15 yıl cezası onanan Çilem Doğan Yargıtay’a itiraz etti
15 yıl hapis cezasını onaylanan Çilem Doğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına itirazda bulundu.

Adana’da kendisine sistematik şiddet uygulayan eşi Hasan Karabulut’u öldürmek zorunda kalan ve yerel mahkemenin verdiği 15 yıl hapis cezası onanan Çilem Doğan (30), avukatı aracılığıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na kararın düzeltilmesi için itirazda bulundu. Çilem Doğan, “Bu karar, bana ‘neden ölmedin, kendini savunmamalıydın’ mesajı veriyor. Davamın haklılığına güveniyor ve adaletin yeniden tecelli edeceği yönünde umudumu koruyorum” dedi.

‘BU KARAR ‘NEDEN ÖLMEDİN, KENDİNİ SAVUNMAMALIYDIN’ MESAJI VERİYOR’

Cezasının onaylanmasının ardından Çilem Doğan, avukatı İsa Ayanoğlu aracılığıyla karar hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itirazda bulundu. İtiraz kabul edilirse karar, Ceza Genel Kurulu’na gönderilecek.

DHA’ya konuşan Çilem Doğan, yaşadıklarına tüm Türkiye’nin şahit olduğunu dile getirerek “Meşru müdafaa hakkı önemli bir haktır. Benim durumum buna uyuyor. Fakat Yargıtay bunu uygulamadı. Her gün benim gibi kendini savunmaya çalışan kadınlar ölüyor. Bu karar bana ‘neden ölmedin, kendini savunmamalıydın’ mesajı veriyor. Yaşadıklarım hastane raporları, şikayet dilekçeleriyle belgelenmiştir. Buna rağmen olay, doğrudan ‘adam öldürdüm’ gibi ele alınmıştır. Davamın haklılığına güveniyor ve adaletin yeniden tecelli edeceği yönünde umudumu koruyorum” dedi.

Doğan’ın avukatı İsa Ayanoğlu da itiraz dilekçesini sunduklarını ve olumlu cevap alacaklarına inandıklarını belirtti.

NE OLMUŞTU?
Adana’da yaşayan Çilem Doğan, 8 Temmuz 2015’te kendisine sistematik şiddet uygulayıp, fuhşa sürüklemek isteyen eşi Hasan Karabulut’u öldürdükten sonra polise teslim oldu. Tutuklanan Çilem Doğan, ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezası istemiyle yargılandı. Doğan’ın avukatı, mahkemeye Doğan’ın adli kontrol tedbirleriyle tahliye edilmesi için talepte bulundu. Mahkeme heyeti Doğan’ı 20 Haziran 2016’da 50 bin TL kefaletle tahliye etti. Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında sistematik şiddeti kabul ederken bunu yalnızca tahrik saydı, olay günü şiddet olmadığını iddia ederek, meşru müdafaa olmadığı gerekçesiyle “Ağır tahrik altında kasten öldürme” suçundan 18 yıl hapis cezası verdi. Mahkemedeki tutumu nedeniyle ceza 15 yıla düşürüldü. Oy çokluğuyla alınan karara karşı Mahkeme Başkanı Ogün Madan, Çilem’in eyleminin meşru müdafaa sayılması ve ceza verilmemesi gerektiği yönünde muhalefet şerhi düştü.
Doğan, 15 yıl hapis cezasına karşı ‘meşru müdafaa’ talebiyle temyiz başvurusu yaptı. Yargıtay, tutuksuz yargılanan Doğan hakkında verilen 15 yıl mahkumiyet kararını onadı. Çilem Doğan, yeniden cezaevine girdi. Daire başkanı ve 4 üyenin oy çokluğu ile aldığı karara bir üye karşı oy kullanarak evliliği boyunca şiddete maruz kalan Çilem Doğan’ın o gün öldürüleceği korkusu ile hareket ettiği için “Meşru müdafaada sınırın aşılması” hükümlerinin uygulanması yönünde şerh düştü. Bilgin Başaran isimli Daire Üyesi, “ceza verilmesine yer olmadığına” dair karar verilmesi gerektiğini belirterek hükmün bozulması yönünde oy kullandı.

Haber-Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Çilem Doğan davasının gerekçeli kararı açıklandı:...

Ölmemek için öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’ın 15 yıl hapis cezası kararını onayan Yargıtay gere...

Kadınlar Çilem için sokakta| Çilem Doğan’ın cezala...

Şiddet faillerine sudan sebeplerle her türlü indirim uygulanırken yaşamını savunan Çilem Doğan’ın ce...

Çilem Doğan Davası| ‘Bu karar Çilem’e ‘Sen neden ö...

Yargıtay, kendisine sistematik şiddet uygulayan eşini ölmemek için öldürmek zorunda kalan Çilem Doğa...