadece izleyici olduklarını söyledi. İvgen, “Heyecanlı, iyi gelen bir şeymiş tiyatro. Doğaçlama olması da çok farklı geliyor, metinli bir oyun oynamıyoruz. Sahnede ne çıkarsa onu oynuyoruz. Hepimiz için yeni bir deneyim, güzel bir iş çıkacağını düşünüyoruz” dedi. 25 Kasım taleplerini sıralayan İvgen, “İstanbul Sözleşmesi, 6284 uygulansın. Bizim caydırıcı yasalarımız var ama uygulamada sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.

Kültürpark Şube Müdürlüğünde büro emekçisi olan Türkan Yıldız ise, “Kendimizi daha rahat ifade ediyoruz, özgüvenimiz de artıyor. İş yerindeyim, evdeyim, eşim, anneyim, tiyatroya geliyorum derken ben her şeyi bu ortamda unutuyorum, gülüyorum. Eve de güzel yansıdı” dedi. ILO 190 sayılı sözleşmenin imzalanmasını talep eden Yıldız, “Ülkemde artık kadın şiddeti görmek istemiyorum, bu şiddete maruz kalmak istemiyoruz” diye ekledi.

‘BİRLİKTE BİR ŞEYLER YARATIYORUZ’

İZSU Güvenlik Temsilcisi Mehtap Özdemir de sendikalaşma sürecinde birbirlerini tanıdıklarını ancak tiyatro sayesinde farklı yönlerini de keşfettiklerini ifade ederek, “Kadının sadece ezilen değil de aynı zamanda eğlenceli, keyifli bir yönünün olduğunu hatırlatıyoruz” diye konuştu. Özdemir en önemli talebi İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden dahil olmak.    

‘BANA BU KADAR GÜLÜNEBİLENECEĞİNİ BİLMİYORDUM’

Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü emekçisi Feyza Girgin ise, “Gizli kalmış yeteneklerimi fark ettim, bana bu kadar gülünebileneceğini bilmiyordum. Hepimiz birbirimizin eksiği veya fazlası değil tamamen grup çalışmasıyla çalışıyoruz. Farklı yaşamlardan neler çıktığını görüyoruz” dedi.

İlgili haberler
İzmir’den Genel-İş üyesi kadınlar: Artan oranlı ve...

Vergi adaletsizliğine karşı basın açıklaması yapan Genel-İş İzmir 2 No'lu Şubesi Kadın Komisyonu, "V...

Belediye işçisi kadınlardan 25 Kasım sözü: ‘Övgüle...

İzmir’de Genel-İş üyesi kadınlardan şiddete karşı örgütlü mücadele çağrısı: Örgütlenirsek neler olur...

Bornova Belediyesi TİS taslağında kadın işçiler iç...

Genel-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube, Bornova Belediyesindeki 1472 işçiyi ilgilendiren TİS taslağın...